Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Δευτέρα τον Παναθηναϊκό στο Σ.Ε.Φ (22/11, 19:30 ΕΡΤ3), στο «ντέρμπι αιωνίων» και παράλληλα κορυφής για την 8η αγωνιστική της Basket League.

Αυτή, θα είναι και η πρώτη αναμέτρηση μετά από 17 χρόνια, στην οποία και οι δύο εμβληματικοί αρχηγοί των δύο «αιωνίων», Βασίλης Σπανούλης και Δημήτρης Διαμαντίδης, δεν θα αγωνίζονται, σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα.

Η τελευταία φορά που έγινε αυτό, ήταν στις 9 Μαρτίου του 2004, όταν και ο Ολυμπιακός υποδεχόταν στον Κλειστό του Κορυδαλλού τον Παναθηναϊκό για τον δεύτερο αγώνα της προημιτελικής φάσης της Α1. Στο συγκεκριμένα αγώνα, οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν νικητές με 73-68 και λίγες ημέρες αργότερα, πανηγύρισαν το 24ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Λίγους μήνες αργότερα, ακολούθησε η μεταγραφή του Δημήτρη Διαμαντίδη στο «τριφύλλι» από τον Ηρακλή. Στις 3 Οκτωβρίου του έτους, ο «3D» πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του «Εξάστερου» κόντρα στους «ερυθρόλευκους» στο Σ.Ε.Φ, για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο αγώνας έληξε 57-45 υπέρ του Παναθηναϊκού, με τον Διαμαντίδη να ολοκληρώνει την αναμέτρηση, σημειώνοντας 14 πόντους.

Πέρασαν έξι χρόνια, στα οποία ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχοντας και τον Βασίλη Σπανούλη στο ρόστερ του, μέχρι την 11η Ιουλίου, στην οποίοι οι αφοί Αγγελόπουλου, ανακοίνωσαν τη μεταγραφή του Λαρισαίου γκαρντ στον Ολυμπιακό.

Η κίνηση αυτή, ισορρόπησε τα πράγματα στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ επέτρεψε στους Πειραιώτες, να δημιουργήσουν τη δική τους, σύντομη «αυτοκρατορία», στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Στις 30 Μαρτίου του 2016, οι δύο φίλοι και πρώην συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό, συναντήθηκαν για τελευταία φορά ως αντίπαλοι στα παρκέ. Για τον τέταρτο τελικό της Α1 και με τον Ολυμπιακό να προηγείται 2-1 στη σειρά, οι «πράσινοι» ήθελαν να ισοφαρίσουν και να οδηγηθούν σε πέμπτο παιχνίδι στο Σ.Ε.Φ.

Ωστόσο, ο «Kill Bill» «τιμώρησε» στην τελευταία επίθεση του παιχνιδιού, την – εξαιρετική κατά τα άλλα – άμυνα του Δημήτρη Διαμαντίδη και αποχαιρέτησε με έναν τρόπο που μόνο αυτός ξέρει, τον άνθρωπο με τον οποίο κατέκτησε μαζί ένα Eurobasket, ένα ασημένιο μετάλλιο σε Mundobasket, 1 ευρωπαϊκό, 4 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό.

Ακολούθησε μία πενταετία, στην οποία ο Παναθηναϊκός είχε πτωτική πορεία μεν, επιστρέφοντας στους τίτλους δε, με τους δύο «αιώνιους» να έρχονται στα «μαχαίρια» προ δύο χρόνων και τον Ολυμπιακό να αποφασίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, πως πρέπει να συνεχίσει μακριά από την Α1.

Υποβιβασμένος λοιπόν στην Α2, λίγους μήνες πριν πάρει την απόφαση πως θα συνεχίσει στην Basket League, εφόσον είχε εξασφαλίσει την άνοδο, αποχαιρέτησε και εκείνος με τη σειρά του, τον σπουδαιότερο αθλητή, που έχει φορέσει ποτέ τη «ερυθρόλευκη» φανέλα.

Το αντίο του Βασίλη Σπανούλη, έμελλε να γραφτεί στις 26 Ιουνίου, έχοντας συνολικά 6 τίτλους με τους Πειραιώτες (2 ευρωπαϊκά, 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο).

Έτσι, με την απόσυρση και των δύο θρύλων του ελληνικού, αλλά και ευρωπαϊκού μπάσκετ, ολοκληρώνεται το σερί 17 χρόνων, στα οποία Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρέθηκαν αντιμέτωποι 87 φορές για πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωλίγκα.

Ενώ για την ιστορία, στην εξαετία όπου Σπανούλης και Διαμαντίδης ήταν αντίπαλοι, διεξήχθησαν 44 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, με τον Ολυμπιακό να υπερτερεί σε νίκες (23 έναντι 21 του Παναθηναϊκού).

Περισσότερα Εδω