«Η αντιμετώπιση του τεράστιου υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας προβάλει περισσότερο από πότε αναγκαία σήμερα, καθώς κινδυνεύει να λάβει οριστικά μη αναστρέψιμες διαστάσεις. Ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και επίλυση του θέματος με συσκέψεις, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλίας, αλλά και συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Μάλιστα, μετά από συνεργασία που είχε πρόσφατα με την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, επίκειται και νέα συνεδρίασή της με ευρεία συμμετοχή φορέων ώστε να εξεταστεί πολύπλευρα το θέμα, να τεθούν οι επιστημονικές επισημάνσεις, να ακουστεί η φωνή των Θεσσαλών που βιώνουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα και κυρίως να προκύψουν συμπεράσματα που θα επιφέρουν γρήγορες, εφικτές και βιώσιμες λύσεις.

Φράγμα Σκοπιάς Φαρσάλων

Υπενθυμίζεται ότι μετά από συνάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της επαρχίας Φαρσάλων με την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του φράγματος στη Σκοπιά. Ένα έργο πνοής που θα προσδώσει νέα δυναμική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «την κρισιμότητα και την πολυπλοκότητα του ζητήματος την αντιλαμβάνονται, πλέον, σχεδόν όλοι, αφού η ίδια η φύση μας υπενθυμίζει ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν πλειάδα προεκτάσεων και δημιουργούν σοβαρούς αντίκτυπους στην ανθρώπινη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και επιπρόσθετα, γεγονότα με παγκόσμιο αντίκτυπο μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να προνοήσουμε για πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα, όπως, την επισιτιστική και ενεργειακή επάρκεια. Σε αυτό το κλίμα των ημερών που διανύουμε, οφείλουμε πρώτιστα να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τα προβλήματα με βάση τα νέα δεδομένα και να σχεδιάζουμε με γνώμονα την άμβλυνσή τους στο μέλλον.

Το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία δεν έχει μονοσήμαντη ανάγνωση. Είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα που, όμως, απαιτεί λύσεις γρήγορα αφού επηρεάζει άμεσα το περιβάλλον και την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής και έμμεσα κάθε άλλη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στην περιοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά επείγουσα η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας, που θα “ξεκλειδώσει” τη διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω