Με επιτυχία υλοποιήθηκε η εβδομάδα προγραμμάτων εθιμικού κύκλου για μαθητές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Οι λαμπάδες της Λαμπρής» που διοργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας- Γιώργος και Λένα Γουργιώτη από τις 22 έως τις 26 Απριλίου.

Πεντακόσιοι μικροί φίλοι του μουσείου έμαθαν για τον Απρίλη τον Αη-γιωργίτη και το Λαμπριάτη και για τα πασχαλινά έθιμα της παράδοσης και το συμβολισμό τους. Μίλησαν για τα λαζαράκια, τα λαζαρικά και τις λαζαρίνες, για τον τρόπο που οι νοικοκυρές έβαφαν παλαιά τα κόκκινα αυγά την Κοκκινοπέφτη και για τον τρόπο που παρασκεύαζαν το ειδικό ψωμί της Λαμπρής, τη Λαμπροκουλούρα.

Έπειτα, οι μαθητές έκαναν λαμπάδες με φυσικά υλικά, αγαπημένα στα χρόνια της παράδοσης, που πήραν ζωή μέσα από σύγχρονες ευφάνταστες συνθέσεις. Στο τέλος τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους πασχαλινές ευχετήριες κάρτες χρησιμοποιώντας αντίγραφα από παλιές καρτ ποστάλ από τις Συλλογές του Μουσείου κι έγραψαν ευχές.

Ο στόχος του προγράμματος επιτεύχθηκε και έτσι οι μαθητές μέσω της βιωματικής προσέγγισης γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στη Θεσσαλία και αντιλήφθηκαν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής παράδοσης. Επίσης, ψυχαγωγήθηκαν και αλληλεπέδρασαν μέσα στο Μουσείο.

Οι μικροί μαθητές κάθε φορά τραγουδούσαν με ενθουσιασμό τα Λαζαρικά και έφευγαν παίρνοντας μαζί τους τις χειροποίητες κατασκευές τους και τις λαμπάδες που έφτιαξαν.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέστη και ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου κ. Άρης Καρτσαφλέκης

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσω της βιωματικής προσέγγισης να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στη Θεσσαλία και να αντιληφθούν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής παράδοσης. Επίσης, να ψυχαγωγηθούν και να αλληλεπιδράσουν μέσα στο Μουσείο.

Έπειτα, βιωματικά οι μαθητές πήραν μέρος στη βαφή κόκκινων αυγών. Προσαρμόζοντας στα άβαφα αυγά φύλλα από φυτά, έβαψαν κατακόκκινες «περδίκες», όπως λέγονται στη Θεσσαλία τα στολισμένα αυγά με τα φυλλόσχημα σχέδια. Εν συνεχεία, τα παιδιά κατασκεύασαν το δικό τους καλαθάκι και τοποθετήσουν μέσα τα βαμμένα αυγά που πήραν μαζί τους φεύγοντας.

Ο στόχος του προγράμματος επιτεύχθηκε και έτσι οι μαθητές μέσω της βιωματικής προσέγγισης γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στη Θεσσαλία και αντιλήφθηκαν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής παράδοσης. Επίσης, ψυχαγωγήθηκαν και αλληλεπέδρασαν μέσα στο Μουσείο. Οι μικροί μαθητές τραγούδησαν με ενθουσιασμό τα Λαζαρικά και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τις χειροποίητες κατασκευές τους και τις λαμπάδες που έφτιαξαν.

Παράλληλα το Λαογραφικό Ιστρικό Μουσείο Λάρισας βρέθηκε στο Πασχαλινό Χωριό του Δήμου Λαρισαίων συμμετέχοντας με τη δράση “Ευχές όπως παλιά”.

«Οι λαμπάδες της Λαμπρής»

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε το ελεύθερο εργαστήρι κατασκευής λαμπάδας στην Πλατεία Ταχυδρομείου που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι φίλοι του Μουσείου έκαναν λαμπάδες με φυσικά υλικά, αγαπημένα στα χρόνια της παράδοσης, που πήραν ζωή μέσα από σύγχρονες ευφάνταστες συνθέσεις.

Στα εργαστήρια και τις δύο μέρες συμμετείχαν επίσης και οι Παιδικοί Σταθμοί του δήμου Λαρισαίων με τους μικρούς μαθητές να κάνουν λαμπάδες και να τραγουδούν τα κάλαντα .

Με αυτόν τον τρόπο το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο ως ζωντανό κύτταρο πολιτισμού προετοίμασε τους φίλους του για τη Λαμπρή με ένα εργαστήριο εκτός των τειχών του Μουσείου, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία και σε κάποιους ανθρώπους που είναι φυσικά, κοινωνικά ή οικονομικά απομακρυσμένοι από το χώρο του Μουσείου να γνωρίσουν τη δράση του.

Με το ελεύθερο εργαστήρι κατασκευής λαμπάδας ολοκληρώθηκε ο κύκλος των πασχαλινών εκδηλώσεων του Μουσείου που περιελάμβανε επίσης εβδομάδα με προγράμματα εθιμικού κύκλου για σχολικές ομάδες και οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Κουλούρες και ζυμώματα της Λαμπρής»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω