Καταστροφικές συνέπειες για τους νέους της χώρας, μπορεί να έχει η αστυνομική  βία προειδοποίησε η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ, καθώς η καταστολή των κινητοποιήσεων μετά το πραξικόπημα  της 1ης Φεβρουαρίου είναι συνεχόμενες και σφοδρές.

“Έχω συγκλονιστεί από αυτό το φονικό άνευ διακρίσεων, που διαπράττεται στη Μιανμάρ και από την ανικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά.” υπογραμμίζει η Φορ σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε χτες Κυριακή 28 Μαρτίου στη δημοσιότητα.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει τον αριθμό των νεκρών κατά την καταστολή των διαδηλώσεων του Σαββάτου σε 107, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 7 παιδιά, αλλά αναμένει ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 114 νεκρούς.

Η αξιωματούχος του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά υπογραμμίζει ότι ήδη υπάρχει έλλειψη παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας στη Μιανμάρ, επικαλούμενη το γεγονός ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά δεν έχει πρόσβαση σε εμβόλια και πέντε εκατομμύρια σε βιταμίνη A.

“Η απουσία αυτή πρόσβασης σε στοιχειώδη περίθαλψη, σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση θέτει σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενιά”, τονίζει η Φορ.

Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου τουλάχιστον 35 παιδιά έχουν σκοτωθεί, επισημαίνει εξάλλου καταλήγοντας η αξιωματούχος της UNICEF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Περισσότερα Εδω