Από τις 7 το πρωί θα ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων για να διαθέσουν οι διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων self test σε όσους μαθητές δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία.

«Διατέθηκαν κοντά στα 7 εκατομμύρια σελφ τεστ, από την Τετάρτη που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι χθες, αφορά το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της διανομής των δωρεάν self test», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Από νωρίς το απόγευμα όσοι διευθυντές σχολείων δεν είχαν αποθέματα μπορούσαν να παραλάβουν self test από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Μια ημέρα πριν το πρώτο κουδούνι του νέου έτους και οι προετοιμασίες για τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων είναι πυρετώδεις.

Οι βασικές αλλαγές για το κουδούνι της Δευτέρας είναι:
• επιπλέον self test την πρώτη εβδομάδα δηλαδή θα διενεργηθούν 3 (Κυριακή – Δευτέρα-Πέμπτη).
• τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς , πάλι δύο φορές την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
• σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα

Στις περιπτώσεις που θα παρατηρούνται κρούσματα στους εκπαιδευτικούς θα αλλάζει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολείων σε όλη τη χώρα με έξτρα self test από το απόθεμα του κράτους, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα – δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ – από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ.

«Όταν 1.342.000 δικαιούχοι από το 1,5 εκ. έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι ή ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε η εφοδιαστική αλυσίδα να λειτουργήσει σωστά. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι ταλαιπωρήθηκαν με το να ψάχνουν σε 3 και 4 σημεία παραπάνω, άλλο να λέμε ότι είμαστε απροετοίμαστοι», ανέφερε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον τρόπο που ανοίγουν αύριο τα σχολεία ασκεί με ανάρτηση του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ανοίγουν τα σχολεία χωρίς να έχουν λύσει την προμήθεια των test. Χωρίς πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς όταν νοσεί το παιδί. Σχολεία και χώροι εργασίας θα γίνουν έτσι, για άλλη μια φορά, εστίες υπερμετάδοσης. Περιμένουν αύξηση σε κρούσματα και αναστέλλουν την κανονική λειτουργία του Παίδων Πεντέλης», τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Τα σχολεία ανοίγουν με μεγάλη υγειονομική ανασφάλεια χωρίς καν να υπάρχει επάρκεια στα self test για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ24 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Την ίδια στιγμή, οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Περισσότερα Εδω