Σε μήνυμα της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κας Άννας Βαγενά για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, επισημαίνονται τα εξής:

“Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Bίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», που υπογράφτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017, είναι το πρώτο διεθνές, νομικά δεσμευτικό κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας και το οποίο συμπεριλαμβάνει τη βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της Ε.Ε.

Παρολαυτά, ακόμα σήμερα, γινόμαστε ολοένα και συχνότερα μάρτυρες της ασύλληπτης βίας που η κοινωνία εκδηλώνει απέναντι στις γυναίκες κάθε ηλικίας: λεκτική, ή ψυχολογική βία, φυσική, ή ψηφιακή σεξουαλική παρενόχληση, βαριά σωματική κακοποίηση, βιασμοί και γυναικοκτονίες, μια τεράστια γκάμα βίας κατά των γυναικών, που πολύ συχνά καταλήγει στην αφαίρεση της ζωής τους.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών επιβάλλεται να αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου για την ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

Καλούμε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νομικές επιταγές της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης μέσω της πρόληψης και με την έγκαιρη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών, γιατί τη βία δεν πρέπει να τη συνηθίσουμε.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω