Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας την  Κυριακή 5 Σεπτέμβρη,  η συμβολική εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στο Μπεχτέσι Καρυάς, για να τιμήσουν την ορκωμοσία της ίδρυσης των πρώτων αντάρτικων ομάδων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες  από την  Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας  του ΚΚΕ, την Τομεακή Επιτροπή Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, ο Τάσος Τσαπλές επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια Θεσσαλίας και περιφερικός  Σύμβουλος,   εκπρόσωπος του Δήμου Ελασσόνας, το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας  και  τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λάρισας, Ελασσόνας, Λιτόχωρου, Γόννων και της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μπαρός Γραμματέας της Δ.Ε.  του παραρτήματος Λάρισας, ενώ  χαιρετισμό με αναφορά στο ιστορικό απηύθυνε ο Θεόδωρος Συμεωνίδης αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας. Στην αρχή της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για το θάνατο  του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Γιώργος Μπαρός, ξεκίνησε την ομιλία με το θάνατο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.  Με θλίψη υπερηφάνεια και συγκίνηση, αποχαιρετάμε το συναγωνιστή Αντιστασιακό ΕΑΜίτη Μίκη Θεοδωράκη, που με τους αγώνες του και το τεράστιο και μεγαλειώδες καλλιτεχνικό – πολιτιστικό του έργο τραγούδησε τους καημούς και τα οράματα του λαού μας για μια ζωή χωρίς καταπίεση και αδικία. τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά -λαϊκά δικαιώματα τους  έκανε γνωστούς στα πέρατα του κόσμου, στηρίζοντας τους μέσα από το ανεπανάληπτο μουσικό του  έργο.   Αθάνατος!!!!

Για τη σημασία της   εκδήλωσης ανέφερε : Πραγματοποιείται  για να τιμήσουμε τους πατριώτες αγωνιστές της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης που όχι μόνο πήραν μέρος στον αγώνα ενάντια στην τριπλή  κατοχή της πατρίδας μας από τους, – Ιταλούς φασίστες, τους  Γερμανούς ναζί και τους Βούλγαρους,- κατακτητές για την απελευθέρωση της, αλλά έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή.

Ο λαός μας στη συντριπτική του πλειοψηφία ενωμένος και ενταγμένος στο ΕΑΜ κατόρθωσε δημιουργώντας το ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ  και τις άλλες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις όπως την  ΕΠΟΝ, την Εθνική Αλληλεγγύη και άλλες να απελευθερώσει την πατρίδα. Την έμπνευση, την οργάνωση και την καθοδήγηση αυτού του αγώνα την είχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Η ΕΑΜική κληρονομιά, παραμένει και σήμερα πηγή έμπνευσης και δύναμης στους αγώνες του λαού μας για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα όπως είναι η ανεργία, τα χρέη, τα ζητήματα υγείας, του περιβάλλοντος, το φάσμα της πείνας και της ανασφάλειας και ταυτόχρονα να προετοιμάζεται για τον γενικότερο πολιτικό αγώνα ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού καθεστώτος, για το σοσιαλισμό.

Η πολιτική στάση, των αστικών κομμάτων στα χρόνια της Κατοχής δείχνει ότι και σ’ αυτή την περίοδο της πάλης για την απελευθέρωση υπήρχαν δύο κόσμοι αντίθετοι και ότι οι αστοί δεν νοιάζονταν για την απελευθέρωση, παρά μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας τους και μετά απ’ αυτήν. Τότε, στην κατοχή, ένα τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου επέλεξε το δρόμο της ανοιχτής συνεργασίας με τους κατακτητές.

Ένα άλλο τμήμα δεν μπήκε στις κατοχικές κυβερνήσεις, αλλά συμφώνησε με τη συγκρότησή τους, έδωσε συγχαρητήρια στον Τσολάκογλου όταν έκανε την κυβέρνηση. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στο Κάιρο σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, και ο βασιλιάς στο Λονδίνο μαζί με ένα τμήμα αστών πολιτικών.

Για  μας είναι καθαρό ότι μας χωρίζει άβυσσος μ’ αυτούς που και σήμερα δίνουν τη γη, θάλασσα και αέρα της πατρίδας μας στους δολοφόνους των λαών ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Έχουν γεμίσει  στρατιωτικές Αμερικανονατοϊκές  βάσεις τη χώρα μας, στέλνουν ελληνικό στρατό στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου γης, με στόχο την γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης για τα κέρδη των μονοπωλίων, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.   Οι κυβερνήσεις της χώρας μας, την ίδια στιγμή που μιλάνε για δήθεν εθνική κυριαρχία και πατριωτισμό, έχουν αναλάβει «εργολαβία» τις βρωμοδουλιές των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στα Βαλκάνια. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση  επιχειρεί με τις αποφάσεις την απαράδεκτη ταύτιση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού. Είναι γελασμένοι ότι μπορούν να ξαναγράψουν την Ιστορία που σφραγίστηκε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η λαϊκή αντιφασιστική νίκη επιβεβαιώνει ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη και μπορούν αν το αποφασίσουν να ανατρέψουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το ναζισμό – φασισμό, φέρνει φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους λαούς, σε όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

Με τα πολύτιμα διδάγματα εκείνου του αγώνα, συνεχίζουμε την πάλη μας και σήμερα, για τα λαϊκά προβλήματα, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτός ο αγώνας να συνδέεται καθημερινά με την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου του σοσιαλισμού –κομουνισμού

Στο χαιρετισμό του ο Θεόδωρος Συμεωνίδης αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας αναφέρθηκε, ότι η πρώτη ανταρτοομάδα στον Όλυμπο- συγκροτήθηκε το Μάη του  1942  με απόφαση της ΚΕ του ΕΛΑΣ στη «Διάβα» του Ολύμπου. Μετά αρχίσανε να συγκροτούνται οργανώσεις του ΕΑΜ σε όλα τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Το  Σεπτέμβριος του 1942, οι ανταρτοομάδες πληθαίνουν στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο, στα Καμβούνια απλώθηκαν  παντού από άκρη σε άκρη.

Στην   πρώτη συνάντηση    περίπου 30 ανταρτών , κουβεντιάστηκε η ανάπτυξη  τους. Υπογράφεται ιδρυτικό και καταστατικό των δύο ομάδων όπου διαβάστηκε  μπροστά σε όλους τους αντάρτες.  Έγινε η ορκωμοσία των ανταρτών με περιεχόμενο:

.Ένταση  των ενεργειών των ομάδων για την εξόντωση των λεγεωνάριων και των ληστοσυμμοριτών, λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του αντάρτικου, κ.α.

Για το συντονισμό της δράσης τους χρειάστηκε όργανο που να καθοδηγήσει το αντάρτικο. Έτσι αποφασίζετε να γίνει μια αντιπροσωπευτική συνάντηση από όλες τις ομάδες. Αυτή η συνάντηση ονομάστηκε πρώτη συνδιάσκεψη των ανταρτών. Έγινε στις 25 Αυγούστου 1942 στον Όλυμπο  ανάμεσα στα χωριά Καρυά  και  Νεζερό.

Η συνδιάσκεψη τελείωσε τις εργασίες με τις εξής  αποφάσεις:

1.Επίσημη εμφάνιση των ανταρτών στα χωριά την ημέρα σαν λαϊκός στρατός απελευθερωτικός.

2.Ανοιχτό χτύπημα της λεγεώνας και των αντεθνικών στοιχείων.

3.Απονομή της δικαιοσύνης από τους αντάρτες όπου αυτό είναι δυνατό.

4.Να δεκαπλασιασθεί η δύναμη των ανταρτών μέχρι τον Οκτώβρη.

5.Για να εξασφαλιστεί ο συντονισμός δράσης των ανταρτών κατά ορεινούς όγκους δημιουργούνται αρχηγεία στον Όλυμπο με διοίκηση τους Νίκο Ξυνό και Λευτέρη Παπαστεργίου, στον Κίσσαβο με διοίκηση τον Γ. Καρτσιώτη τον Πούλιο και τον Μακεδόνα. Μετά το τέλος των εργασιών οι ομάδες ανέλαβαν  τις αποστολές τους.

Η δράση των αντάρτικων ομάδων, οι ηρωικοί αγώνες, τα αμέτρητα λαϊκά θυσιαστήρια της λευτεριάς, ηλέκτρισαν την αδάμαστη ψυχή του λαού ολόκληρης της Ελλάδας και γέννησαν και γιγάντωσαν τον ανταρτοπόλεμο του ΕΛΑΣ.

Η απελευθέρωση της χώρας μας υπήρξε καρπός της τιτάνιας πάλης του ελληνικού λαού στα χρόνια της κατοχής μέσα από τις γραμμές του τεράστιου ΕΑΜικού κινήματος, με οδηγό, οδηγητή, οργανωτή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ.

Στεφάνια κατατέθηκαν από: τις Τ.Ε. Ν. Λάρισας του ΚΚΕ, Το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ , η ΚΟΒ Γόννων του ΚΚΕ ,Εκπρόσωπος του Δήμου Ελασσόνας ,τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας, Ελασσόνας, Λιτόχωρου, Γόννων και από οικογένειες των αγωνιστών. Στο τέλος κρατήθηκε  ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω