Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού προστασίας των καταναλωτών, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, η Λαρισαία Βουλευτής κατέθεσε Πρόταση Νόμου, μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για τη δημιουργία “Αρχής Προστασίας Καταναλωτή”, επισημαίνοντας, τα εξής:

«Στη σημερινή συγκυρία, οι πολίτες είναι εντελώς απροστάτευτοι μπροστά στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, στις εξοντωτικές αυξήσεις των τιμών ενέργειας, στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε κρίσιμους τομείς καθημερινών συναλλαγών, όπως στον τραπεζικό τομέα, στην απουσία πολιτικών προστασίας της πρώτης κατοικίας και ρύθμισης οφειλών, στην αλαζονική δράση των εταιρειών διαχείρισης των δανείων. Οι συγκρίσεις με άλλες Χώρες αποδεικνύουν πως οι δυσμενείς συνέπειες που υφίσταται ο Ελληνικός Λαός είναι υπέρμετρες και δυσανάλογες.

Σε υλοποίηση της δημόσιας δέσμευσης του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, στην εκδήλωσή μας για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, άμεσα καταθέσαμε Πρόταση Νόμου για τη σύσταση “Αρχής Προστασίας Καταναλωτή”.

Με την παρέμβασή μας, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού, εδραιώνουμε δυναμική κρατική εποπτεία σε όλο το φάσμα της αγοράς και συνεχή άσκηση ελέγχων. Με τις διατάξεις μας, η Αρχή εξοπλίζεται με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ουσιαστική άσκηση ελέγχων, προς όφελος της καθημερινότητας των καταναλωτών.

Η αγορά πάσχει από “έλλειμμα δημοκρατίας”. Τα συμφέροντα των καταναλωτών, χάριν των οποίων υποτίθεται ότι υπάρχουν οι αγορές, δεν βρίσκουν την ανάλογη θεσμική έκφραση και προσοχή. Γι’ αυτό, εμείς επισημαίνουμε την ανάγκη μέτρων και πολιτικών που θα προάγουν τη θέση των καταναλωτών, ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και δίκαιης ισόρροπης κατανομής υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε νέα Αρχιτεκτονική Προστασίας των Καταναλωτών, με τους ακόλουθους άξονες:

  1. Ίδρυση μίας ευέλικτης, εξειδικευμένης, ισχυρής και αποτελεσματικής εποπτικής Αρχής για την προστασία των καταναλωτών.
  2. Ενίσχυση του ρόλου των Ενώσεων καταναλωτών, με την παροχή εκ μέρους της Πολιτείας πόρων για τη λειτουργία τους, την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης των υποδομών τους, την παροχή ενισχυμένων αρμοδιοτήτων για την επιβολή των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την αποζημίωσή τους από παράνομες συμπεριφορές προμηθευτών.
  3. Ενίσχυση του Συνηγόρου του Καταναλωτή και άλλων διαμεσολαβητικών αρχών με αρμοδιότητες που θα καθιστούν σημαντικές τις παρεμβάσεις τους και αποτελεσματικότερη την εξωδικαστική διευθέτηση των καταναλωτικών διαφορών, αλλά και τη ρύθμιση οφειλών.
  4. Ενίσχυση των ουσιαστικών δικαιωμάτων των καταναλωτών και την προαγωγή πολιτικών διαφάνειας ως προς τις χρεώσεις σε ειδικότερους τομείς, και με αποκατάσταση των “ρηγμάτων” που προκάλεσε η Κυβέρνηση τα τελευταία έτη.
  5. Ίδρυση και στην Ελλάδα, ενός Εθνικού Ιδρύματος Κατανάλωσης, που θα πραγματοποιεί συγκριτικές δοκιμές, έρευνες, μελέτες, με σκοπό τη βελτίωση του ανταγωνισμού, μέσα από την ενίσχυση της ικανότητας των καταναλωτών να αξιολογούν και να συγκρίνουν τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Απέναντι στον ελιτισμό και το λαϊκισμό, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση, με πράξεις και ρεαλιστικές λύσεις, να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας που δοκιμάζεται.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω