Η Ουγγαρέζα που αγάπησε το Λιβάδι Ελασσόνας και το έκανε τόπο της, η Ρίτα Κακανη ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 32 χρόνια, έχοντας μάλιστα μεγάλη αγωνία να διαφημίσει την περιοχή που επέλεξε να γίνει σπίτι της.

Έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook «Το Λιβάδι με άλλο μάτι-Livadi hegyi falu» η οποία έχει πολύ μεγάλη απήχηση, με σκοπό να προσελκύσει τουρίστες από την χώρα της.

Η ίδια όπως τονίζει στο onlarissa.gr κάνει αγώνα για την καθαριότητα του χωριού, αλλά αυτό που την συγκλόνισε περισσότερο τελευταία είναι ότι βλέπει Λιβαδιώτες να πετούν σε αυτοσχέδιες χωματερές που μολύνουν το περιβάλλον, μικρούς …θησαυρούς, όπως είναι τα Λιβαδιώτικα χαλιά.

Δείτε την ανάρτησή της:

«Τί αξία έχει το Λιβαδιώτικο χαλί;

Αγαπητοί Λιβαδιώτες! Αυτό που σας γράφω τώρα ξέρω ότι θα σας πονέσει πάλι .Όχι δεν μετάνιωσα καθόλου που έχω βγάλει στη φόρα τους ατέλειωτους σκουπιδότοπους του Λιβαδίου στην εφημερίδα Ελευθερία και ακλούθησε εισαγγελική παρέμβαση .Βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα, οι σκουπιδότοποι πληθαίνουν και μάλιστα δημιουργούνται και καινούριες εστίες μόλυνσης στο φυσικό περιβάλλον του χωριού σας. Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Σήμερα για δεύτερη φορά επισκέφτηκε ένα ζευγάρι Ούγγρων το Λιβάδι και σκέφτηκα να τους κάνω μια διαφορετική ξενάγηση που θα θυμούνται για όλα τους τα χρόνια .Καθώς ήρθαν στο χωριό με ένα μεγάλο 7θέσιο αυτοκίνητο τους ζήτησα μια χάρη να μεταφέρουν στον τόπο κατοικίας που φιλοξενούμε τα απίθανα ευρήματά μου που ανακάλυψα χθες το απόγευμα σε μια χαράδρα κοντά στην τοποθεσία ’’Κόντουρου Μάρε’’ καθώς έκανα ποδηλασία .

Μόλις πριν από λίγες μέρες ένας ασυνείδητος συγχωριανός σας ξεφόρτωσε ότι πιο όμορφο βρήκε στο σπίτι των προγόνων του. Χαλιά Λιβαδιώτικα που δεν έχουν στρωθεί ποτέ!!! 30 ζευγάρια χειροποίητες μάλλινες κάλτσες που δεν έχει φορέσει κανένας, δυσεύρετες παραδοσιακές κάπες και πολλά άλλα αντικείμενα που έπρεπε κανείς να βάλει βαθιά το χέρι του στη τσέπη για να πληρώσει στην Αθήνα στο Μοναστηράκι.¨

Εχετε ψάξει ποτέ τι αξία έχει το παραδοσιακό Λιβαδιώτικο χαλί που σας έχουν φτιάξει οι γιαγιάδες σας με πάρα πολύ κόπο κι εσείς πετάτε στα σκουπίδια? Πρόκειται για το γνωστό βλάχικο χαλί που του χρόνου θα σχηματιστεί από πέτρες στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Το έργο κοστίζει 562 χιλιάδες ευρώ! Πωπω!! Όταν θα είναι έτοιμος ο πετρόσρωτος δρόμος θα σας δω να καμαρώνετε για την παράδοση σας! Λοιπόν, το Λιβαδιώτικο χαλί σε εξαιρετική κατάσταση μεγέθους 2χ1,8m το πουλάνε έως και 1000€ και το 2,5χ3m κοστίζει 1300€! Εγώ βρήκα ανάμεσα στα δεκάδες υφαντά 4 χαλιά Λιβαδιώτικα 2 από τα οποία δεν έχουν στρωθεί ποτέ! Ξαφνικά από μπατίρισσα θα γίνω πλούσια, αρκεί να πουλήσω τα χαλιά που πετάχτηκαν. Σήμερα έκανα κι ένα μάθημα για τους ξένους επισκέπτες για να δουν πως ζουν και πως σκέπτονται οι Έλληνες στη χώρα τους που εμείς η ξένοι λατρεύουμε.

Φυσικά για την εξυπηρέτηση που μου κάνανε τους χάρισα ένα χαλί διαδρόμου για να μας θυμούνται και να ξανάρχονται. Ίσως από δω και πέρα πρέπει να προβάλλω το Λιβάδι διαφορετικά για τους ξένους. Πιστεύω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν θα διαφημίζω το χωριό σας όχι μόνο για τις ομορφιές του και για την μοναδική του ιστορία, αλλά να προσθέσω ότι εδώ αξίζει κανείς να ψαχουλεύει στις βουνοπλαγιές , στα σκουπίδια γιατί μπορεί να βρει κανείς θησαυρούς.

Τις παρακάτω φωτογραφίες τις αφιερώνω στον Λιβαδιώτη που ξεφόρτωσε σ ένα πανέμορφο μέρος την πολύτιμη προίκα του και αυτές οι εικόνες ας είναι η τιμωρία του, γιατί από τις αρμόδιες αρχές δεν πρόκειται να ψάξει κανείς για την ταυτότητά του για να τιμωρηθεί με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό , όπως προβλέπει ο νόμος. Τα χαλιά έχω στρώσει παντού στα κάγκελα του σπιτιού που μένω προσωρινά και τα καμαρώνω, θέλω να τα βλέπει όλη η γειτονιά. Όταν έρθει η ώρα για να πουλήσω ένα χαλί από τα ευρήματα μου θα πάω στον πλάτανο και θα πιω ένα τσιπουράκι στην υγεία των εξαίρετων και ανεπανάληπτων Λιβαδιωτών!!!».

Photos by Rita Kakany

Υστερόγραφο.Ψάχνω έναν έντιμο πολιτικό από όλη την Ελλάδα για να ασχοληθεί με την μόλυνση του περιβάλλοντος του Λιβαδίου χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος…».

Δείτε φωτογραφίες:

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω