Στον απεγκλωβισμό οδηγών και επιβατών στην Αττική Οδό και την Οινόη, την διάνοιξη του κεντρικού οδικού δικτύου και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των φορέων ένα 24ωρο μετά την έλευση της κακοκαιρίας “Ελπιδα”. Σε σύσκεψη νωρίτερα υπό τον Πρωθυπουργό αποτιμήθηκε η κατάσταση και συμφωνήθηκαν δράσεις που ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα, παρατείνεται και αύριο η αργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη. Μέχρι το βράδυ θα γίνει η αποκατάσταση των βλαβών στην ηλεκτροδότηση διαβεβαίωσε ο Κώστας Σκρέκας.
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από χθες βράδυ η γιγαντιαία επιχείρηση του στρατού, των ειδικών δυνάμεων της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας για τον απεγκλωβισμό οδηγών 1.200 οχημάτων που παραμένουν σχεδόν επί ένα 24ωρο παγιδευμένα στην Αττική Οδό σε Πεντέλης, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Μαραθώνα και Κάντζα. Καταβάλλεται προσπάθεια και για τη μεταφορά περίπου 300 οδηγών από ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που μεταφέρθηκαν μετά τις 4 τα ξημερώματα, στα σπίτια τους.

Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στις μετακινήσεις καθώς ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και δύο 24ωρα για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία λόγω του πρωτοφανούς όγκου χιονιού, του παγετού και των ΙΧ αυτοκινήτων που εγκαταλείφθηκαν από τους οδηγούς στο οδόστρωμα.

Συνεχίζεται και σήμερα η προσπάθεια απεγκλωβισμού οδηγών. Μέχρι τώρα απεγκλωβίστηκαν 3.500 πολίτες και εξακολουθούν να μεταφέρονται με τον Προαστιακό πολίτες που παρέμειναν σε γύρω ξενοδοχεία. Επίσης από χθες μετακινούνται στη ΛΕΑ τα οχήματά τους, προκειμένου να εργαστούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

“Αποφύγαμε κάποιο τραυματισμό ή κάτι χειρότερο και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην παροχή ιατρικής φροντίδας” είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Αναφερόμενος στο θέμα της Αττικής Οδού είπε πως η σύγκριση στη διαχείριση της κατάστασης με την Ιόνια Οδό, αποδεικνύει τους ανεδαφικούς ισχυρισμούς της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι  μετά την σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε να ζητηθεί η καταβολή αποζημίωσης 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, από την εταιρεία της “Αττικής Οδού”, την οποία αποδέχτηκε.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών που εγκλωβίστηκαν με κίνδυνο για την ασφάλειά τους διασχίζοντας τον πιο ασφαλή δρόμο, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία ζήτησε η εταιρεία. Υπήρχαν ακροβολισμένα εκχιονιστικά μηχανήματα αλλά δεν επιχείρησαν προκειμένου να ανοίξουμε τον δρόμο λόγω κίνησης, είπε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Κυκλοφορίας και Συντήρησης, Φάνης Παπαδημητρίου, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι αύριο το πρωί να δοθεί στην κυκλοφορία.

Εικόνες χάους επικρατούν στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος“, μετά την ακύρωση των πτήσεων λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, με εκατοντάδες ταξιδιώτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Τα δρομολόγια του μετρό -από και προς- το αεροδρόμιο έχουν διακοπεί, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ δεν κυκλοφόρησαν τις πρωινές ώρες.

Παραμένουν οι πολικές θερμοκρασίες στην Εύβοια και τα προβλήματα με διακοπές ρεύματος σε ορισμένα χωριά. Η χιονόπτωση πάντως, ήταν ήπια χθές τη νύχτα.

Συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση στη Νάξο. Αγώνας δρόμου από τους αρμοδίους ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι και να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ σε χωριά που είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίδα”. Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια προάστια, στα Μεσόγεια και σε ορισμένους Δήμους των νοτίων προαστίων.

Απίστευτη ταλαιπωρία και για τους 800 επιβάτες που παρέμειναν για 17 ώρες εγκλωβισμένοι καθώς ακινητοποιήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή της Οινόης.

Περισσότερα Εδω