Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή. Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου.

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ. Ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Στο Κίεβο, που βρίσκεται σε αναμονή της μεγάλης επίθεσης, τα ξημερώματα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, και οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια, ενώ χθες σκοτώθηκαν 7 άμαχοι όταν χτυπήθηκε κομβόι με γυναίκες και παιδιά που απομακρύνονταν από χωριό στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία μάχη μέχρι θανάτου αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των επιθέσεων, καθώς και ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις, ενώ κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και συζήτησε τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι σχεδόν 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από διάφορες πόλεις, κανείς όμως δεν κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την παρεμπόδιση αυτή. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη τη Μαριούπολη.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία, και σε ορισμένες πόλεις έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις.

(AP Photo/Andrew Marienko)

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 200 ​​εκατ. δολαρίων, ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόκειται μεταξύ άλλων, για αντιαρματικά, αντιαεροπορικά συστήματα και φορητά όπλα.

Η Ρωσία πάντως, προειδοποιεί ότι στο στόχαστρο ενδέχεται να τεθούν αποστολές στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω