Συνεργείο της διεύθυνσης Καθαριότητας – Πολιτικής Προστασίας – Πολλά ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών αποκάλυψε η χθεσινή φωτιά που απείλησε και σπίτια

Συνεργείο της Διεύθυνσης Καθαριότητας- Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου αναλαμβάνει επιχείρηση καθαρισμού από ξερά χόρτα και σκουπίδια, εγκαταλειμμένων από τους ιδιοκτήτες τους οικοπέδων, που αποτελούν εστίες κινδύνου σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως η χθεσινή στην περιοχή στις «Ασπρες Πεταλούδες». «Αύριο (σ.σ. σήμερα) κιόλας με jcb θα μπούμε στα οικόπεδα που έχουμε πρόσβαση και θα τα καθαρίσουμε. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει τέτοια κατάσταση μέσα σε κατοικημένες περιοχές και οι ιδιοκτήτες να αδιαφορούν», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας- Πολιτικής Προστασίας που χθες βρέθηκε μαζί με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, στην «πρώτη γραμμή» στο μέτωπο της φωτιάς που απείλησε ακόμη και σπίτια.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόλου με μηχανήματα και υδροφόρες συνέδραμε άμεσα και αποφασιστικά στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στην περιοχή πίσω από τις «Άσπρες Πεταλούδες», όπου και μετέβησαν ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Απ. Μαλαματίνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Βόλου, «όλα δείχνουν ότι η αιτία της φωτιάς είναι ανθρωπογενής, εκδηλώθηκε σε ιδιωτική έκταση με ξερά χόρτα και απείλησε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί από ασυνείδητους σε «νεκροταφείο» εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, που συντέλεσαν στην ταχύτατη εξάπλωσή της».

«Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών να συμμορφώνονται στους στοιχειώδεις κανόνες πρόληψης και ασφάλειας, να μην απορρίπτουν αντικείμενα που δεν τους χρειάζονται όπου βρουν και τους «βολεύει» καθώς δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την πρόκληση καταστροφών. Ο Δήμος με τις υπηρεσίες του παρεμβαίνει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, αλλά το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την συνειδητοποιημένη συμπεριφορά και τη συνεργασία των πολιτών», τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου Βόλου.

Πληγή τα ιδιωτικά οικόπεδα

Ολο το προηγούμενο διάστημα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο Δήμος Βόλου έχει φροντίσει με δικά του συνεργεία αλλά και εργολάβους για τον καθαρισμό των δημοτικών οικοπέδων από ξερά χόρτα και σκουπίδια. Ωστόσο πληγή στην πόλη αποτελούν ιδιωτικά οικόπεδα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους. Για τον καθαρισμό τους από τον Δήμο Βόλου θα πρέπει να προηγηθεί διαδικασία διάρκειας τουλάχιστον 20 ημερών. Θα πρέπει να εντοπιστούν οι ιδιώτες, να ειδοποιηθούν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους κι αν δεν το κάνουν να κληθεί η Διεύθυνση Υγείας να κάνει αυτοψία, να συντάξει έκθεση προς την Εισαγγελία και να δοθεί εισαγγελική διαταγή προς τον Δήμο για τον καθαρισμό.

Στην περιοχή πίσω από τις «Ασπρες Πεταλούδες», η χθεσινή φωτιά «αποκάλυψε» αρκετές περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών οικοπέδων για τα οποία θα παρέμβει άμεσα ο Δήμος Βόλου, επιστρατεύοντας συνεργείο για τον άμεσο καθαρισμό τους, σε όσα από αυτά υπάρχει πρόσβαση, δεν είναι δηλαδή περιφραγμένα.

Σημειώνεται ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Μαγνησία, τα τηλέφωνα στην υπηρεσία Καθαριότητας- Πολιτικής Προστασίας έχουν «σπάσει» για τα ακαθάριστα οικόπεδα, που εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, συνιστούν «βόμβες» σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Χθες, ακολούθησε νέος… γύρος διαμαρτυριών για οικόπεδα –«φιτίλια», όπως για παράδειγμα στην περιοχή πάνω από τον κόμβο Διμηνίου στη Λαρίσης, πίσω από βενδινάζικο. Εκεί υπάρχει οικόπεδο ενός στρέμματος περίπου γεμάτο με ξερά χόρτα. «Ένα τσιγάρο να πετάξει κάποιος θα γίνουμε μπουρλότο. Δεν κλείνω τα ρολά το βράδυ για να έχω εικόνα τι γίνεται στη γειτονιά. Νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε», ανέφερε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και στην υπηρεσία Καθαριότητας στη συνέχεια, δημότης, ζητώντας τον άμεσο καθαρισμό της έκτασης αγνώστου ιδιοκτήτη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περισσότερα Εδω