Το 1980, τρεις συμμαθητές, ο πρόεδρος του Β’1 του 3ου Λυκείου Λάρισας Κώστας Βαϊούλης, ο απουσιολόγος του τμήματος Βασίλης Γκέκας – μουσικός, και ο Γιάννης Αχυρόπουλος – μουσικός, έχοντας διαβάσει σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε συναυλία για ένα Λύκειο του Περιστερίου, με όλη την ορχήστρα του και τραγουδιστές τους Μανώλη Μητσιά, Μαρία Φαραντούρη, Αντώνη Καλογιάννη κ.α, σκέφτηκαν να τον καλέσουν να δώσει συναυλία στο κλειστό Γυμναστήριο της Λάρισας, για το Λύκειο τους.

Αφού βρήκαν τη διεύθυνση, έστειλαν επιστολή στην οποία προσκαλούσαν τον μουσικοσυνθέτη να έρθει. Προς μεγάλη τους έκπληξη, ο μουσικοσυνθέτης απάντησε θετικά. Ξεκίνησαν να οργανώνουν την εκδήλωση και έστειλαν δεύτερη επιστολή στην οποία ρωτούσαν για κάποια τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα, όμως έλαβαν ένα δεύτερο γράμμα όπου, δυστυχώς, η απάντηση ήταν αρνητική, λόγω υποχρεώσεων του Μίκη.

Η απογοήτευση τεράστια. Δεν το έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να διοργανώσουν εκδήλωση με τραγούδια από το 1950 έως το 1980. Η συμπαράσταση του καθηγητή Δημήτρη Ανδρεάδη, υπεύθυνου του τμήματος, ήταν ένθερμη και καθοριστική. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά την επόμενη χρονιά στην αυλή του νεόδμητου Γ’ Λυκείου με τεράστια επιτυχία.

Πάνω από 3.000 (!) θεατές παρακολούθησαν την μουσική διαδρομή από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και το Νέο κύμα, με ιδιαίτερες αναφορές και τραγούδια από το Άξιον Εστί, τον “Επιτάφιο”, την “Πολιτεία” και “Ένας όμηρος” του Μίκη. Στην ορχήστρα, αποτελούμενη αποκλειστικά από μαθητές και μαθήτριες, συμμετείχαν: Γιάννης Αχυρόπουλος κιθάρα-τραγούδι,Β.Γκέκας αρμόνιο, Αθ.Ανδρεάδης μπάσο-κιθάρα, Γ. Τεκέδης μπουζούκι, Γ.Μέκρας ντράμς, και τραγούδησαν οι: Σ.Κατσανούλη, Αν. Γεροντή, Αθ.Παγώνης και Κ.Γκέκας.

Την ιστορία διηγήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Λαρισαίων Κείνον” κ. Κώστας Βαϊούλης.

Δείτε τις επιστολές:

  • Δυστυχώς η πρώτη επιστολή έχει χαθεί
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω