«Το μέλλον της Θεσσαλίας προβάλει δυσοίωνο, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην “Σκύλα” των πλημμυρών και τη “Χάρυβδη” της λειψυδρίας, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εστιάζοντας κυρίως στον υπό σύσταση Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ). Ο Θεσσαλός πολιτικός ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη «για την συνεργασία μας που είχε θετικό αποτέλεσμα», καθώς έκανε δεκτά τα εργασιακά αιτήματα των εργαζομένων από τους φορείς που μετακινούνται στον νέο Οργανισμό.

Ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Θεσσαλία από τον Daniel και τον Elias όπως και από τον “Ιανό” το 2020, κατέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και της σωστής διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή που απειλείται με ερημοποίηση. Μετά τον Daniel η κυβέρνηση ανέθεσε σε ολλανδική εταιρεία την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση, την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Το πόρισμα των Ολλανδών προτείνει τη σύσταση του ΟΔΥΘ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το “δίδυμο τέρας” των πλημμυρών και της λειψυδρίας. Επιτρέψτε μου κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις, γνωρίζοντας την θετική σας διάθεση για διορθώσεις. Πράγματι, από τους 53 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας μόνο οι 15 είναι υγιείς, ανταποκρινόμενοι πλήρως στην αποστολή τους. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο ΤΟΕΒ Πηνειού και συνυπογράφουν και άλλοι, ζητούν να μην είναι δεσμευτική η κατάργησή τους εντός ενός έτους από την σύσταση του ΟΔΥΘ. Άλλωστε, και το master plan των Ολλανδών συνιστά “να αποφευχθεί η λήψη μίας βιαστικής και ριζοσπαστικής απόφασης σχετικά με τους ΤΟΕΒ εξ ολοκλήρου χωρίς προηγουμένως να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες και αναλύσεις για να ληφθεί μία ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με το πως είναι καλύτερο να ρυθμιστεί η κυριότητα αυτών των λειτουργιών”».

Εργασιακή ασφάλεια και ισοτιμία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η επιτυχία του νέου Οργανισμού θα κριθεί και από την στελέχωσή του με ικανό προσωπικό τόσο σε αριθμό όσο και σε δεξιότητες και εμπειρία. Ορθώς αξιοποιείται στον νέο Οργανισμό το προσωπικό της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης, της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας και των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Και θέλω να ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά κ. πρόεδρε, κ. Μπουκώρε, που αποδεχτήκατε την πρότασή μου να κληθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους τρεις φορείς, προκειμένου οι ίδιοι να καταθέσουν στην Eπιτροπή μας τις προτάσεις τους. Δικαίως, οι εργαζόμενοι ζητούν εργασιακή ασφάλεια και εργασιακή ισοτιμία. Και με ικανοποίηση άκουσα και επισήμως από τον υπουργό Περιβάλλοντος ότι οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης, όπως και οι εργαζόμενοι στην αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν θα “εκπέσουν” σε σχέση αορίστου χρόνου, αλλά θα αποσπάσουν στον νέο Οργανισμό. Όπως, επίσης, ικανοποιούνται και τα αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Εγκύων Βελτιώσεων για την βαθμολογική και μισθολογική τους κατάσταση στον νέο Οργανισμό, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία τους ως προσωπική διαφορά. Ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται και σε περίπτωση λύσης ή κατάργησης του ΟΔΥΘ, καθώς θα μετακινηθούν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση δε χτυπά απλά την πόρτα μας, αλλά είναι ήδη εδώ και μας υπενθυμίζει ότι τα περιθώρια που έχουμε για να προσαρμοστούμε και να ελαττώσουμε τις επιπτώσεις της είναι μικρά. Συνεπώς, αυτή η νέα αρχή για τα ύδατα της Θεσσαλίας θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της παρέμβασης του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω