Έπειτα από πολλές μέρες αναμονής και αφού έκλεισε το μέτωπο της Παντσίρ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν. Στο σχήμα αυτό δεν υπάρχουν γυναίκες, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ενώ στη θέση του υπουργού Εσωτερικών τοποθετείται ένας καταζητούμενος από το FBI.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις αντίστασης, εξοργίζοντας το σκοταδιστικό καθεστώς. Για πρώτη φορά και αρκετοί άνδρες βρίσκονται στο πλευρό τους. Φωνάζουν συνθήματα για ισότητα και καταγγέλλουν το Πακιστάν ότι εμπλέκεται στα εσωτερικά της χώρας τους.

Οι Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Καμπούλ, μία μέρα μετά την έκκληση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αχμάντ Μασούντ για εθνική εξέγερση.

Η απουσία γυναικών στην νέα μεταβατική αφγανική κυβέρνηση φανερώνει τις αληθινές προθέσεις της άρχουσας τάξης, παρά τα όσα ευαγγελίζεται δημόσια.

Ξεχωρίζει ως επικεφαλής ο Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, που βρίσκεται στη μαύρη λίστα του OHE, ως υπουργός Άμυνας, ο Μουλά Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ, και ο καταζητούμενος από το FBI Σιρατζουντίν Χακάνι, ως υπουργός Εσωτερικών. Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς στην Ντόχα θα είναι το νούμερο 2 στην νέα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν οι εικόνες από Πανεπιστήμιο της Καμπούλ όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παρακολουθούν τα μαθήματα, με μία κουρτίνα να τους χωρίζει.

«Παλαιότερα σπουδάζαμε μαζί, ήμασταν συμφοιτητές και τώρα εξαιτίας αυτής της κουρτίνας δεχόμαστε τρομερή πίεση αλλά δεν έχουμε επιλογή» λέει μια φοιτήτρια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τζο Μπάιντεν αρνείται την αναγνώριση του νέου καθεστώτος απαντώντας σε σχετική ερώτηση «απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο».

Κι ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για νέες μεταναστευτικές ροές εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φταίξιμο. «Πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό. Αν η ΕΕ είχε εκπληρώσει όλες τις τις υποχρεώσεις τώρα δεν θα είχαμε κάποιο σοβαρό ζήτημα» δήλωσε.

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει και δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel. Υποστηρίζει πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερωθεί μιάμιση εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ, για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά δεν ενεργοποίησε εγκαίρως τα σχέδια επείγουσας αντίδρασης

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά

 

Περισσότερα Εδω