Με τη φράση «ο πολιτισμός είναι η γρηγορότερη διαδικασία ανάπτυξης που υπάρχει» ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου και ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, παρουσίασαν το μεσημέρι του Σαββάτου το πλάνο της νέας Περιφερειακής Αρχής για τον πολιτισμό, στο οποίο εξέχοντα ρόλο έχει η πρόταση για τη σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου που θα συζητά και θα διαμορφώνει το ημερολόγιο των εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Και μαζί με αυτό στην δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου ανθρώπων και φορέων για τον πολιτισμό.

Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις για την υλοποίηση διαδραστικής ιστοσελίδας όπου ο πολίτης θα μπορεί να καταγράφει, να σχολιάζει και να απευθύνεται προς την περιφέρεια, η διεξαγωγή μελέτης για τη διαμόρφωση λαογραφικών μουσείων ιδρυμάτων μικρής κλίμακας, αλλά συνδυαστικής δράσης, ώστε κάθε περιοχή να έχει το δικό της «μουσείο-σπίτι πολιτισμού» με ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά εντοπιότητας και τη θεσμοθέτηση διαφόρων δράσεων όπως ένας διαγωνισμός φωτογραφίας που θα διεξάγεται κάθε χρόνο στη μνήμη του μεγάλου Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα.

Τονίστηκε επίσης πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να έχει ενεργή παρουσία και συμμετοχή στις πολιτιστικές δράσεις της Θεσσαλίας, με τον κ. Ανδρέου να σημειώνει με νόημα ότι «δε μηδενίζεται στον πολιτισμό τίποτε, αυτό που υπάρχει και λειτουργεί, αυτό που έχει αναδειχθεί, θα συνεχίζουμε να το στηρίζουμε».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΠΕΘΕ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη πως η νέα Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα θεσσαλικό δίκτυο θεατρικών περιοδειών που δε θα περιορίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα, η Περιφέρεια θα συμβάλλει οικονομικά στην πραγμάτωση θεατρικών περιοδειών σε κωμοπόλεις και χωριά με σκοπό τη δημιουργία ενός Θεσσαλικού δικτύου θεατρικών περιοδειών που δεν θα περιορίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΟΥΡΕΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ

Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας στην εισήγησή του αποκάλυψε πως σχεδιάζεται η διεξαγωγή διαγωνισμού από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής για τους νέους οικισμούς της Μεταμόρφωσης και του Βλοχού (χωριά της Καρδίτσας που θα μετεγκατασταθούν λόγω των πλημμυρών) «για να δημιουργηθεί το καλύτερο πρότυπο που θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μία βιώσιμη κοινότητα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το πλέον εντυπωσιακό πάντως ανακοινώθηκε από τον Λαρισαίο σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη, ο οποίος ανακοίνωσε πως μετά από σχετική εντολή από τον νέο Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα, ξεκίνησαν οι εργασίες ώστε με αφορμή την ολοκλήρωση της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, να λάβει χώρα μία δράση που θα αποτελέσει παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία.

Συγκεκριμένα, εντός του χώρου του θεάτρου θα λαμβάνουν χώρα «παραστάσεις» διάρκειας 15 έως 30 λεπτών, με ολογράμματα. Παραστάσεις που θα αποτελούν αποσπάσματα αρχαίων έργων ή άλλων καλλιτεχνικών δρώμενων. Έτσι, το θέατρο θα είναι επισκέψιμο και από τον εξωτερικό του χώρο, αποτελώντας πόλο έλξης.

«Ο σκοπός είναι όχι μόνο να αναδειχθεί το θέατρο με τη νέα τεχνολογία που ξεκινά από τη Λάρισα ως παγκόσμια καινοτομία, αλλά και να ταξιδέψει μέσω αυτής σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντης.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την παρουσίαση που έγινε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας:

Απόστολος Ράιδος / φωτό – βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω