Την απελευθέρωση της Λάρισας από τον οθωμανικό ζυγό (31 Αυγούστου 1881), τίμησε ο Δήμος Λαρισαίων σήμερα Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα στο Μνημείο της Απελευθέρωσης στην πλατεία Ιερού Ναού Αναλήψεως του Σωτήρος, στην συνοικία Αβέρωφ.

Μετά την άφιξη των επισήμων στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε η εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την κα Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Οι εκδηλώσεις έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού που δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση:

«Η ιστορία της Θεσσαλίας είναι υπόθεση όλων μας. Γνωρίζοντάς την,  θωρακίζουμε το  έθνος και  την πατρίδα, διδασκόμαστε να αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος,  ατενίζουμε καλύτερα το  μέλλον. Είναι ευκαιρία σ’ αυτή την ειδική συνθήκη  της πανδημίας του  κορωνοιού, αλλά και της επετείου των  200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία, να  επανασυστηθούμε  όλοι με  την ιστορία μας. Είναι μια περίοδος που χρειάζεται να  ενισχύσουμε το εθνικό αίσθημα αυτογνωσίας, μέσα από τη μελέτη  της ιστορίας, διαχρονικά, που αποτελεί όχημα ανάπτυξης -πνευματικής αλλά και οικονομικής- στη νέα καθημερινότητα της  μετα-covid εποχής. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μπορεί να σώσει τον κόσμο.  Είναι  το ηθικό χρέος μας προς τους προγόνους και η ανεκτίμητη παρακαταθήκη της γενιάς μας,  στις γενιές που έρχονται. Τιμώντας  τα 140 χρόνια από την απελευθέρωση της Λάρισας από τον οθωμανικό ζυγό, τιμούμε στην ουσία τις γενιές που στο πέρασμα των ετών συνέβαλαν στο να  εξελιχθεί η Λάρισα στην φιλόξενη, ανοιχτή, εξωστρεφή, δυναμική και δημιουργική πόλη που είναι σήμερα, πόλη αποδοχής, δημιουργικής ανατροπής και αδιάλειπτης παραγωγής σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής».

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω