Την ώρα που η ανθρωπότητα συνεχίζει να δίνει τη μάχη με την πρώτη πανδημία στις εποχές του «προηγμένου κόσμου», η επιστήμη αρχίζει να ανακαλύπτει πόσο αχανές αλλά και σοβαρό σύναμμα, είναι το κεφάλαιο της «μετά κορωνοϊού» περιόδου για κάποιον που νόσησε, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, των περιορισμών και της αποξένωσης.

Στο δεύτερο αυτό σκέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι νεαρές ηλικίες και κυρίως τα παιδιά, στα οποία οι επιστήμονες καταγράφουν ήδη σοβαρότατες επιπτώσεις από την πανδημία.

Μιλώντας στο onlarissa.gr, ο παιδίατρος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, εξηγεί πως ήδη οι παιδίατροι βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα περιστατικών από παιδιά τα οποία εμφανίζουν από ελαφρές, μέχρι και σοβαρές διαταραχές σε ψυχή και σώμα.

«Οι επιπτώσεις στα παιδιά μαζί με την post covid ορισμένων παιδιών που νόσησαν στο παρελθόν, εξηγεί, άρχισαν να γίνονται ορατές στα ιατρεία των παιδιάτρων ως ποικίλες διαταραχές συμπεριφοράς, μάθησης, χρόνιας κόπωσης και άλλες ενδεχομένως νευρολογικές διαταραχές που ακόμη δεν έχουν διερευνηθεί, ούτε ως προς το ποσοστό, ούτε ως προς το είδος».

Εξαιρετικά ανησυχητική διαπίστωση, με τον κ. Γιαννακόπουλο να αναφέρεται σε χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Βλέπουμε διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές στη μνήμη, μία νευρικότητα, βλέπουμε το παιδί να έχει χάσει τη διάθεσή του για δραστηριότητες εξωσχολικές, να αισθάνεται κουρασμένο, να θέλει να πάει πουθενά, να εμφανίζει μελαγχολία. Μιλάμε για σοβαρά ψυχοσωματικά συμπτώματα».

Στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν διαπιστώσει ότι το παιδί του εμφανίζει μία από τις παραπάνω συμπεριφορές, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί έναν παιδοψυχολόγο. Είναι ο μόνος εξειδικευμένος που μπορεί να βοηθήσει. Αυτό συμβουλεύουμε κι εμείς οι παιδίατροι τους γονείς».

Δεν παραλείπει τέλος να επισημάνει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού και στα παιδιά.

Όσο για το κεφάλαιο της επόμενης ημέρας του κορωνοϊού στην ανθρωπότητα, αυτό έχει ανοίξει δειλά – δειλά, αλλά θα χρειαστεί χρόνια για να κατανοηθεί και να κλείσει…

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω