«Με την παραλλαγή Δέλτα σε εξέλιξη η εταιρεία είχε σκεφτεί να προετοιμάσει την παραγωγή για μια 3η δόση εμβολίου παγκοσμίως και στη συνέχεια έναν επανεμβολιασμό το φθινόπωρο. Αλλά αυτό που περιπλέκει την κατάσταση σήμερα είναι η Όμικρον, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε μια 4η δόση γρήγορα πριν προχωρήσουμε στο ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ήδη σήμερα, η Όμικρον «πίεσε» να δοθεί η 3η δόση όχι στους έξι μήνες, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στους τρεις. Και αυτό θα αλλάξει δραματικά το τοπίο» είπε σύμφωνα με το σάιτ iltempo.it, ο πρόεδρος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ανήμερα των Θεοφανείων.

Ο Μπουρλά εξήγησε στους επενδυτές της Goldman ότι «θα έχουμε σίγουρα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Όμικρον. Το ερώτημα είναι αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι. Προχωράμε ολοταχώς, και παρόλο που δεν έχω δει τα εργαστηριακά δεδομένα αυτή τη στιγμή, με βάση όσα έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την Όμικρον μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχαμε υποθέσει: τέλη Μαρτίου. Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αν θα το χρειαστούμε πραγματικά από τον Απρίλιο και μετά. Είμαστε βέβαια ότι θα είναι εκεί και ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό και ότι θα είμαστε σε θέση να το παραγάγουμε μέσα στο έτος σε δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια δόσεις. Αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει αυτή η ανάγκη ή άλλες, γιατί ήδη βλέπω πολλές άλλες παραλλαγές να εμφανίζονται μετά την Όμικρον…».

Με την εμφάνιση της ανάγκης για μια 4η δόση για την καταπολέμηση της Όμικρον και πιθανών άλλων επειγόντων αναμνηστικών εμβολίων φέτος, η ιδέα του ετήσιου εμβολιασμού φαίνεται να μετακινείται προς το 2023. Αλλά ο Μπουρλά φαίνεται να έχει κάποιες βεβαιότητες: «Η μία είναι ότι ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και υποθέτουμε ότι θα παραμείνει για μια δεκαετία. Θα ενδημεί παντού και θα έχει την ικανότητα να δημιουργεί παραλλαγές, οπότε θα ζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό πιστεύει η πλειονότητα των επιστημόνων, καθώς και οι μεγαλύτεροι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Η δεύτερη βεβαιότητα που έχουμε είναι ότι η ανοσολογική προστασία με τις παραλλαγές που γνωρίζουμε, και τώρα προφανώς και με την Όμικρον, είναι βραχύβια, τόσο με το εμβόλιο όσο και με τη φυσική μόλυνση: λίγοι μήνες, όλο και λιγότερο. Γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί η ιδέα μιας 4ης δόσης, τουλάχιστον πριν από τον κανονικό ετήσιο εμβολιασμό».

Ο πρόεδρος της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στο χάπι Paxlovid, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά μετά την απόκτηση των απαραίτητων αδειών. Όμως, ο ίδιος μετρίασε λίγο τον ενθουσιασμό του, εξηγώντας ότι η αποτελεσματικότητα είναι σίγουρα καλή και ότι είναι πιο διαχειρίσιμο από το εμβόλιο, τουλάχιστον από τεχνικής άποψης: θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί στον κόσμο που θα μπορούσαν να το παράγουν, ακόμη και με τη μέθοδο του franchising, χωρίς να έχουν τις τεχνικές δυσκολίες που έχει το Comirnaty (το όνομα με το οποίο έχει βαφτιστεί το εμβόλιο της Pfizer), «αλλά δεν μπορεί να γίνει σε εβδομάδες, επειδή η χημεία χρειάζεται μήνες, και είχαμε ένα σχέδιο εννέα μηνών που ευτυχώς ξεκινήσαμε πριν από πολύ καιρό. Χάρη σε αυτή την πρόοδο, μπορέσαμε να φτάσουμε από την αρχική πρόβλεψη των 50 εκατομμυρίων θεραπειών με Paxlovid στα 80 εκατομμύρια και στη συνέχεια στα 120 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της iltempot.it, απέχουμε πολύ από τους ρυθμούς παραγωγής του εμβολίου, που προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 4 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον Μπουρλά, η παραγωγή του χαπιού κατά της Covid είναι πολύ ακριβή, αλλά θα διατεθεί στην αγορά σε χαμηλή τιμή, εν μέρει επειδή η εταιρεία δεν χρειάζεται να μοιραστεί τα κέρδη με άλλους εταίρους, καθώς όλα γεννιούνται και εξελίσσονται μόνο εντός της Pfizer.

Πηγή: iltempo.it

 

Περισσότερα Εδω