Την καθολική αντίδραση στην δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας, με την οποία απορρίπτει την αγωγή των οικογενειών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Δομενίκου, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας την περασμένη Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Ν. Γάτσα.

Στην εισήγησή του ο κ. Γάτσας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό ότι οι οικογένειες των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Δομενίκου έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Ιταλικό Κράτος για τη θηριωδία των Ιταλών κατακτητών στις 16 Φλεβάρη του 1943, οι οποίοι εκτέλεσαν άδικα περισσότερους από 140 άμαχους Δομενικιώτες.

Στο Πρωτοδικείο της Λάρισας εκδικάστηκε πρόσφατα η αγωγή των επιζησάντων συγγενών των θυμάτων με πληρεξούσια δικηγόρο την κ. Ευαγγελία Λιακούλη. Η αγωγή απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα λόγω του προνομίου της ετεροδικίας, το οποίο απολαμβάνουν τα αλλοδαπά κράτη στην επικράτεια ενός άλλου κράτους. Με απλά λόγια το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να δικαστεί το Ιταλικό κράτος σε ελληνικό δικαστήριο. Ωστόσο, ο κανόνας της ετεροδικίας δεν μπορεί να εφαρμόζεται στα εγκλήματα πολέμου».

Καταλήγοντας ο κ. Γάτσας τόνισε: «Ο Δήμος Ελασσόνας πρέπει να στηρίξει τις οικογένειες και τον Σύλλογο Οικογενειών στον αγώνα τους αυτό και να διεκδικήσει την ανατροπή της απόφασης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετά την έφεση που κατατέθηκε. Καλώ το δημοτικό να δηλώσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των οικογενειών και να ενισχύσει τον Σύλλογο όπως του ζητηθεί».

Σχολιάζοντας την απόφαση ο κ. Γάτσας δήλωσε μετά τη συνεδρίαση: «Ο Δήμος Ελασσόνας θα διοργανώσει μέσα στο 2022 το πρώτο συνέδριο μαρτυρικών χωριών, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το νομικό ζήτημα της ετεροδικίας που έχει προβληθεί από το Ιταλικό Κράτος στην υπόθεση του Δομενίκου. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η δικαίωση των θυμάτων αποτελεί την ελάχιστη ηθική υποχρέωση του Δήμου μας προς τις οικογένειες των μαρτυρικών κοινοτήτων».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω