ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Βιολόγοι ανακάλυψαν πως στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, ένα νέο στέλεχος ενός νέου τύπου κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη Ρωσία και τη Γερμανία. Το γονιδίωμά του συνδυάζει βασικές μεταλλάξεις στις παραλλαγές “Βήτα” και “Δέλτα” του SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια περιγραφή του νέου είδους ιού στο bioRxiv .
“Αυτός ο τύπος κορονoϊού από τη γραμμή B.1.1.523, πιθανότατα, εμφανίστηκε στο έδαφος της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Άρχισε να εξαπλώνεται ενεργά μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου. Υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις στο γονιδίωμα αυτής της ποικιλίας που είναι χαρακτηριστικά των στελεχών Βήτα και Δέλτα του ιού και σχετίζονται με αύξηση της μολυσματικότητας και της μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων » γράφουν οι ερευνητές.

Επί ενάμιση χρόνο στη διάρκεια της πανδημίας, πολλές μικρές μεταλλάξεις έχουν εμφανιστεί στο γονιδίωμα ενός νέου τύπου κορονοϊού. Μερικές από αυτά δεν επηρεάζουν την επιβίωση του ιού με κανέναν τρόπο, ενώ άλλα αυξάνουν τη μολυσματικότητά του. Εξαιτίας αυτού, στελέχη του ιού με παρόμοιες μεταλλάξεις εξαπλώνονται γρήγορα σε όλο τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να εμφανιστούν νέες ποικιλίες του ιού που θα είναι ανθεκτικές στη δράση των εμβολίων και των αντισωμάτων από άτομα που έχουν αναρρώσει. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανότητα εμφάνισης άγνωστων στελεχών του SARS-CoV-2, τα οποία συνδυάζουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μολυσματικότητα και την αποκρύπτουν από την ασυλία.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω