Ο αμερικανικός στρατός μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής πέντε βάσεις στις Φιλιππίνες και τώρα θα αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες τέσσερις. Αυτό ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Καρλίτο Γκάλβεζ. Οι επί πολλά χρόνια σύμμαχοι Φιλιππίνες και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον επεκτατισμό της Κίνας στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και τις εντάσεις που προκαλούνται από την κινεζική πίεση στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας. «Δεν επιδιώκουμε μόνιμες βάσεις στις Φιλιππίνες», διαβεβαίωσε ο Όστιν. Η επέκταση της συνεργασίας με τις Φιλιππίνες είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, είπε. «Παρέχει επίσης την ευκαιρία να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε ανθρωπιστικά γεγονότα», πρόσθεσε.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας διεκδικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα, στην οποία αντιτίθενται οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και η Ταϊβάν. Το Πεκίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση των ΗΠΑ στις στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και αυξάνει τις εντάσεις. «Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επαγρυπνούν και δεν θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.

Ο Όστιν και ο Γκάλβεζ δεν διευκρίνισαν ποιες βάσεις των Φιλιππίνων θα ανοίξουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώην επικεφαλής της άμυνας των Φιλιππίνων δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν πρόσβαση σε βάσεις στο κύριο νησί Λουζόν των Φιλιππίνων, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Ταϊβάν, και στο νησί Παλαουάν κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πριν από τη συνάντησή του με τον Γκάλβεζ, ο επικεφαλής του Πενταγώνου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος τον νεότερο και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Όστιν υποσχέθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα επενδύσει περισσότερα από 82 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη υποδομών στις βάσεις των Φιλιππίνων που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κριτική από το Πεκίνο

Στη δεκαετία του 1980, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν δεκαπέντε χιλιάδες στρατιώτες στις Φιλιππίνες και τις δύο μεγαλύτερες βάσεις στην Ασία. Όμως το 1991, η Μανίλα κατήγγειλε τη συμφωνία ως μέρος της πορείας της προς τη δημοκρατία μετά τη δικτατορία του προέδρου και πατέρα του σημερινού αρχηγού του κράτους, Φερδινάνδου Μάρκος. Η σημερινή μορφή της αμερικανο-φιλιππινέζικης συνεργασίας, αν και δεν αποτελεί επιστροφή στις παλιές συνήθειες, θα αυξήσει σημαντικά την αμερικανική παρουσία στη χώρα μετά από τριάντα χρόνια.

Η Κίνα, η οποία η ίδια εξοπλίζεται ταχύτατα και έχει κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις σε τεχνητά νησιά, κατηγορεί τώρα την Ουάσιγκτον ότι απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα εξαιτίας της αμερικανικής κίνησης. «Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των χωρών θα πρέπει να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και δεν θα πρέπει να στρέφεται εναντίον ή να βλάπτει τα συμφέροντα ενός τρίτου μέρους. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους ανάπτυξη στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα», απάντησε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας,
Οι πολεμικοί αναλυτές προβλέπουν ότι αν υπάρξει κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, αυτή θα συμβεί μέχρι το 2027. Ο Σι Τζινπίνγκ θα ολοκληρώσει την τρίτη θητεία του ως επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και θα αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια. Οι Αμερικανοί στρατηγοί δεν αποκλείουν μια προηγούμενη σύγκρουση.

Ένα βαρέλι με μπαρούτι στον Ινδο-Ειρηνικό

Η Κίνα εξοπλίζεται τώρα δυναμικά και άλλες ασιατικές χώρες αυξάνουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς στο πέρασμά της. Σύμφωνα με αναλυτές που παραχώρησαν συνέντευξη στην τσεχική τηλεόραση, ο χώρος του Ινδο-Ειρηνικού μετατρέπεται σε γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη. Ο Ιάπωνας αναλυτής Γκένκι Φούτζι υποστηρίζει ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι πρέπει να δείξει δύναμη απέναντι στους εθνικιστές και ως εκ τούτου η απειλή εισβολής είναι πραγματική. «Οι ελιγμοί είναι απλώς ένα πολιτικό σόου. Η στρατιωτική σύγκρουση θα συμβεί, αν και μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Η Ταϊβάν διεκδικεί μια νησίδα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αυτό μπορεί να είναι ένας καλός στόχος για να εισβάλουν οι κομμουνιστές και όχι το κύριο νησί της Ταϊβάν», πιστεύει ο Φούτζι.

Από τους πέντε συμβατικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ασία, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία είναι οι πιο κοντινές στην Ταϊβάν. Το βορειότερο νησί των Φιλιππίνων απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα. Με τη διευρυμένη συμφωνία με τις Φιλιππίνες, η Ουάσινγκτον θα καλύψει έτσι ένα κενό στο τόξο της συμμαχίας που εκτείνεται από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στο βορρά έως την Αυστραλία στο νότο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ήδη και άλλα σημεία επαφής. Κατασκευάζουν μια βάση στο υπό αμερικανική διοίκηση νησί Τινιάν σε περίπτωση που η Κίνα αποσυρθεί από το Γκουάμ. Χώροι για αμερικανικά βομβαρδιστικά με πυρηνικό οπλισμό δημιουργούνται επίσης στη βόρεια Αυστραλία.

Πηγή: CH24

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω