Τις καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Θεσσαλίας στηλιτεύει με σχετική ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες ζούμε ένα «θέατρο του παραλόγου», παρατηρώντας ένα κυβερνητικό θίασο να περιφέρεται σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και να μοιράζει για ακόμη μια φορά υποσχέσεις για άμεσες αποζημιώσεις, την ώρα που πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ οι περισσότεροι εξαπατήθηκαν από τις αρχικές εξαγγελίες. Σε μια περίοδο που οι πληγέντες συμπολίτες μας – από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου – βιώνουν δύσκολες καταστάσεις έχοντας απωλέσει επιχειρήσεις και κατοικίες, η αναλγησία του κρατικού μηχανισμού συνεχίζεται με αόριστες υποσχέσεις χωρίς να εξειδικεύουν τις διαδικασίες αποζημίωσης.

Την στιγμή που τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», κατεστραμμένοι παραγωγοί από τις Θεομηνίες Daniel και Εlias καλούνται να πληρώνουν κανονικά υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν και έχουν καταστραφεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω μη έγκαιρης πληρωμής των λογαριασμών. Αλήθεια, τι απαντούν σήμερα στις υποσχέσεις που έδωσαν σε κοινές τους δηλώσεις οι υπουργοί κ.κ Αυγενάκης, Τριαντόπουλος και Σκυλακάκης από αρχές Νοεμβρίου πως θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ρεύμα των πληγέντων στην Θεσσαλία;

Που είναι σήμερα οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχή μας να απολογηθούν στις πληγέντες οικογένειες της Θεσσαλίας, για τις ψεύτικες υποσχέσεις τους πως θα υπάρχει μέριμνα για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές των φοιτητών από τις πληγείσες περιοχές.

Όσον αφορά στον πολύπαθο αγροτικοκτηνοτροφικό κόσμο, στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα περισσεύει η υποκρισία της κυβέρνησης. Μια σειρά από υποσχέσεις, χωρίς χρονοδιάγραμμα δημιουργούν πολλές αμφιβολίες. Σε αυτή την δυσοίωνη συγκυρία, επιβάρυνε η αστοχία των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ που δυσχέρανε την οικονομική κατάσταση του κλάδου και συγχρόνως προκάλεσε το αίσθημα της αδικίας και της αναξιοπιστίας. Δυστυχώς, οι παραγωγοί που καταστράφηκαν ολοσχερώς και έχασαν όλο το ζωικό κεφάλαιο δεν πληρώθηκαν τα δικαιώματα τους και τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ να καταγραφούν εγκαίρως οι απώλειες. Η μηδενική απογραφή ζώων για τους πληγέντες παραγωγούς δημιουργεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για αυτούς, καθώς δεν τους έχει αποδοθεί βοσκότοπος από την «τεχνική λύση», με αποτέλεσμα να μη πληρωθούν ούτε την εξισωτική αποζημίωση, ενώ είναι αβέβαιο αν θα ξανατρέξει διανομή βοσκοτόπου για το 2023.

Παράλληλα τα πολλά «λάθη» που έγιναν στις πληρωμές του Δεκεμβρίου, είχαν ως αποτέλεσμα παραγωγοί να μην πληρωθούν, ενώ παρατηρήθηκαν τραγελαφικές περιπτώσεις, όπως:

1. ηλικιωμένοι που πληρώθηκαν την προσαύξηση των νέων,

2. συνταξιούχοι παραγωγοί επιλέξιμοι δικαιούχοι εξισωτικής,

3. παραγωγοί εν ζωή, ενώ πληρώθηκαν την προκαταβολή του Οκτωβρίου στην εξόφληση του Δεκεμβρίου εμφανίστηκαν ως θανόντες

4. νεοεισερχόμενοι παραγωγοί (πολλές φορές και από την ίδια οικογένεια) διαχωρίστηκαν ως προς την κατανομή του εθνικού αποθέματος με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι δικαιούχοι, ενώ άλλοι απορρίφθηκαν χωρίς εμφανείς λόγους απόρριψης.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν την κοινή γνώμη και οδηγούν σε συμπεράσματα, που είτε καθιστούν την πολιτική ηγεσία ανίκανη και επικίνδυνη είτε υποδηλώνεται ότι υπήρξε σκοπιμότητα. Δυστυχώς το έργο αυτό των ψεύτικων υποσχέσεων και της αναλγησίας το έχουμε ξαναζήσει στη Θεσσαλία και ειδικότερα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου-Ελασσόνας και Φαρκαδώνας. Τότε οι βαρύγδουπες δηλώσεις για ταχύτατες διαδικασίες επούλωσης των πληγών των σεισμόπληκτων, χρησιμοποιήθηκαν για να εξαπατήσουν το κόσμο, με σκοπό να υφαρπάξουν την ψήφο τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω