«Η μόνη λύση για τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης που ταλαιπωρούνται εδώ και πέντε χρόνια, είναι να αλλάξει η κυβέρνηση» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με επιτροπή των Επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης Ελλάδας.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, παρόλες  τις συναντήσεις των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης 4.1.1. και τις εναλλαγές αποφάσεων από τον εκάστοτε υπουργό για την ένταξη τους, με τη σημαντικότερη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά να λύσει το πρόβλημα και να εκπληρώσει το  δίκαιο  αίτημα των επιλαχόντων, τελικά το πρόγραμμα αυτό μετρώντας 5 χρόνια (με αμέτρητες τροποποιήσεις και παρατάσεις) είχε ως αποτέλεσμα “να το κλείσουν με το 20% του Ά αιτήματος πληρωμής” και με το ποσό των περίπου 450εκ€ αντί των 600εκ€ που είχε δεσμευτεί.

Η υπερδέσμευση του προγράμματος, τα προγράμματα που θα προκηρύσσονταν του ΠΑΑ 2014-2020 και οι ελάχιστοι πόροι ήταν οι λόγοι απένταξης των επιλαχόντων. Τελικά η υπερδέσμευση έκλεισε στα 450 εκ. ευρώ, τα περισσότερα προγράμματα έμειναν απροκήρυχτα και οι  πόροι διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς.

Με ασάφειες και συνοπτικές διαδικασίες κανένας δεν  προτίθεται να λύσει το μεγάλο θέμα που προέκυψε μεταξύ αγροτών – κτηνοτρόφων και κυβέρνησης.

Σε αυτή τη διαφορά τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι νέοι αγρότες του ‘16 που έμειναν αβοήθητοι και χωρίς μηχανήματα αλλά και αυτοί που υλοποίησαν οι οποίοι βρέθηκαν ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη τους για ανάπτυξη.

Καμία κυβέρνηση δεν έφραξε την ανάπτυξη και πάντα έβρισκε κονδύλι για τα σχέδια βελτίωσης και αποδεικνύονταν έμπρακτα η στήριξη για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και του εμπορικού τομέα διότι είναι πρόγραμμα επένδυσης που κινεί ολόκληρη οικονομία.

Ζητήθηκε και πρωθυπουργική παρέμβαση για να λυθεί  η διαφορά μεταξύ ΥΠΑΑΤ και επιλαχόντων.

Ο κ. Κόκκαλης συμμερίστηκε όλα τα παραπάνω και δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανακατανείμει τους πόρους του ΠΑΑ ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση για τους επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.  «Ο μόνος τρόπος να δοθεί λύση, είναι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μία κυβέρνηση που δε θα έχει προτεραιότητα το μοίρασμα της πίτας στους λίγους με συνθήκες αδιαφάνειας, αλλά θα συνδράμει στον αγώνα των πολλών για ευημερία και ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω