Ακατάλληλες στο σύνολό τους για τα παιδιά είναι οι νέες παιδικές χαρές που κατασκευάζει η Δημοτική Αρχή του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου, σύμφωνα με καταγγελίες της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης,
Οι παιδικές χαρές που κατασκευάζονται στα χωριά του Δήμου, σύμφωνα με τους δημοτικούς συμβούλους στερούνται τεχνικών προδιαγραφών και αποστάσεων ασφαλείας των παιχνιδιών. Επιπλέον στερούνται πιστοποίησης τόσο για τα παιχνίδια, αφού πολλά εξαρτήματα των παιχνιδιών είναι ακατάλληλα για παιχνίδι παιδιών. Αιχμηρές μεταλλικές βίδες που δεν έχουν την απαραίτητη επικάλυψη πλαστικού και προεξέχουν επικίνδυνα συνθέτουν τα παιχνίδια και αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά που παίζουν γύρω και πάνω από αυτά. Επίσης, αρκετές παιδικές χαρές είτε διαθέτουν χαλασμένα παγκάκια είτε καθόλου παγκάκια, κατεστραμμένη περίφραξη ενώ πολλές δεν διαθέτουν φωτισμό, βρύση, σήμανση και τις λοιπές προδιαγραφές για το ασφαλές παιχνίδι των παιδιών.
Στην παιδική χαρά της Αγίας Παρασκευής Τσαγκαράδας, δύο καινούρια παιχνίδια έχουν ήδη καταστραφεί χωρίς να έχουν συμπληρώσει πιθανόν ούτε μήνα ζωής, καθώς ο τρόπος έδρασης των παιχνιδιών στο έδαφος ήταν ακατάλληλος και επικίνδυνος για ατύχημα. Η περίφραξη είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη, ενώ τα παιδιά από την απουσία περίφραξης κινδυνεύουν να πέσουν σε γκρεμό 5 μέτρων. Οι αποστάσεις ασφαλείας των παιχνιδιών προκαλούν ερωτηματικά. Οι στύλοι φωτισμού είναι στερεωμένοι με βίδες οι οποίες προεξέχουν επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.
Όπως σημειώνει η παράταξη, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την δημιουργία καλαίσθητων παιδικών χαρών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών αλλά και του σεβασμού του παραδοσιακού χαρακτήρα των οικισμών του Πηλίου, είναι ότι σε όλες τις παλιές παιδικές χαρές του δήμου αποξηλώθηκαν τα παλαιά μεταλλικά ως επί το πλείστον παιχνίδια για να …ξαναμπούν μεταλλικά, ομοίου τύπου που παραπέμπουν σε όργανα δεκαετίας 1980. Ενώ σε όλες τις υπόλοιπες παιδικές χαρές από άκρη σε άκρη της χώρας τοποθετούνται παιχνίδια με βασικό υλικό το ξύλο και τον ανοξείδωτο χάλυβα, δεν είναι υπερβολή το γεγονός ότι η Δημοτική αρχή αγόρασε και τοποθετεί «στοκ» παιχνίδια παλαιότερων δεκαετιών. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτά τα παιχνίδια δεν πληρούν σύγχρονους κανονισμούς ασφάλειας. Οι αιχμηρές γωνίες, τα σκαλοπάτια που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες καμπύλες για την ελαχιστοποίηση τραυμάτων από πτώση, οι μεταλλικές βίδες δεν έχουν παξιμάδια ασφαλείας και προεξέχουν επικίνδυνα από τα όργανα, καθιστούν επικίνδυνες συνολικά τις παιδικές χαρές.
Είναι αρνητική πρωτιά το γεγονός ότι ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου δεν διαθέτει μέχρι σήμερα καμία πιστοποιημένη παιδική χαρά. Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η παιδική χαρά της Αγίας Κυριακής Ζαγοράς, που «πιστοποιήθηκε» από συγκεκριμένο φορέα το 2019 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή πιστοποιήθηκε χωρίς να έχουν τοποθετηθεί όλα τα όργανα, ο τάπητας, παγκάκια, φωτισμός. Μετά την πιστοποίηση τοποθετήθηκαν επιπλέον όργανα, παγκάκια και φωτισμός ενώ αντικαταστάθηκε το χωμάτινο έδαφος με νέο, που έχει βάση από σκυρόδεμα και πλαστικό τάπητα.
Σε όσες παιδικές χαρές τοποθετήθηκε πλαστικός τάπητας, πραγματοποιήθηκε χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές και αποστάσεις ασφαλείας, ενώ δημιουργούνται κενά με κίνδυνο πτώσης και ατυχήματος στη βάση σκυροδέματος. Αιχμηρές προεξοχές παραμένουν στο έδαφος από την κοπή παλαιότερων οργάνων.
Αποτέλεσμα αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι η πιο πρόσφατη παιδική χαρά του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, κατασκευάστηκε στο Πουρί το 2009, δεν συντηρήθηκε καθόλου, με αποτέλεσμα να αποξηλωθούν όλα τα όργανα για να τοποθετηθούν νέα», αναφέρει η παράταξη.

ethessalia

Περισσότερα Εδω