Ο Κώστας Μπαργιώτας, ο γνωστός Λαρισαίος ορθοπεδικός γιατρός, νυν Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και πρώην Βουλευτής με το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής την περίοδο 2015-2019, ο οποίος παραμένει σήμερα Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, μιλά στο onlarissa.gr εφ΄ όλης της ύλης…

Αναλύει την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ και την κούρσα διαδοχής. Σχολιάζει την κυβερνητική πολιτική στο χειρισμό της πανδημίας και καλεί μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να «μαζέψει τους ψεκασμένους», ενώ παράλληλα εξηγεί το τι πήγε λάθος με το εμβολιαστικό κίνημα και το τι περιθώρια αναστρεψιμότητας της υφιστάμενης κατάστασης υπάρχουν.

Απαντά για τα προσωπικά πολιτικά του σχέδια σχετικά με την κεντρική πολιτική σκηνή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνέντευξη στην Εύη Μποτσαροπούλου

Ο Κώστας Μπαργίωτας, στη συνάντησή μας την προηγούμενη Πέμπτη, μιλά με το γνωστό χειμαρρώδη τρόπο του για την Ελλάδα της πανδημίας, για την Ελλάδα που εξακολουθεί να έχει ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου μεταρρυθμιστικού κεντροαριστερού πολιτικού κόμματος.

Κώστα, πως βλέπεις τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας για την προεδρία για λόγους υγείας;

Μετά την απόσυρση της Φώφης, πέρα από τον αγώνα της διαδοχής θα υπάρξουν και άλλες ενδιαφέρουσες διαστάσεις στο ΚΙΝΑΛ που θα ενεργοποιήσουν μια διαδικασία αναδιάταξης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, καθώς μοιραία μια σειρά από στελέχη αλλά και πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να ξαναδούν από το μηδέν το θέμα της λειτουργίας ενός κόμματος στο χώρο που κάλυπτε το παλιό ΠΑΣΟΚ.

Δεν ξέρω ποιος ξεκάθαρα ενδυναμώνεται αυτή τη στιγμή… Αναμένουμε να δούμε αν ο Παύλος Γερουλάνος θα καταφέρει να μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές και το τι θα κάνει ο Βασίλης Κεκέρογλου. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι πολύ ρευστό… αν και το προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει…

Είσαι ένας από τους ανθρώπους που εκφράζεις συχνά δημόσια θέση σε σχέση με τις εξελίξεις της πανδημίας Covid-19. Πως κατάφερε η Ελλάδα από τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πρώτο κύμα της πανδημίας να πέσει στις τέσσερις τελευταίες;

Όσο προχωρούσε η πανδημία, παράλληλα με την εξάπλωση της νόσου, ο κόσμος άρχισε να υπονομεύει τα μέτρα σχετικά με την αποστασιοποίηση και ήδη από την άνοιξη του 2020 η εικόνα άρχισε να αλλάζει. Η «μπάλα» χάθηκε το καλοκαίρι του 2020 με το άνοιγμα του τουρισμού που έγινε χωρίς προετοιμασία και τήρηση των μέτρων. Ακολούθησε το φθινόπωρο με το 2ο κύμα της πανδημίας το οποίο ήταν σφοδρό. Αναμενόμενο μετά την ανάμειξη των πληθυσμών που προηγήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα ήταν εντελώς απροετοίμαστο να το αντιμετωπίσει.

Η κυρίαρχη πολιτική της Κυβέρνησης υπήρξε η τεράστια διστακτικότητα να συγκρουστεί με την Εκκλησία, τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι κλείστηκαν στα ιατρεία τους και δεν ενεπλάκησαν καθόλου και άλλους πολλούς. Για λόγους πολιτικού κόστους, δεν υπήρξε μια επιθετική εμβολιαστική πολιτική…

Παράλληλα, άργησαν να αναπτυχθούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Όταν τον Απρίλιο του 2021, υπήρχε το τεράστιο ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς, το θέμα δεν ήταν ότι δεν υπήρχαν εμβόλια, αλλά εμβολιαστικά κέντρα. Στην Π.Ε. Λάρισας ήταν μόνο τα δύο νοσοκομεία με δύο εμβολιαστικές γραμμές και το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Επίσης, η ανάπτυξη των εμβολιαστικών κέντρων έγινε από πόρους των νοσοκομείων και του στρατού, όχι από κυβερνητικούς. Το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο είναι πλέον κλειστό· λειτουργεί μόνο ως εμβολιαστικό κέντρο.

Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει με τους αντιεμβολιαστές;

Το έχω πει πολλές φορές και ξεκάθαρα… «μαζέψτε τους ψεκασμένους», τύπους σαν τον Φαίδωνα Βόβολη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, μόλις χθες τιμωρήθηκε… 6 μήνες μετά. Όλο αυτό όμως, έχει περάσει ήδη στην κοινωνία και είναι μη αναστρέψιμο. Το 75% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί. Από ότι καταλαβαίνεις, αυτό το ποσοστό είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Θέλει περισσότερα κίνητρα για τους εμβολιασμένους και παράλληλη εφαρμογή των μέτρων· όχι μόνο απλή ανακοίνωση μέτρων που δεν επιβάλλονται. Περαιτέρω, θα πρέπει να ανοίξει ξανά η συζήτηση του θέματος των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν έχουμε ξεκάθαρη συνολική εικόνα για το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί· οι εκπαιδευτικοί είναι στο 75%, η αστυνομία στο 60% και τα σώματα ασφαλείας μόλις στο 50%.

Αν και παρατηρείται ότι όπου πέφτει το μορφωτικό επίπεδο, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλό, πρέπει να πούμε ότι ο περισσότερος κόσμος είναι απλά φοβισμένος και προβληματισμένος. Σε αυτό έχουν παίξει τεράστιο ρόλο τα fake news και το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε έγκαιρη επικοινωνιακή πολιτική. Γιατί όπως βγάλαν στο πρώτο κύμα τον Σπύρο Παπαδόπουλο να μας λέει να μείνουμε σπίτι και να πλένουμε τα χέρια μας, δεν έγινε κάτι αντίστοιχο για τα εμβόλια; Το θέμα είναι ότι δεν θέλει η Κυβέρνηση να βγει απέναντι στους αντιεμβολιαστές. Υπάρχει και ευθύνη των Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Το Απρίλιο, υπήρχε αμφιθυμία, τώρα όσοι αντιτίθενται έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη και αυτό, το ξαναλέω, δεν αλλάζει εύκολα!

Τι δείχνει ακριβώς η ανάλυση δεδομένων σχετικά με τους θανάτους λόγω covid;

Έχουμε, στην Ελλάδα, τους περισσότερους θανάτους μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πάνω από το 95% της ανάλυσης στοιχείων για το 2020 δεν έχει δημοσιευτεί και δεν έχουμε γνώση· υπάρχει τεράστια υστέρηση ανάλυσης δεδομένων. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε ακόμη το ποσοστό θανάτων ανά περιφέρεια ή ανά μονάδα. Ούτε έχουμε σαφή καταδιάγνωση κατανομής θανάτων για το 2020. Είναι αυξημένοι κατά 8.500 χιλιάδες σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία και ξέρουμε ότι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι covid είναι 4.800, αλλά κανείς δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με το που οφείλεται το υπόλοιπο ποσοστό. Επίσης, δεν έχουμε καθόλου δημογραφικά στοιχεία κατανομής θανάτων για το 2020.

Σε άλλες χώρες, όλο και περισσότερα στοιχεία δημοσιεύονται και μάλιστα σε πρώτο χρόνο, με αποτέλεσμα, οι επιστημονικές ομάδες να τα αναλύουν διαρκώς και να κάνουν προτάσεις βελτίωσης του συστήματος.

Στην Ελλάδα, καθυστερούμε και τα βγάζουμε με το τσιγκέλι και λόγω αποτυχίας του ΕΟΔΥ και λόγω απροθυμίας της Κυβέρνησης να επενδύσει στο θέμα, εξαίροντας το ελληνικό πολιτικό σύστημα στην κουτοπόνηρη πολιτική της αδιαφάνειας.

Πώς βλέπεις τα πράγματα για τον χειμώνα που μας έρχεται;

Είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Η εικόνα προς το παρόν δείχνει ότι η νόσος ενδημεί και παρουσιάζει τοπικές υφέσεις και εξάρσεις, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο στη Λάρισα που οδηγεί στην πίεση των νοσοκομείων.

Ελπίζω ότι δεν έχουμε συνθήκες όπως στο πρώτο και το δεύτερο κύμα, που πρακτικά αδυνατούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, και ότι θα παραμείνουμε σε μία σχετικά ελεγχόμενη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων για όλους και όχι μόνο για covid ασθενείς. Τα τελευταία δύο χρόνια, η αντιμετώπιση καρκινοπαθών και ασθενών με χρόνια νοσήματα υποβαθμίστηκε σημαντικά λόγω του αριθμού των περιστατικών covid και της έλλειψης χρηματοδότησης και συγκροτημένης πολιτικής για τους non covid ασθενείς.

Πως κρίνεις τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείς ότι βοήθησε ή ότι επιβάρυνε με τις θέσεις τον χειρισμό της πανδημίας;

Το ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε με τον φόβο του πολιτικού κόστους και τη λογική της ψηφοθηρίας στα θολά νερά των αντιεμβολιαστών. Δίστασε να πάρει ξεκάθαρη θέση υποθάλποντας ουσιαστικά τις αντιεμβολιαστικές λογικές τύπου Πολάκη. Ταυτόχρονα δε, υποστήριξε τους εμβολιασμούς με την επίσημη ρητορική του στάση και προφανώς επέτεινε το κομφούζιο που δεν είχε ήδη ελεγχθεί από την Κυβέρνηση.

Ο Πολάκης εξαναγκάστηκε τελικά να εμβολιαστεί, αλλά αυτό ήρθε πολύ αργά…

Σε πολιτικό επίπεδο, ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια; Τοπική Αυτοδιοίκηση ή κεντρική πολιτική σκηνή; Περιφέρεια ή Δήμος;

Δεν υπήρξα επαγγελματίας πολιτικός ποτέ. Ασχολήθηκα με την πολιτική γιατί πίστεψα ότι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα το 2012-2015. Γυρίζοντας στα νοσοκομεία και αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΓΝΛ, αισθάνομαι υποχρεωμένος να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα στην κλινική.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία σοβαρή συζήτηση, τουλάχιστον από όσο γνωρίζω εγώ, για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όσον αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή και ειδικά στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, αυτή τη στιγμή με τις πρόσφατες εξελίξεις είναι μάλλον θολό τοπίο.

Αν υπάρξει η προοπτική της δημιουργίας μιας πραγματικά νέας κίνησης ή αισθανθώ ότι μπορώ να βοηθήσω στο μέλλον, θα το κάνω ευχάριστα. Αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει τίποτα.

Από την πολιτική σου διαδρομή μέχρι τώρα αισθάνεσαι γεμάτος ή απογοητευμένος;

Στο «Ποτάμι» πιστεύαμε όλοι ότι θα είχαμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε την πολιτική ζωή ξεκινώντας μεταρρυθμίσεις που ήταν και είναι απαραίτητες για τη χώρα. Καλώς ή κακώς, αυτή η προοπτική ακυρώθηκε.

Η συμμετοχή μου στην δημιουργία του ΚΙΝΑΛ που φαινόταν ότι θα οδηγήσει στη σύγκληση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς ήταν δεδομένη με την ιδεολογική πολιτική μου συγκρότηση. Πιστεύω ότι και σήμερα εξακολουθεί να είναι ανοιχτή η ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου μεταρρυθμιστικού κεντροαριστερού πολιτικού κόμματος, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να καλύψουν το κενό. Από αυτή την άποψη, οι διαδικασίες που μοιραία ξεκίνησαν στο ΚΙΝΑΛ θα αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Σε προσωπικό επίπεδο, η μη εκλογή μου ήταν μια μοιραία προσωπική απογοήτευση. Έχω, ωστόσο, επανέλθει. Η ζωή είναι αδυσώπητη και συνεχίζει. Άλλωστε, η κατάσταση στο ΕΣΥ και ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι γεμάτη από προκλήσεις, καθώς τα νοσοκομεία έχουν τεράστιες ανάγκες και χρειάζονται την στήριξη όλων μας.

* Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι πρώην Βουλευτής με το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής την περίοδο 2015-2019. Γραμματέας, σήμερα, του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής.

Γεννήθηκε το 1965  είναι απόφοιτος της Ιατρικής του ΑΠΘ  από το 1989. Είναι από το 2008 διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει πλούσιο κλινικό και επιστημονικό έργο με διεθνή αναγνώριση. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική σε νοσοκομεία της Αγγλίας (Bristol & Bedford) και στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου  ΚΑΤ. Το 2005 -2006 εργάστηκε σαν Adult Reconstruction Fellow στο Pittsburgh των ΗΠΑ.

Ειδικεύτηκε στον τομέα της χειρουργικής αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας των μεγάλων αρθρώσεων εφαρμόζοντας πρωτοποριακές χειρουργικές μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας. 

Την περίοδο 2000-2015  εργάστηκε στην Ορθοπαιδική  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  Λάρισας ως Επιμελητής του ΕΣΥ. Διετέλεσε  πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Πανεπιστημιακού και αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Από τη λήξη της Βουλευτικής θητείας ασκεί χρέη Διευθυντή στην Ορθοπαιδική Κλινική του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω