Περσείδες ή τα γνωστά σε όλους μας «πεφταστέρια», που «χαζεύουμε» τη νύχτα στις αυλές μας σαν χαμένοι στο διάστημα. Οι περσείδες είναι βροχή διαττόντων αστέρων, η οποία προέρχεται από τον αστερισμό του Περσέα, όπου και προβάλλεται το ακτινοβόλο σημείο τους.

Κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο μέσα στον Αύγουστο, με αποκορύφωμα την αποψινή βραδιά, περνά από την περιοχή μας κάθε 80 χρόνια ένας κομήτης και αφήνει υλικό από το σώμα του τη Γη. Αυτή τη φορά άφησε μεγάλη ποσότητα υλικού με αποτέλεσμα όταν η Γη περνά από το σημείο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτού του υλικού, αυτά τα σωματίδια αναφλέγονται και χάρη στη θερμότητα ιονίζονται και λάμπουν αφήνοντας μια φωτεινή γραμμή, δημιουργώντας έτσι ένα φαινόμενο «μαγικό».

Το onlarissa.gr μίλησε με τον κ. Γιώργο Μπιρσιάνη, υπεύθυνο του οργανισμού «Έναστρον» με αφορμή το «μαγικό» φαινόμενο που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπιρσιάνης, το προχθεσινό βράδυ της Πέμπτης υπήρξε η μεγαλύτερη συχνότητα σε πεφταστέρια, με 1 πεφταστέρι το λεπτό να περνάει από τη Γη. Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση – ενημέρωση για τους παρευρισκόμενους. Μόλις σκοτείνιασε, όλοι μαζί εκστασιασμένοι παρατήρησαν με τηλεσκόπιο τη Σελήνη, τον Δία και τον Κρόνο, το γαλαξία της Ανδρομέδας καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού, όπως το σφαιρωτό αστρικό σμήνος του Ηρακλή (Μ13), το διπλό αστρικό σμήνος του Περσέα και το Δακτυλειοειδές πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό της Λύρας μέχρι που εμφανίστηκαν οι πρώτες Περσείδες, τις οποίες σκάναραν όλοι με τηλεσκόπιο ή με γυμνό μάτι. Oι παριστάμενοι έμαθαν να αναγνωρίζουν τους αστερισμούς και
φυσικά εκπληρώθηκε ο βασικός στόχος της βραδιάς να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τους διάττοντες αστέρες, τους Περσείδες. Να σημειωθεί πως εκείνος που παρατήρησε τις περισσότερες, κέρδισε σπουδαία δώρα, όπως κομμάτια από υλικά μετεωριτών, τα οποία έχουν πέσει στη Γη και βρίσκονται στην ευρεία συλλογή του «Έναστρον».

Δημήτρης Αυλογιάρης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω