1. Ας θυμηθούμε όμως πως ξεκίνησε το ζήτημα της συγκοινωνίας και ας δούμε ιστορικά την πορεία των γεγονότων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε γραπτό και προφορικό λόγο :

1. Ιανουάριος 2020 ο κ. Τζούμας έφερε προς ψήφιση στο ΔΣ την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού με άνοιγμα νέων κωδικών για τα έσοδα και έξοδα του συγκοινωνιακού έργου (το αμίμητο 300.000€ έσοδα και 600.000€ έξοδα). Τότε καταλάβαμε την πρόθεση του κ. Τζούμα να δημοτικοποιήσει ξανά την τοπική συγκοινωνία και αμέσως, χωρίς να αιφνιδιαστούμε, καταψηφίσαμε, υπογραμμίζοντας την πολιτική και ιδεολογική μας αντίθεση, σε μια τέτοια οικονομικά ολέθρια για το Δήμο προοπτική.

2. Φεβρουάριος 2020 τίθεται το ζήτημα ενώπιον του ΔΣ , το οποίο και καλούνταν να αποφασίσει σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής του κ. Τζούμα, είτε την δημοτικοποίηση της συγκοινωνίας (δημοτικό γραφείο συγκοινωνιών με πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων ), είτε την παραχώρηση της στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

3. Αντιλαμβανόμενες οι δυο παρατάξεις του κ. Πλωμαρίτη Νικόλαου και του κ. Διολέττα Παναγιώτη τι πήγαινε να κάνει ο κ. Τζούμας ( εισηγήθηκε πρόταση για δημοτικοποίηση της συγκοινωνίας), αντιπρότειναν την παράταση της μίσθωσης των λεωφορείων σε τρίτους για σύντομο χρονικό διάστημα , μέχρι δηλαδή να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος (ώστε να δίνεται το δικαίωμα στο Δήμο να δημοπρατεί το συγκοινωνιακό έργο σε τρίτους ), αφού προηγουμένως ήδη είχαν γίνει προπαρασκευαστικές ενέργειες των δυο παρατάξεων προς τον σκοπό αυτό .

4. Η πρόταση του κ. Τζούμα δεν πέρασε απ’το Δ.Σ, ενώ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση των δυο παρατάξεων με την υπ’αριθμ 40/2020 απόφαση .

5. Η απόφαση αυτή κυνηγήθηκε στο «αίμα» απ’ την πλευρά του κ. Τζούμα τόσο στην αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας , όσο και στην επιτροπή του άρθρου 152 , και κατάφερε μετά πολλών άλλων (ιδεοληψία , εμμονή , ρουσφετολογία ) να την καταρρίψει , αφήνοντας το νησί ουσιαστικά χωρίς συγκοινωνία .

6. Οι δυο παρατάξεις όμως δεν το έβαλαν κάτω ποτέ, άλλωστε πώς θα μπορούσαν να το πράξουν και να αθετήσουν τον εαυτό τους σε κάτι που πίστευαν τόσο πολύ .

7. Μας ζητήθηκε μέχρι και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνη για την περίπτωση κατά την οποία δεν θα ψηφιστεί η τροπολογία και θα μείνει το νησί χωρίς λεωφορεία. Την πολιτική ευθύνη αναλάβαμε δια στόματος κ. Τασιοπουλου Παύλου , πιστοί στα όσα θεωρούσαμε σωστά με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου .

8. Οι δυο παρατάξεις καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια , αξιοποιώντας κάθε δυνατή πρόσβαση στην κεντρική εξουσία (Κυβέρνηση , Υπουργεία) έφταναν ένα βήμα πριν από την νομοθετική ρύθμιση, η οποία όμως παρεμποδιζόταν λόγω των παρεμβάσεων και των παρασκηνιακών ενεργειών του κ. Τζούμα , ο οποίος ήθελε πάση θυσία να μην «περάσει» της αντιπολίτευσης.

9. Κωμικοτραγικές καταστάσεις καθόλο αυτό το διάστημα ζήσαμε πολλές στον δημόσιο λόγο (γραπτό και προφορικό), με αποκορύφωμα την μόνιμη και συκοφαντική επωδό του κ. Τζούμα «είστε παράνομοι , παράνομη απόφαση κ.α». Σημειωτέον πρέπει να τονιστεί ότι τα λεωφορεία δεν λειτούργησαν στο παρελθόν παράνομα ποτέ, ούτε για μια ημέρα.

10. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, για να δικαιολογήσουν την υποτιθέμενη βιωσιμότητα από τη δημοτικοποίηση της συγκοινωνίας (μετά και το ανεκδιήγητο 300.000€ έσοδα και 600.000€ έξοδα ), έφεραν τη γνωστή σε όλους μας , κατάπτυστη και ουτοπική οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας , η οποία και αποδομήθηκε στο σύνολο της. Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη αυτή ήταν τόσο «σοβαρή» ώστε προέβλεπε 400.000 αφίξεις τουριστών, ενώ οι πραγματικές αφίξεις είναι γύρω στις 200.000. Επίσης προέβλεπε την πρόσληψη 22 τουλάχιστον μόνιμων υπαλλήλων (οδηγών , εισπρακτόρων ,κλπ).

11. Ήρθε η πανδημία, και το καλοκαίρι του 2020 ήταν δυστυχώς φτωχό σε όλες τις εκφάνσεις του για το νησί μας, με τη συγκοινωνία να εκτελείται μόνο από τα δυο λεωφορεία (των ιδιωτών) , ενώ τα υπόλοιπα τρία του Δήμου έμειναν εκτός (ανενεργά), με προσωπική απόφαση του κ. Τζούμα όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΔΣ αφήνοντας μας με τον στόμα ανοικτό! (Γλιτώσαμε το ρεζιλίκι λόγω της συγκυρίας του κορονοϊού).

12. Συνεχίζοντας τη γνωστή παρασκηνιακή του τακτική, ο κ. Τζουμας έφερε προς ψήφιση στο ΔΣ «απονενοημένη» πρόταση, η οποία παραχωρούσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθε διαχείριση και εκμετάλλευση του συγκοινωνιακού έργου, απεμπολώντας δια παντός κάθε δικαίωμα του Δήμου στη τοπική συγκοινωνία .

13. Για μια ακόμη φορά , οι δυο παρατάξεις δεν συναίνεσαν στην απερίσκεπτη πρόταση του κ. Τζούμα και ψήφισαν ΟΧΙ στην παραχώρηση της συγκοινωνίας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιμένοντας στην εκτέλεση της από το Δήμο με συμβάσεις έργου και δίμηνες προσλήψεις, προκειμένου να μην χαθούν οι άδειες.

14. Το καλοκαίρι του 2021 – και για καλή τύχη όλων μας – η τουριστική κίνηση αποδείχτηκε πολύ καλύτερη από το 2020, με το ζήτημα της συγκοινωνίας να βρίσκεται μπροστά μας .
Ο κ. Τζούμας αναγκάστηκε να κάνει αυτό που οι δυο παρατάξεις του είχαν υποδείξει: (δίμηνες συμβάσεις και συμβάσεις έργου), η μόνη δηλαδή ρεαλιστική λύση στο σημείο που είχε οδηγήσει τα πράγματα. Και εκεί όμως αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων , αφού οι εξελίξεις τον πρόλαβαν για μια ακόμη φορά (αυξημένη τουριστική κίνηση), με αποτέλεσμα να αργήσει να συνάψει τις συμβάσεις για τη λειτουργία των τριών δημοτικών λεωφορείων. Έτσι η εξυπηρέτηση των τουριστών γινόταν μόνο από ένα ή το πολύ δυο λεωφορεία του Δήμου και ποτέ και με τα τρία, με τις γνωστές συνέπειες (δυσφημιστικά σχόλια από τουρίστες , νεύρα , αντιδικίες , καθυστερήσεις ).

15. Με αγωνία και υπομονή , ψυχραιμία και μεθοδικότητα, καταφέραμε με συνεχείς παρεμβάσεις , πιέσεις, συναντήσεις και διεξοδικές συζητήσεις, το επιθυμητό αποτέλεσμα που τόσο αγωνιστήκαμε.

16. Έτσι σήμερα ψηφίστηκε η νομοθετική ρύθμιση παρέμβαση από τη Βουλή των Ελλήνων η ΟΠΟΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ;

ΔΙΝΕΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΡΓΟ.

17. Δεν θριαμβολογήσαμε, δεν πανηγυρίσαμε, δεν πήραν τα μυαλά μας αέρα , αντιθέτως πολύ πριν να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή , αναμέναμε με χαμηλά το κεφάλι , προσγειωμένοι και επιφυλακτικοί . Θεωρούμε την εξέλιξη επιτυχία και νίκη όλων των Σκιαθιτών.

Ίσως ξέχασα κάποια πτυχή της όλης ιστορίας , αλλά νομίζω πως κάλυψα την ουσία και το μεγαλύτερο μέρος της .
Ο λόγος πλέον ανήκει στο ΔΣ ώστε να αποφασίσει τι θέλει κάνει με γνώμονα το καλό του δήμου, των δημοτών και των επισκεπτών .
Το σίγουρο όμως είναι πως σε κάθε περίπτωση, συγκοινωνία πλέον θα υπάρχει στο νησί .

Τα υπόλοιπα προσεχώς.

Περισσότερα Εδω