Οι δυσκολίες στο να είναι ανταγωνιστικοί οι μικροί Δήμοι της Ηπείρου στη διεκδίκηση πόρων του ΕΣΠΑ ή και του Ταμείου Ανάκαμψης στη σημερινή συγκυρία, αναδείχτηκαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, παρουσία του προέδρου, κ. Δ. Καλογερόπουλου και του αντιπροέδρου, κ. Ν. Ευαγγέλου, της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Νομό Ιωαννίνων μαζί με μέλη της Επιτροπής και στελέχη της ΕΕΤΑΑ.

Τα μέλη της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ το πρωί της Παρασκευής, φιλοξενήθηκαν στο Δήμο Δωδώνης, επισκέφθηκαν τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου και ενημερώθηκαν από το πρόεδρο και γενικό διευθυντή της Μονάδας. Η Επιτροπή συνεδρίασε στο Δημαρχείο του Δήμου Δωδώνης και συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση με τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου ( ΠΕΔ ) σε αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου EPIRUS PALACE, καθώς ο Δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, είναι μέλος και της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ.

Μετά από διαλογική συζήτηση, η πρόταση στην οποία κατέληξε το σώμα, πρόταση που θα υποστηριχθεί και από την Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, είναι η δυνατότητα πρόσληψης περισσότερων ειδικών συνεργατών στους Δήμους, με δικαίωμα να υπογράφουν μελέτες. Οι ειδικοί συνεργάτες να μπορούν να ανέρχονται ως τον αριθμό του συνόλου των αντιδημάρχων ενός Δήμου, και να μην είναι μόνο ίσοι με τους άμισθους αντιδημάρχους, όπως ισχύει ως σήμερα. Εν τέλει, η στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αλλά και η πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, είναι η πρόταση που υποστήριξε η Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος κ. Ν. Ευαγγέλου έκανε γνωστό πως ένα πάγιο αίτημα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ικανοποιείται μετά από πολλά χρόνια και πλέον, με νόμο που ψηφίστηκε προ δύο μηνών, τον 4914/2022 αρ 64 παρ 4.

Σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ). Η Επιτροπή λειτουργεί ως υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος και αποτελείται από:

α) Δύο εκπροσώπους της Περιφέρειας, με τους αναπληρωτές τους,

β) Δύο εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), με τους αναπληρωτές τους και

γ) Έναν εκπρόσωπο των αναπτυξιακών εταιρειών

Παράλληλα επεσήμανε πως έχει θεσπιστεί με νόμο του κράτους και λειτουργεί πλέον στην πράξη, η παροχή τεχνικής βοήθειας από την ΕΕΤΑΑ προς τους Δήμους, κατά τρόπο ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των μικρών Δήμων, να χρηματοδοτήσουν, να απορροφήσουν και να υλοποιήσουν έργα. Πρόταση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ είναι επίσης να κατοχυρωθεί και η δυνατότητα για να υπάρξει και εξωγενής βοήθεια, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ώστε με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού να βοηθηθούν οι Δήμοι στην υλοποίηση των έργων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου είναι αναγκαία η συνεργασία με τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, ώστε να εκπροσωπείται η ΚΕΔΕ σε κάθε μία από τις 13 περιφερειακές Ομάδες Διοίκησης που θα συσταθούν για την προετοιμασία των χωρικών στρατηγικών.

Τέλος, το προεδρείο της επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας ώστε τα νέα παιδιά να παραμένουν στον τόπο τους και γι’ αυτό όπως είπε, απαιτούνται επενδύσεις και υποδομές που μπορούν να αναπτύξουν οι Δήμοι.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω