Ο Δήμαρχος Καρδίτσας έκανε εκτενή απολογισμό δράσης ενώ στάθηκε τόσο στο φαινόμενο του Ιανου όσο και στην πανδημία, τα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή. Περιληπτικά ο Δήμαρχος ανέφερε:

« Αρχικά θέλω να υπογραμμίσω ότι η παρούσα δημοτική αρχή είχε το θλιβερό «προνόμιο» να διαχειριστεί μια περιβαλλοντική καταστροφή και μια πανδημία. Θεωρώ ότι τα δύο αυτά γεγονότα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έως τώρα πορεία μας και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και μέχρι τη λήξη της.

Αλλαγή νοοτροπίας: Ο Δήμος δίπλα στον δημότη

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Είχαμε πει προεκλογικά, ότι μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την αρνητική ψυχολογία που είχαν οι δημότες μας και τα αρνητικά συναισθήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έτρεφαν για το Δήμο. Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα στον Δημότη, δίπλα στον επαγγελματία, δίπλα στον συμπολίτη που δοκιμάζεται και δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης.

Έτσι η παρούσα δημοτική αρχή άλλαξε γραμμή πλεύσης σε σχέση με την προηγούμενη σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Στα οικονομικά του Δήμου.  Τα διαχειριζόμαστε με φειδώ, χωρίς σπατάλες, με σύνεση και υπευθυνότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Καρδίτσας είναι ένας υπερχρεωμένος δήμος. Ωστόσο αυτό δεν καθόρισε ούτε καθορίζει την πορεία μας. Δεν μας έγινε βραχνάς, ούτε άλλοθι ώστε να επαναπαυτούμε και να κάνουμε τα ελάχιστα. Στην αρχή τη θητείας μας οριοθετήσαμε την αφετηρία μας. Εξηγήσαμε στους δημότες τι παραλάβαμε στον οικονομικό τομέα και συνεχίσαμε την πορεία μας. Προφανώς τα οικονομικά του Δήμου Καρδίτσας και τα  χρέη του είναι υπαρκτά, όμως δεν μας έγιναν εφιάλτης. Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις προχωρήσαμε για δύο συνεχόμενες χρονιές σε μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Το κάναμε αυτό γιατί με βάση τα στοιχεία η υπέρμετρη αύξηση των δημοτικών φόρων που είχε κάνει η προηγούμενη δημ. αρχή, ουσιαστικά είχε οδηγήσει στη μείωση της εισπραξιμότητας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους. Την πρώτη χρονιά ανάληψης των καθηκόντων μας προχωρήσαμε σε δραστική μείωση των δημοτικών τελών που αφορούσαν επιχειρήσεις και επαγγελματικές στέγες, οι οποίες είχαν επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Επίσης μειώσαμε τα τέλη σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, στις οικογένειες με ΑμεΑ, τις μονογονεϊκές οικογένειες και στους απόρους. Λάβαμε  ένα ακόμη ευνοϊκό μέτρο που αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε και αυτό τον κλάδο όπως είχαμε δεσμευτεί, μειώσαμε κατά 5 ευρώ το τετραγωνικό το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Κατά την περυσινή χρονιά προχωρήσαμε σε νέες γενναίες μειώσεις δημοτικών τελών.

Σταθερή θέση κατά των ανεμογεννητριών

Μια άλλη σημαντική στροφή που κάναμε και που σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας που επιδιώξαμε, ήταν η στάση μας στο θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων. Θα θυμίσω πως κρατήσαμε σταθερή θέση σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, βρεθήκαμε απέναντι σε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή.  

Μαγεμένο Δάσος: Σηματοδότησε την εξωστρέφεια

Συνεχίσαμε να αλλάζουμε το Δήμο μας κάνοντας εξαιρετική, κατά γενική ομολογία, δουλειά με το «Μαγεμένο Δάσος» παρά το γεγονός ότι είχαμε ελάχιστο χρόνο να το οργανώσουμε καθώς μόλις είχαμε αναλάβει.

Το  «Μαγεμένο Δάσος» ήταν μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη Δημοτική αρχή με πολύ εθελοντική εργασία από δεκάδες ανθρώπους. Πετύχαμε η πόλη να αποκτήσει πραγματικά χριστουγεννιάτικο χρώμα, το οποίο χάρηκαν πρωτίστως οι συνδημότες. Οι εκδηλώσεις πέτυχαν να αλλάξει η ψυχολογία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Η Καρδίτσα πρώτη στην πόλη στην Ευρώπη

Με έμφαση θα σταθώ στην πρώτη θέση στην Ευρώπη που κατέκτησε ο Δήμος Καρδίτσας και αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με την κινητικότητα. Ο Δήμος πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ 3134 υποψηφίων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο μέγαρο, υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου. Τα παραπάνω τα ανέφερα γιατί ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς φανταζόμαστε το Δήμο Καρδίτσας.

Η πανδημία άλλαξε τη ζωή και τις προτεραιότητες μας

Δυστυχώς στη συνέχεια ενέσκηψε η πανδημία. Μια πανδημία που ήρθε ξαφνικά και μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε τη ζωή μας, άλλαξε τις συνήθειες μας. Το κράτος έλαβε μια σειρά αποφάσεων για άδειες ειδικού σκοπού, για τηλεργασία, κλπ. Όλα αυτά επηρέασαν έντονα και τις υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας καθώς το προσωπικό που είχε φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας μειώθηκε δραματικά. Ωστόσο ως δημοτική αρχή και παρά το γεγονός ότι είχαμε αυξημένες ανάγκες λόγω του Ιανού καταφέραμε και κρατήσαμε την πόλη και το Δήμο σε πολύ καλά επίπεδα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Μάλιστα κατά γενική ομολογία βελτιώσαμε σημαντικά το κομμάτι που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Δήμος μας είναι πιο καθαρός σε σχέση με το παρελθόν ενώ αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί και άλλο καθώς συνεχώς εξοπλίζουμε με μηχανικό εξοπλισμό την υπηρεσία καθαριότητας. Πολύ βελτιωμένες είναι και οι υπηρεσίες πρασίνου καθώς η αρμόδια αντιδημαρχία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, προσπάθεια που φαίνεται και αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες.  

Ο Ιανός «πάγωσε» το χρόνο

Ο Ιανός ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία ο Δήμος είχε εισέλθει σε μια νέα λογική ανάπτυξης όπως σας περιέγραψα παραπάνω, σε μια νέα τροχιά,  σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν.

Θεωρώ ότι ως δημοτική αρχή με τη διεκδικητικότητα που επιδείξαμε και μέσα από την ανάδειξη της καταστροφής, καταφέραμε και πείσαμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε στην πόλη μας και απόκτησε προσωπική εικόνα, ότι η Καρδίτσα υπέστη μεγάλη καταστροφή και έπρεπε να στηριχθεί.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χώρο εκτιμώ ότι πετύχαμε ένα μικρό θαύμα. Καταφέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες – όχι περισσότερο από τέσσερις – να επαναφέρουμε την πόλη και τα χωριά σχεδόν στην πρότερη καθημερινότητα τους. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάστηκε να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους λάσπης και φερτών υλικών, χρειάστηκε να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους κατεστραμμένων επίπλων, συσκευών και κάθε είδους υπαρχόντων των νοικοκυριών μας που επλήγησαν. Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε σημαντικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται όλα για αποκαταστάσεις που προκάλεσε ο Ιανός. Πάνω από 12.500.000 εκ ευρώ πιστώσεις εξασφαλίσαμε άμεσα. Θα μπορούσα να πω πολλά για τον Ιανό όμως νομίζω ότι όλοι έχουμε εικόνα για το τι συνέβη. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα λύσαμε όλα σε σχέση με τον Ιανό. Ωστόσο έγιναν πολλά και έπονται ακόμη περισσότερα.

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά εκείνο που σίγουρα πετύχαμε μετά τον Ιανό είναι να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή σε εφαλτήριο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης.  

