Ερασιτέχνης στην κυριολεξία της η λέξη, σημαίνει ο εραστής της τέχνης, αυτός που ασχολείται με την τέχνη από «καθαρή» ευχαρίστηση. Πράγματι, ο κύριος λόγος ύπαρξης και συνέχειας -σε πείσμα των εκάστοτε δυσκολιών – των ερασιτεχνικών θεατρικών σκηνών της πόλης, είναι η αγάπη των μελών τους για την τέχνη. Ερασιτέχνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, όλοι  βρίσκουν στο ερασιτεχνικό θέατρο, αυτή τη βασική οδό που αναζητούν για να εκφραστούν, προσφέροντας παράλληλα εδώ και χρόνια θέαμα, ευχαρίστηση, συγκινήσεις στους θεατρόφιλους της πόλης μας, παράγοντας παράλληλα πολιτισμό.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν στο πλαίσιο μιας πολιτικής κουλτούρας εκδημοκρατισμού σε όλους τους τομείς, καταργήθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού. Αυτή η αλλαγή, έδωσε τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να επιμορφωθεί θεατρικά, μέσα από τη συμμετοχή του σε θεατρικά σεμινάρια, τα οποία άρχισαν σταδιακά από αρχές της δεκαετίας του 1980 και μετά να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο. Μέσα από αυτές τις εξελίξεις, «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα οι θεατρικές ερασιτεχνικές σκηνές, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην περιφέρεια.

«Ποια είναι η βασική τους διαφορά με το επαγγελματικό θέατρο;» Είναι μια εύλογη ερώτηση…

Η απάντηση προκύπτει εύκολα: Τα μέλη – ηθοποιοί που συμμετέχουν σε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, δεν λαμβάνουν οικονομικές απολαβές για την προσφορά τους, σε αντίθεση, με τους επαγγελματικούς ή ημι-επαγγελματικούς θιάσους, όπου οι ηθοποιοί με κάποιο τρόπο πληρώνονται.

Μια ακόμη ερώτηση που μπορεί να προκύψει, ως ενδεχόμενος αντίλογος στην ύπαρξη των ερασιτεχνικών θεατρικών σκηνών είναι: «Μήπως η ύπαρξή τους κάνει ζημιά στο επαγγελματικό θέατρο;». Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό θέατρο είναι κατηγορηματικοί σε αυτήν την ερώτηση: «Το ερασιτεχνικό θέατρο στην πόλη μας ανθεί και καλώς ανθεί… Αν το επαγγελματικό θέατρο δεν έχει τη δέουσα απήχηση, τότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό το ερασιτεχνικό θέατρο…»

Ανάμεσα σε αρκετές ερασιτεχνικές ομάδες που έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί στην πόλη της Λάρισας, άλλες σταδιακά απενεργοποιήθηκαν, άλλες έμειναν στο επίπεδο του πειραματισμού και άλλες παραμένουν ακόμη ενεργές θεατρικά, παρουσιάζοντας συχνά, σημαντικά θεατρικά έργα στο κοινό της πόλης. Στις ενεργές ερασιτεχνικές θεατρικές σκηνές της Λάρισας, περιλαμβάνονται:

Η πρώην ερασιτεχνική ομάδα του Θεσσαλικού Θεάτρου «Ανδρέας Τσατσαρής»: Έχει διαιρεθεί σε δύο ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες (από το 2010, όταν και αποχώρησε από το Θεσσαλικό Θέατρο), οι οποίες είναι ενεργές θεατρικά, και το μόνο κοινό που έχουν είναι το όνομα. Παρουσιάζουν διαφορετικά έργα, αποτελούνται από διαφορετικά μέλη, και καθοδηγούνται από διαφορετικά άτομα. Από το 2014, η μία εξ αυτών έχει ως υπεύθυνη επιμέλειας παραστάσεων την κα Φασούλα Ελένη, ενώ υπεύθυνοι επικοινωνίας και των δύο ομάδων είναι οι κκ Χατζηστεργίου Κώστας και Γιάννης Χλόπτσιος, Οι δύο ομάδες αριθμούν περίπου 10 μέλη σε μόνιμη βάση, ενώ ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε έργου προστίθενται επιπλέον άτομα.

Η ερασιτεχνική θεατρική σκηνή «Αυλαία»: Ενεργή ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, με ιδρυτή και υπεύθυνο της ομάδας τον Δημήτρη Καραβασίλη. Αποτελείται από ένα «πυρήνα» μόνιμων μελών (5-6), όμως και σε αυτήν την ομάδα, οι προσθήκες ατόμων δεν λείπουν, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε θεατρικού έργου. Κάθε χρόνο παρουσιάζει στο κοινό της πόλης κυρίως σύγχρονα θεατρικά έργα με συγκεκριμένο προσανατολισμό, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο, σε σχέση με το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που τον περιβάλλει και στο οποίο κινείται.

Η ερασιτεχνική θεατρική σκηνή «Ονείρων Θαύματα»: Ενεργή θεατρικά, ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της πόλης, με ημερομηνία ίδρυσης το 1999. Ιδρύθηκε από μια ομάδα 20 ατόμων διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, ενώ σήμερα αριθμεί μόνιμα 13 μέλη. Πρόεδρος της θεατρικής ομάδας είναι η κα Δάφνη Δεληγιάννη. Τα θεατρικά έργα που επιλέγει να παρουσιάσει η ομάδα, δεν έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό, ωστόσο κύριο μέλημά της είναι η ποιότητα στο παραγόμενο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της, η ομάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την επιθυμητή ποιότητα, έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου.

Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Θεσσαλικού Θεάτρου: Περιλαμβάνει δύο τμήματα ενηλίκων (αρχαρίων και προχωρημένων), τα οποία στο σύνολό τους αριθμούν περίπου 20 σταθερά μέλη. Παρουσιάζουν θεατρικά έργα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υπό την καθοδήγηση της κας  Ειρήνης Γκότση και της κας Ειρήνης Ζγούρη, οι οποίες είναι υπεύθυνες και για τη θεατρική εκπαίδευση των μελών των δύο τμημάτων.

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου: Συστήθηκε πρόσφατα, και έχει ήδη παρουσιάσει ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις στο κοινό της πόλης. Πρόκειται για μια ομάδα δώδεκα ανθρώπων, που εκτός από την κοινή επαγγελματική ιδιότητα, αγαπούν να εκφράζονται μέσω του θεάτρου και εξ αυτού του λόγου, μοιράζονται ερασιτεχνικά και τη θεατρική σκηνή. Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, καλλιτεχνικά καθοδηγείται από την κα Χριστίνα Βράκα.

Φυσικά, από την παλέτα των ενεργών ερασιτεχνικών θεατρικών σκηνών, δεν μπορούν να εξαιρεθούν και οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται περιφερειακά της πόλης, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτο έργο. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά αναφέρονται η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, το  Δημοτικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δήμου Κιλελέρ καθώς και η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών «Μελίνα» στα Φάρσαλα.

Προκύπτει συνεπώς, ότι η ύπαρξη αυτών των ερασιτεχνικών ομάδων στην πόλη, αναζωογονεί εκφραστικά τόσο τα μέλη τους, όσο και τους αποδέκτες του θεάματος στην πόλη… Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις αυτές έρχονται αντιμέτωπες με αρκετές δυσκολίες (εξασφάλιση χώρων, λειτουργικών εξόδων), τις οποίες με αγωνία αναζητούν να ξεπεράσουν…Είναι δυνατόν δομές και θεσμοί να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά τους; Τροφή για σκέψη…

Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω