Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξει ο κόσμος καθώς το τελευταίο διάστημα απατεώνες στο Διαδίκτυο, επιχειρούν να υποκλέψουν κωδικούς και στοιχεία, πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών.

Ένας Βολιώτης είναι το τελευταίο θύμα αυτής της “φάμπρικας” που έχει στηθεί από απατεώνες, καθώς έλαβε μήνυμα στο viber οτι ο τραπεζικός του λογαριασμός κινδύνευε και την ασφάλειά του θα έπρεπε να αλλάξει τους κωδικούς του ebanking.

Εκείνος πείστηκε, πάτησε τον σύνδεσμο που του είχε σταλεί και άλλαξε κωδικούς, οι οποίοι έφτασαν αυτόματα στα χέρια των απατεώνων. Λίγα λεπτά αργότερα, διαπίστωσε οτι του έλειπαν 6.000 ευρώ από τον λογαριασμό του και είχαν μεταφερθεί από τον “ίδιο” προς μία εταιρεία.

Αμέσως ο αφελής Βολιώτης προσέφυγε στην Αστυνομία και κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με μηνύματα που σας ενημερώνουν για δήθεν προβλήματα με λογαριασμούς, κάρτες ή το e-Banking σας.

-Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν και για κανέναν λόγο κωδικούς σύνδεσηςγια το e-Banking, Kωδικούς μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε με μήνυμα στο κινητό σας (SMS, Viber), στοιχεία καρτών σας, καθώς και προσωπικά και οικονομικά στοιχεία σας, ακόμη και με πρόφαση ότι έτσι θα σας καταθέσουν χρήματα. Για κατάθεση χρημάτων, αρκεί να δώσετε τον IBAN του λογαριασμού σας.

-Μη δέχεστε να μεσολαβήσετε ως ενδιάμεσοι σε διακίνηση χρημάτων από άλλα άτομα, συνήθως άγνωστα σε εσάς. Μπορεί να υποστείτε σημαντικές επιπτώσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο εμπλέκεστε σε παράνομες ενέργειες, είτε το γνωρίζετε είτε όχι.

Διακόψτε την κλήση εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό, και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς εσείς να έχετε δηλώσει βλάβη σε συσκευή σας.

Ελέγξτε εάν μια διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα είναι αδειοδοτημένηαπό κάποια υπαρκτή και αρμόδια εποπτική αρχή πριν ανοίξετε λογαριασμό σε αυτή.

Διασταυρώστε τον αριθμό λογαριασμού με τον προμηθευτή ή τον πελάτη σας με τον οποίο συναλλάσσεστε πριν κάνετε οποιαδήποτε πληρωμή.

Περισσότερα Εδω