Με έργα αλλάζουμε την Καρδίτσα

Θα μου επιτρέψετε τώρα να περάσω σε ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο τομέα του Δήμου Καρδίτσας. Στον τομέα των έργων. Η Δημοτική αρχή ωρίμασε, υλοποιεί, προγραμματίζει και σχεδιάζει έργα πολλών εκατομμυρίων. Έργα που θα κάνουν τον Δήμο μας να αλλάξει σελίδα. Είναι δεδομένο ότι η Καρδίτσα για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναφέρω έχει μείνει αρκετά πίσω στις υποδομές. Αυτό το μεγάλο χάσμα εμείς έχουμε βάλει το στοίχημα να καλύψουμε και θα το κάνουμε στα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Καρδίτσας έχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που ήδη έχει ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόλις το 4 % προέρχεται από δικούς του πόρους.

Για να μπορεί κανείς να κατανοήσει το μέγεθος της προσπάθειας που έγινε, το Σεπτέμβριο του 2019 όταν και αναλάβαμε, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είχε ύψος 14,1 εκατομμύρια και από αυτά, οι χρηματοδοτήσεις ήταν σε ύψος 11,6 εκατομμύρια. Σήμερα, το Σεπτέμβριο του 2021 είμαστε στα 34,4 εκατομμύρια στο συνολικό ύψος του Προγράμματος, αύξηση δηλαδή 242%, ενώ στις χρηματοδοτήσεις έχουμε φτάσει στα 31,1 εκατομμύρια, αύξηση της τάξης του 268%.

Όπως προανέφερα, είμαστε μια δημοτική αρχή που διαχειριστήκαμε με επιτυχία ένα χαοτικό φαινόμενο όπως ο Ιανός ενώ λειτουργούμε σε συνθήκες πανδημίας εδώ και ενάμισι χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλα και μικρά έργα είναι σε εξέλιξη. Εκείνο που θέλω να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο Δήμος Καρδίτσας έχει ηγετικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής και για το λόγο αυτό είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα.

Υποβολή προτάσεων στο Αντώνης Τρίτσης

Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις ύψους 40.000.000 € και περιμένουμε αποφάσεις ένταξης από το ΥΠΕΣ για να μπούμε στην διαδικασία δημοπράτησης . Όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε έχουν ολοκληρωμένες μελέτες με όλες τις αδειοδοτήσεις και θα προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση εφόσον ενταχθούν από το ΥΠΕΣ.

 

Μια πόλη, ένας Δήμος λουσμένος στο φως

Μια βασική προεκλογική μας δέσμευση είναι ότι θέλουμε μια πόλη λουσμένη στο φως και όχι υποφωτισμένη και σκοτεινή. Πριν ακόμη συμπληρωθούν δύο χρόνια θητείας και ενώ έχουμε περάσει ως δημοτική αρχή από πολύ δύσκολες καταστάσεις, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της εξαγγελίας μας. Η Δημοτική αρχή προωθεί άμεσα τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής φωτιστικής απόδοσης, χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής αισθητικής και φιλικά προς το περιβάλλον.  

Αξιοποίηση Δημ. Περιουσίας

Για τη δημοτική περιουσία που σε αρκετές περιπτώσεις είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της, κάνουμε σειρά κινήσεων για να φτάσουμε στην αξιοποίηση της. Το ζήτημα είναι δαιδαλώδες και δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ σήμερα διεξοδικά ωστόσο σας λέω ότι δημοπρατούμε άμεσα το αναψυκτήριο στη Μητρόπολη και τον Ξενώνα στην Καστανιά, είμαστε σε καλό δρόμο σε ότι αφορά το Δασικό χωριό ωστόσο απομένει ακόμη δρόμος και αναζητούμε λύσεις για τον Ξενώνα της Μητρόπολης και την υπόλοιπη δημοτική περιουσία.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Προωθήσαμε τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά από σχετικές συνεννοήσεις με εκπροσώπους του ιδρύματος».

Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους, το Γ.Γ. του Δήμου, τα στελέχη και τους εργαζομένους για την  συμβολή τους στο έργο του Δήμου ενώ εξήρε τη συνεργασία που έχει η Δημοτική αρχή με τον υπουργό, τους βουλευτές και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής με στόχο την παραγωγή  έργου υπέρ των δημοτών.

Περισσότερα Εδω