H Σουηδία προβάλει το αξιόμαχο του υποβρύχιου στόλου της στη Βαλτική με φόντο το πολιτικό δράμα που είναι σε εξέλιξη για την ένταξή της. Στόχος η ένταξη της στην βορειοατλαντική συμμαχία ως τη Σύνοδο του Βίλνιους στις 11 Ιουλίου. Ήδη ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι με αφορμή την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν φεύγει για Άγκυρα προκειμένου να τον πείσει να άρει τις ενστάσεις του. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε με νόημα πως δεν τίθεται θέμα ενότητας του ΝΑΤΟ.  

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο δραστήριο και πιο ενωμένο από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες. Είναι ακόμη ισχυρότερο πλέον με την ένταξη του νέου συμμάχου μας, της Φινλανδίας. Και σύντομα, η Σουηδία θα ενταχθεί στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην Άγκυρα πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει το μυαλό του στη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης και στην ορκωμοσία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Τα μέλη του Κόμματός του τον χειροκρότησαν θερμά, αν και κάποια γιουχαϊσματα δεν πέρασαν απαρατήρητα, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης χειροκρότησαν μόνο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. 

Τουλάχιστον 20 αρχηγοί κρατών και 45 υπουργοί θα παραστούν στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου το Σάββατο. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης.

Παράλληλα κλιμακώνεται η φημολογία για τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία πως στην κρίσιμη θέση του κεντρικού τραπεζίτη θα διοριστεί πρώτη φορά στα χρονικά μία γυναίκα, η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν με σπουδές στις ΗΠΑ και καριέρα στην Goldman Sachs.  

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Τα ονόματα που ξεχωρίζουν

Δύο πρόσωπα εμφανίζονται σταθερά ως μέλη της νέας κυβέρνησης: Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν που λέγεται ότι τώρα θα ηγηθεί της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της πανίσχυρης ΜΙΤ, και ο τωρινός επικεφαλής της  ΜΙΤ Χακάν Φιντάν που προαλείφεται για το υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι δύο πρόσωπα που προφανώς χαίρουν της εμπιστοσύνης του Ερντογάν. Ο Φιντάν υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του και θεωρείται ότι τον βοήθησε να έχει τον έλεγχο της κατάστασης στη χώρα, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και σύμβουλος του προέδρου ήταν εκείνος που είχε αναλάβει να προβάλει τις θέσεις της Άγκυρας στον υπόλοιπο κόσμο και ιδίως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση μοιάζει λογική επιλογή, θεωρείται σχεδόν σίγουρη αλλά τίποτε δεν ισχύει μέχρι να ακουστεί από το στόμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάλυση: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω