Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, είχε η Βουλευτής μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πέραν των διαφόρων θεμάτων που συζητήθηκαν όσον αφορά εργασιακά και επί μέρους θέματα, που άπτονται του Υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις συντάξεις των αγροτών, όπου και παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Η κ. Σκόνδρα αναφέρθηκε επισταμένως και στη μερίδα εκείνων των εν δυνάμει συνταξιούχων αγροτών, που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα η διαδικασία υπολογισμού και απονομής σύνταξης να έχει παγώσει.

Σε δήλωσή της η κ. Σκόνδρα αναφέρει:

Στα μέσα της εβδομάδας συναντήθηκα με τον ΥπουργόΕργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, όπου συζητήσαμε διάφορα θέματα, που άπτονται της αρμοδιότητάς του και αφορούν διάφορες κοινωνικές ομάδες και πολλούς Καρδιτσιώτες συμπολίτες μου.

Αναφερθήκαμε σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ και τη διαχείριση πόρων, σχετικά με την ανάπτυξη του Ανθρωπίνου δυναμικού.

Κυριάρχησε το ζήτημα της απονομής των συντάξεων, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές τις καθυστερήσεις και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Έθεσα στον κ. Υπουργό το ιδιαίτερο πρόβλημα, που υπάρχει με τους αγρότες οι οποίοι λόγω αδυναμίας καταβολής, οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, πέραν του ορίου που προβλέπεται, με αποτέλεσμα να μην προχωρά ούτε καν η διαδικασία επεξεργασίαςτου φακέλου τους.

Εξήγησα στον κ. Χατζηδάκη, ότι το ποσοστό αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων, όσο αφορά την Καρδίτσα κυμαίνεται στο 20%-30%, των εκκρεμών αγροτικών συντάξεων. Εξήγησα επίσης ότι οι αγρότες αυτοί, αδυνατούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα, γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκονται «παγωμένες»,πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με το καθεστώς αυτό που επικρατεί ούτε το ταμείο εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές, ούτε οι αγρότες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Ζήτησα λοιπόν ή να αυξηθεί το όριο των 4000€ χωρίς ρύθμιση και 6000€ με ρύθμιση αντίστοιχα ή να ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου απονομής συντάξεως, να γίνεται συμψηφισμός του χρέους, ανεξάρτητα του ύψους, με τα καθυστερούμενα και ποσοστότης τρέχουσας μηνιαίας σύνταξης ή και όλου του ποσού, έως ότου καλυφθεί η ασφαλιστική οφειλή.

Με τον τρόπο αυτό και το ταμείο θα εισπράξει τις εισφορές του και ο αγρότης, θα γνωρίζει το ποσό της σύνταξης που του αναλογεί και το χρόνο που θα αρχίσει να του καταβάλλετε.

Ο κ. Υπουργός άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις μου, υποσχέθηκε ότι θα τις μελετήσει και ότι θα βρισκόμαστε σε διαρκεί επικοινωνία για την εξέλιξη.

Άλλωστε δηλώνει ευθαρσώς, ότι είναι αποφασισμένος να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, να στηρίξειτον ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους του, αναγνωρίζοντας την ευσυνειδησία τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, γι’ αυτό και μεριμνά ώστε να εξομαλυνθεί το γρηγορότερο, η υφιστάμενη κατάσταση προς όφελος όλων.

Περισσότερα Εδω