Το… φαινόμενο των τελευταίων χρόνων που μοιάζει να ελκύει όλο και περισσότερο τους Λαρισαίους, είναι εκείνο των ηλεκτρικών πατινιών.

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι και ειδικά οι νέοι, που επιλέγουν σαν μέσο μεταφοράς τους μέσα στην πόλη το ηλεκτρικό πατίνι, σαν μια λύση πιο οικονομική, εύκολη και οικολογική. Άλλοι επιλέγουν να αγοράσουν, άλλοι να τα ενοικιάσουν είτε μέσω καταστήματος εξ αυτών που υπάρχουν στην πόλη, είτε μέσω εφαρμογών που έχουμε όλοι στα κινητά μας.

«Εγώ προσωπικά νοικιάζω πατίνι, γιατί οι γονείς μου φοβούνται να μου αγοράσουν, καθώς τα θεωρούν «σκοτώστρες», δήλωσε στο onlarissa.gr ένας νεαρός μαθητής Γυμνασίου, την ώρα που ενεργοποιούσε το πατίνι του από το κινητό του τηλέφωνο.

«Έχει γεμίσει όλη η πόλη και εμείς οι μαθητές τα επιλέγουμε πολύ, αφού δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αποκτήσουμε δίπλωμα για κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο», πρόσθεσε.

Ένας ακόμη πολίτης που έκανε τη βόλτα του στο κέντρο της πόλης, με το δικό του πατίνι αυτή τη φορά, μας είπε: «Το χρησιμοποιώ κάθε μέρα για τις μετακινήσεις μου μέσα στη Λάρισα. Αποφεύγω τα μέσα μεταφοράς, όπως το αστικό λεωφορείο, λόγω του κορωνοϊού, αλλά και της εμπλοκής μου με άλλους ανθρώπους εκεί μέσα. Είναι αρκετά βολικό και άνετο».

Τo onlarissa.gr μίλησε με τον κ. Βασίλη Γιολδάση, ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων στο κέντρο της Λάρισας αναφορικά με τη χρήση των ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης: “Παρατηρείται μια αύξηση, αλλά τη θεωρώ επόμενη, μιας και ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ποδήλατο αποτελεί μια πολύ πιο βολική και οικονομική λύση, από ένα αυτοκίνητο ή μια μηχανή. Επιπλέον, μη ξεχνάμε ότι κυριαρχεί και μια τάση προς την ηλεκτροκίνηση σε όλους τους τομείς και ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό”.

Που κυμαίνονται όμως οι τιμές; Ο κ. Γιολδάσης μας εξηγεί: “Ένα απλό πατίνι ξεκινάει από 300-400 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 1000-2000, αναλόγως το μοντέλο και τις δυνατότητές του. Για παράδειγμα, ένα ακριβότερο πατίνι πιθανότατα να διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερη ταχύτητα, καλύτερο φωτισμό, καντράν κλπ. Αυτό εξαρτάται από το τι ζητά ο καθένας. Το «ζουμί» της υπόθεσης είναι ότι με μόλις 3-4 ευρώ τον μήνα έχεις ένα μέσο έτοιμο για να κάνεις τη δουλειά και τις βόλτες σου μέσα στην πόλη.

Τις λεπτομέρειες που πρέπει γνωρίζει κάποιος που προσανατολίζεται να αποκτήσει ηλεκτρικό πατίνι μας διευκρινίζει ο ιδιοκτήτης του εν λόγω καταστήματος: “Ένα πατίνι που προορίζεται για αστικές περιοχές, όπως αυτά που συναντά και χρησιμοποιεί ο μέσος πολίτης, έχει κόφτη στα 25 χλμ. και βάσει νόμου. Φυσικά, υπάρχουν και μοντέλα που προορίζονται για πιο «άγριες και σκληρές» χρήσεις, όπως για λόφους, τα οποία πιάνουν μεγαλύτερες ταχύτητες. Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού πατινιού διαρκεί περίπου 5-6 ώρες για φόρτιση από 0-100%. Άλλα διαθέτουν διπλή είσοδο για πρίζα, ώστε να φορτίζουν στον μισό χρόνο ή ταχυφορτιστές. Η αυτονομία για ένα πατίνι είναι περίπου τα 20 χλμ., αλλά αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το βάρος του οδηγού ή την κλίση του δρόμου. Όπως και με τα κινητά, όταν έχεις ανοιχτές πολλές εφαρμογές, έτσι και με τα πατίνια, η διάρκεια είναι ανάλογη και της χρήσης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Αυλογιάρης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω