ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Μπόρις Τζόνσον υποδέχτηκε την Τετάρτη στη Ντάουνινγκ Στριτ τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός “τόνισε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ”, αναφερόμενος και στο αεροπλανοφόρο, Queen Elizabeth οποίο αποτελεί την τελευταία επένδυση σε τεχνολογία αιχμής προς “την κοινή ασφάλεια, και τη συλλογική άμυνα” της συμμαχίας.

Οι δύο άνδρες καταδίκασαν τις πρόσφατες ενέργειες της Λευκορωσίας και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα.

Ο κ. Τζόνσον και ο κ. Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν ότι “το καθεστώς της Λευκορωσίας πρέπει να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους” και να παράσχει πλήρη εξήγηση για το τι συνέβη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν το ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Αφγανιστάν θα έχει ένα μακροπρόθεσμο ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον.

Ο κ. Τζόνσον τόνισε την υποστήριξή του στο όραμα του γενικού γραμματέα για το μέλλον του ΝΑΤΟ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο για τη διατλαντική ασφάλεια και ότι “πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ευρύτερων γεωπολιτικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή”.

Περισσότερα Εδω