Η πλειοψηφία των στοιχείων αποδεικνύει πλέον ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, αναφέρει έκθεση των Ρεπουμπλικανών που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν τη σχετική έρευνα.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν «άφθονες αποδείξεις» ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) – με τη βοήθεια Αμερικανών εμπειρογνωμόνων και κονδυλίων της κινεζικής και της αμερικανικής κυβέρνησης – εργάζονταν πάνω στην τροποποίηση κορονοϊών με στόχο τη μόλυνση ανθρώπων, και ότι αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να αποκρυφτεί.

Την έκθεση της επιτροπής των Ρεπουμπλικανών έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Μάικ Μακόλ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η μελέτη αυτή προέτρεπε σε διακομματική έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 που έχει σκοτώσει 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Κίνα αρνείται ότι ένας γενετικά τροποποιημένος κορονοϊός διέρρευσε από την εγκατάσταση στη Γουχάν -όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της COVID-19 το 2019– μια κορυφαία αλλά αναπόδεικτη -μέχρι στιγμής- θεωρία μεταξύ ορισμένων εμπειρογνωμόνων. Το Πεκίνο αρνείται επίσης τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης.

Άλλοι εμπειρογνώμονες υποψιάζονται ότι η προέλευση της πανδημίας είναι ζωική και πιθανότατα μεταπήδησε στον άνθρωπο σε μια αγορά θαλασσινών, κοντά στο συγκεκριμένο εργαστήριο στη Γουχάν.

«Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να απορρίψουμε εντελώς την υπαίθρια αγορά της Γουχάν ως πηγή», αναφέρει η έκθεση. «Πιστεύουμε επίσης ότι η αφθονία των στοιχείων αποδεικνύει ότι ο ιός όντως διέρρευσε από το WIV και ότι αυτό έγινε κάποια στιγμή πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου 2019».

Η έκθεση ανέφερε νέες και άγνωστες πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο εργαστήριο, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος, που υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2019, για την επισκευή ενός συστήματος επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων στην εγκατάσταση, το οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από δύο χρόνια.

Τον Απρίλιο, η κορυφαία αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δήλωσε ότι συμφωνεί με την επιστημονική συναίνεση ότι ο ιός δεν ήταν τεχνητός ή γενετικά τροποποιημένος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τον Μάιο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να επιταχύνουν την έρευνα για την προέλευση του ιού και να υποβάλουν την σχετική έκθεση σε 90 ημέρες.

Μια πηγή που γνωρίζει τις τρέχουσες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα για το αν ο ιός προήλθε από ζώο ή από το εργαστήριο της Γουχάν.

ΠΗΓΗ: Reuters

Περισσότερα Εδω