Δηλώνοντας ως προσωπικότητα «αποφασιστική» η Μαρία Γαλλιού μπαίνει στην εκλογική κούρσα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στέλνοντας σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε στο Βολιώτικο ενημερωτικό μέσο thenewspaper.gr εκεί όπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για τον οποίο υποστήριξε πως «μετά όμως την πάροδο 12 ετών, οφείλει να απαντήσει εάν έχει εξαντλήσει τον ρόλο του ή τί ακριβώς περισσότερο έχει να προσφέρει. Είναι τελείως αναγκαία η θέσπιση ορίου δύο θητειών που θα περιόριζε την καθεστωτική αντίληψη κάποιων και θα λειτουργούσε υπέρ του θεσμού του Περιφερειάρχη και κατ’επέκταση υπέρ της κοινωνίας των πολιτών».

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις;

Τρεις λέξεις είναι πλεονασμός! Μια λέξη δηλωτική της προσωπικότητάς μου αρκεί: Αποφασιστική. 

Τι θέλει και ασχολείται μία νέα και επιτυχημένη επαγγελματίας με την πολιτική;

Πολλές φορές έχω έρθει αντιμέτωπη με το ίδιο ερώτημα! Ίσως ένας γηραιότερος, με άσπρα μαλλιά, ένα στέλεχος με ισχυρές κομματικές αναφορές, ίσως είναι περισσότερο κλασική περίπτωση. Προφανώς, η νεανική ορμή διασταυρώνεται και μπολιάζεται με τις προκλήσεις του σήμερα και των σύγχρονων προβλημάτων ως αναγκαία προέκταση της ζωής μας, αυτής καθαυτής, του μέλλοντός μας αλλά και του παρόντος. Αλλαγή γενιάς, Αλλαγή τρόπου διοίκησης.   

Για όσους είναι μυημένοι στη πολιτική σκηνή της Θεσσαλίας είναι γνωστό ότι ανήκετε στο χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, θα ψάξετε συμμαχίες τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά σας; H ζυγαριά της Μαρίας Γαλλιού γέρνει στα δεξιά ή στα αριστερά εάν αποκλίνει από το κέντρο.

Δεν είναι θέμα ζυγαριάς σε επίπεδο εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης. Με σημείο αναφοράς το κέντρο, προέρχομαι από το χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς. Εντούτοις, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούσε ανέκαθεν για την παράταξή μας το πεδίο συνάντησης και σύμπλευσης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων που έχουν ως σκοπό να φέρουν τους πολίτες εγγύτερα στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Η πολιτική μας παράδοση και κουλτούρα επιτάσσει τη διατήρηση, σύσφιξη και ανανέωση αυτών των δεσμών με απώτερο στόχο την κοινωνική ανασυγκρότηση, την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών μέσω της αποκέντρωσης. Οπότε, το ζύγι μετριέται από τα αιτήματα, τις αγωνίες, τα προτάγματα της κοινωνία των πολιτών της Θεσσαλίας και αυτό είναι πρόκληση. 

Σε δημόσιες τοποθετήσεις σας έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Αγοραστό. Ποια τα αρνητικά που εντοπίζετε εσείς που δεν έχουν εντοπίσει οι πολίτες και τον εκλέξει τόσες φορές;

Οι τρείς συνεχείς θητείες, διάρκειας 12 ετών συνηγορούν ότι οι πολίτες επικρότησαν το έργο του νυν Περιφερειάρχη, κατά τρόπον τινά. Μετά όμως την πάροδο 12 ετών, οφείλει να απαντήσει εάν έχει εξαντλήσει τον ρόλο του ή τί ακριβώς περισσότερο έχει να προσφέρει. Είναι τελείως αναγκαία η θέσπιση ορίου δύο θητειών που θα περιόριζε την καθεστωτική αντίληψη κάποιων και θα λειτουργούσε υπέρ του θεσμού του Περιφερειάρχη και κατ’ επέκταση υπέρ της κοινωνίας των πολιτών.

Θα μπορούσατε στο μέλλον να συνεργαστείτε με τον κ.Αγοραστό;

Η αντιδικία – για να κάνω χρήση μια έννοια της δικής μου επιστήμης- έχει ως όριο την εκλογική αναμέτρηση. Στην συνέχεια, η άσκηση εποικοδομητικής, ουσιώδους και  στοχευμένης αντιπολίτευσης επιτάσσεται, είτε η κοινωνία των πολιτών της Θεσσαλίας σε έχουν καταταξεί στην συμπολίτευση είτε  στην αντιπολίτευση, εκπληρώνοντας με ευσυνειδησία το ρόλο που ανατίθεται με λαϊκή εντολή. Η κριτική, ο έλεγχος και η λογοδοσία είναι θεμελιώδεις αρχές. 

Tι απαντάτε στους κατοίκους της Μαγνησίας που υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ασκεί μία Λαρισοκεντρική πολιτική; Ποια η δική σας άποψη;

Πράγματι πέρασαν δύο θητείες, δηλαδή 8 χρόνια και η Μαγνησία έχασε σημαντικές ευκαιρίες. Στην τρίτη θητεία, έχουν γίνει κάποια έργα κυρίως αποκατάστασης, τα οποία όμως αν δεν γινόταν θα έπρεπε οι κάτοικοι της περιοχής, ειδικά στο Πήλιο, να γυρίσουν στα μουλάρια. Έργα αυτονόητα όπως το οδικό δίκτυο, κρίσιμη υποδομή για τη διακίνηση της αγροτικής παραγωγής και για τη προσέλευση των επισκεπτών-τουριστών. Τρεις θητείες όμως μετά, 12 έτη και δεν έχουν εκτελεσθεί έργα υποδομής, ενώ πολλά ανοιχτά μέτωπα δεν έχουν κλείσει. Το Λαρισοκεντρικό μοντέλο είναι θνησιγενές. Αν η Περιφερειακή Αρχή δεν αντιμετωπίσει όλη τη Θεσσαλία ενιαία, ως έναν ενιαίο πόλο και δεν δώσει κοινό πλαίσιο ανάπτυξης στο τέλος και η Πρωτεύουσα της Περιφέρειας θα είναι καταδικασμένη στο μαρασμό. Εξάλλου, για να είμαστε ειλικρινείς, κάποια άλλα έργα που υλοποιήθηκαν είτε δρομολογήθηκαν πριν δεκαετίες από άλλους είτε αποτελούσαν κοινωνικά αιτήματα δεκαετιών. 

Πείτε μας μερικά έργα που θα κάνατε για τη Μαγνησία και τα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί από την παρούσα περιφερειακή αρχή;

Αν η συζήτηση γινόταν σε ζωντανή μετάδοση άλλου είδους μέσων, θα είχα αντιστρέψει το ερώτημα. Θυμάστε εσείς έστω ένα εμβληματικό έργο της Περιφερειακής Αρχής που να άρχισε και να τελείωσε η Διοίκηση Αγοραστού-Κολυνδρίνη; Κάθε έξι μήνες εξαγγέλουν ότι τελειώνει ο Περιφερειακός του Βόλου και τελικά δεν τελείωσε, κάθε Μάρτη βγάζουν δελτίο τύπου για τη προοπτική του αεροδρομίου και το αεροδρόμιο μαραζώνει, κάθε μήνα μας διαφημίζουν το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο της Κάρλας για το οποίο δεν έχει δρομολογηθεί το επόμενο βήμα, η ανάπτυξη της περιοχής σε σύνδεση με τον τουρισμό και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των πληθυσμών της λίμνης,  κάθε δέκα μέρες μας διατυμπανίζουν ότι αλλάζουν τη Μαγνησία και απλώς κλείνουν τρύπες στους δρόμους. Εντωμεταξύ εκείνα τα υδροπλάνα που θα συνέδεαν τις δύο περιοχές της περιφερειακής ενότητας δηλαδή τα Σποραδονήσια με τη χερσαία Μαγνησία έχουν ξεχαστεί με ευθύνες της προηγούμενης και της παρούσας κυβέρνησης. Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον χειμώνα. Το Πήλιο έχει απαράμιλλης ομορφιάς χιονοδρομικό κέντρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δε θα έπρεπε να προετοιμάζονται ήδη χιλιάδες τουριστών από όλο τον κόσμο να εκδράμουν εκεί; Αντιθέτως παρουσιάζεται η επίσκεψη των ντόπιων ως επιτυχία. Κατάλογος ολόκληρος από έργα που θα μπορούσαν να γίνουν για τη Μαγνησία και δεν έχουν υλοποιηθεί.

Διερωτάται κανείς τόσοι κόμβοι, τόσοι έξοδοι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γιατί δεν στρίβει κανείς το τιμόνι σταθερά προς αυτούς τους προορισμούς και γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν αποτελεί δυναμικό Περιφερειακό πόλο σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Αυτή είναι η πρόκληση, δηλαδή η υπέρβαση του παρόντος και η στροφή στο μέλλον μετά την  πάροδο των δώδεκα ετών της θητείας της νυν Περιφερειακής Διοίκησης.   

Τέλος θα κλείσω με μία τετριμμένη ερώτηση που σίγουρα σας έχει γίνει πολλές φορές. Μητέρα και ενεργή και μάχιμη πολιτικός; Πόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάσετε και ποιες οι θυσίες που απαιτούνται;

Είμαι τόσο βέβαιη, ότι δεν θα την κάνατε ποτέ την ερώτηση αυτή, αν απέναντί σας είχατε έναν άντρα-πολιτικό, πατέρα τριών παιδιών και σύζυγο. Εκείνος θα ήταν παράδειγμα προς μίμηση ενώ στο ερώτημα σας ενυπάρχει μια αμφισβήτηση. Με προβληματίζει γιατί εμείς διαιωνίζουμε τα στερεότυπα.

Μητέρα λοιπόν, τριών παιδιών που μεγάλωσα μαζί με τον πρώτο μου υιό, τον Μιχάλη, που η απόκτηση κάθε παιδιού μας άνοιγε νέους δρόμους ζωής και μας γεννούσε μια αίσθηση πληρότητας αλλά και σιγουριάς. Πηγή της αποφασιστικότητας μου και της μαχητικότητας μου, δεν σας κρύβω είναι η ύπαρξη τους καθώς και η ύπαρξη των νέων γενιών που δεν σου επιτρέπουν να εφησυχάσεις αλλά σε ωθούν σε κίνηση και αποβλέπουν στην επιτάχυνση μέχρι να πάρουν εκείνες την σκυτάλη.  

Σας ευχαριστώ πολύ, για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω