Το κριτήριο του εμβολιασμού πρέπει να προστεθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες και τα κριτήρια, που ισχύουν για να μπει κάποιος ασθενής σε ΜΕΘ Covid, εκτίμησε  μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Συρίγος, καθηγητής Παθολογίας, Ογκολογίας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ΄Παθολογικής κλινικής στο “Σωτηρία”, που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή από την πρώτη ημέρα της πανδημίας. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, “το κύριο και βασικό κριτήριο είναι να μπαίνει πρώτος στη ΜΕΘ αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βγει. Άρα το κριτήριο του εμβολιασμού, χωρίς να είναι το μοναδικό, πρέπει να προστεθεί στα υπάρχοντα κριτήρια”.

H αδυναμία να βρεθεί συχνά κρεβάτι σε ΜΕΘ Covid, “είναι ένα πρόβλημα που το βιώνουμε καθημερινά και που δεν υπήρχε τα προηγούμενα δύο χρόνια της πανδημίας. Έχουμε φτάσει σε πραγματικά ακραίες καταστάσεις . Το εθνικό σύστημα υγείας, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει γίνει μονοθεματικό” επεσήμανε ο καθηγητής ,που σημαίνει, όπως εξήγησε, “ότι οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν αφιερωθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας”.

“Ασθενείς χρονίως πάσχοντες, με μακρά και καλή πορεία στο νόσημά τους, εάν χρειαστεί  να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, για κάποιο λόγο, εκτός Covid, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. Τους διασωληνώνουμε και τους έχουμε σε απλό θάλαμο, ενώ και αυτοί δικαιούνται να μπουν σε ΜΕΘ” ενημέρωσε καθώς όπως σημείωσε “τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς οι non-Covid ΜΕΘ έχουν συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας”.

Ο καθηγητής, μίλησε στην ΕΡΤ για την αγωνία του γιατρού αλλά και των συγγενών του ασθενούς να βρεθεί κρεβάτι στην εντατική. Όσο για το δίλημμα εάν θα διαθέσει κανείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid  σε ασθενή που έχει εμβολιαστεί ή σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί, εξέφρασε την άποψη, πως το κριτήριο του εμβολιασμού θα πρέπει να προστεθεί στα υπόλοιπα που ισχύουν για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω