Η Δανία και η Σουηδία προσχωρούν από σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2023 στην πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή Ασπίδα του Ουρανού» (ESSI) υπό τον συντονισμό της Γερμανίας. Με τη συμμετοχή των δύο χωρών ο αριθμός των χωρών της συμμαχίας ανεβαίνει σε 17, συμπεριλαμβανομένων 15 συμμάχων όπως επίσης και προσκεκλημένων της Φιλανδίας και της Σουηδίας.

Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της ολοκληρωμένης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ διευκολύνοντας την πολυεθνική απόκτηση και ενσωμάτωση ενός ευρέος φάσματος δυνατοτήτων αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΝΑΤΟ: Δανία και Σουηδία μπαίνουν στην «Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού»
IRIS-T SAM. 2018 year. Germany. Photo credits: Timm Ziegenthaler

«Η ηγεσία της Γερμανίας μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ”Sky Shield” αξιοποιεί τα ήδη υπάρχοντα πλαίσια συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την διασφάλιση της αποτελεσματικής άμυνας ενάντιας στις αεροπορικές και πυραυλικές απειλές» δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoană.

Ένα μέρος της σχεδιαζόμενης πολυεθνικής εξαγοράς της ESSI θα διεξαχθεί μέσω μιας ταχείας τροχιάς απόκτησης ενός αρθρωτού προγράμματος υψηλής ορατότητας εδάφους του ΝΑΤΟ. Δέκα από τους Υπουργούς Άμυνας της συμμαχίας ξεκίνησαν σήμερα την συγκεκριμένη προσπάθεια υπογράφοντας παράλληλα τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας και τις σχετικές δεσμεύσεις χρηματοδότησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω