Μια σειρά προβλημάτων που αφορούν άμεσα τους κατοίκους του δήμου Αγιάς τέθηκαν στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής από τα μέλη της ομάδας της μείζονος αντιπολίτευσης. Είναι η δεύτερη τέτοια συνεδρίαση, η οποία θα λαμβάνει χώρα κάθε δίμηνο, ανεξάρτητα από τις τακτικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα της παράταξης μας, από την πρώτη κιόλας  συνεδρίαση, για την τοποθέτηση κάμερας και live μετάδοσης των συνεδριάσεων, αποφασίσαμε από εδώ και στο εξής να ενημερώνουμε τους συνδημότες μας και με Δελτία τύπου.

Με τις ερωτήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον κ. Θ. Ριζουλη ζήτησαν να πληροφορηθούν τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για το επείγον έργο της άμεσης αποκατάστασης που αφορά στην ανάπλαση και δικτύου αποχέτευσης στα παράλια του δήμου Αγιάς, την λειτουργία των αντλιοστασίων στο Στόμιο, καθώς και το μείζον θέμα που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με την δήλωσή τους στο Κτηματολόγιο από τον δήμο Αγιάς.

Πιο αναλυτικά, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δ. Κορδίλας επανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο Αγιάς το ερώτημα “πώς είναι δυνατόν ένα έργο το οποίο αφορούσε μια ανάπλαση 12 χιλιομέτρων να πραγματοποιείται στα 2,5 χιλιόμετρα με το κόστος κατασκευής να παραμένει ίδιο και ίσο με τα 12 χιλιόμετρα!

Πώς ακριβώς συντάχθηκε η συγκεκριμένη μελέτη;

Είχε προβλεφτεί η κατασκευή όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων; Και αν, ναι, γιατί αυτές τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν; Αν, όχι, γιατί το ποσό της κατασκευής δεν μειώθηκε;

Γιατί τελικά, αφού όλα ήταν νομίμως προβλεπόμενα, υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν για το έργο αυτό πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, δηλαδή επιπρόσθετο κόστος στους φορολογούμενους δημότες, για ένα ανολοκλήρωτο έργο;”

Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Αθ. Ολύμπιου, αναφορικά με την λειτουργία των αντλιοστασίων στο Στόμιο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τα αντλιοστάσια στις θέσεις Γκεράνη, Αγριάδες, Σταβάρι, Παλιοβόρια όπου αρδεύεται και η Τ.Κ. Παλαιοπύργου. Για μεν τη θέση Γκεράνη προχώρησε η ηλεκτροδότηση και είναι σε λειτουργία τα τρία αντλιοστάσια, για τη θέση Σταβάρη ομοίως, όπως και για θέση Παλιοβόρια.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της συντήρησης και ο προϊστάμενος του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δ. Παπακώστας, διαβεβαίωσε ότι αυτή θα γίνει σε όλα τα αντλιοστάσια της Δ.Ε. Ευρυμενών.

Για την Τ.Κ. Στομίου όπου βρίσκονται και πολλά κτήματα των κατοίκων της Τ.Κ. Καρύτσας, αναφέρθηκε η επιχορήγηση των 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση των αντλιοστασίων. Από αυτά τα χρήματα, το ποσό των 50.000 ευρώ θα διατεθούν για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων στη θέση Κομένο.

Ταυτόχρονα τέθηκε το θέμα της επέκτασης της επέκτασης του Β.Δ. αγωγού από την θέση Παλιοβόρια, έως τη είσοδο του Στομίου. Επίσης την επέκταση του νέου αγωγού από το Κομενα, από την υφιστάμενη θέση εως την επαρχιακή οδό Στομίου –Ομολίου και συμφωνήθηκε να εξεταστούν όλα τα παραπάνω, προκείμενου να δρομολογηθεί η υλοποίηση τους.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τον εισηγητή, για καθαρά περιβαλλοντολογικούς αλλά και για λόγους πολικής προστασίας ήταν να καθαριστεί η παλαιά κοίτη του Πηνειού,  σε πρώτη φάση από την εκτροπή της,  έως και τη θέση Σταβάρι στο Ομόλιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η ροή του νερού και να υπάρχει μεγαλύτερη απορροή σε περίπτωση πλημμύρας καθώς και επάρκεια νερού για την άρδευση.

Όσον αφορά το πρόβλημα των ιδιοκτήτων ακίνητων σε σχέση με την δήλωση τους στο κτηματολόγιο από τον Δήμο Αγιάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αγιάς κ. Θ. Ριζούλης κατέθεσε την έντονη ανησυχία των πολιτών που προκύπτει από τις  επικαλύψεις που υπάρχουν μεταξύ των ιδιόκτητων και της δημοτικής περιουσίας. «Ο δήμος Αγιάς έχοντας γνώση του προβλήματος έπρεπε έγκαιρα να έχει ενημερώσει τους πολίτες για την υφιστάμενη κατάσταση. Ανεξαρτήτως των ενδεχομένων παραλείψεων από πλευράς κάποιων πολιτών, οι οποίοι φέρουν μεν ακέραια την ευθύνη, υπάρχουν δε και πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τέλος, στην συνεδρίαση του ΔΣ τέθηκαν προς συζήτηση και προβλήματα των Τοπικών Κοινοτήτων, όπως η Αγροτική Οδοποιία στη Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας καθώς και η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων της παραλίας του Ρακοποτάμου.

«Θα συνεχίσουμε με μεθοδικότητα να φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο τα θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μας. Θα ασκούμε πίεση στη δημοτική αρχή, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις δικές μας προτάσεις. Οι εποχές όπου ο κ. Γκουντάρας και οι συνεργάτες του παρέμεναν στο απυρόβλητο, ανήκουν στο παρελθόν », δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζούλης.

Περισσότερα Εδω