Ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί σήμερα στη Λάρισα το περιφερειακό αναπτυξιακό του συνέδριο, μετά από σχεδόν επτά χρόνια από το προηγούμενο. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην. Τότε ως κυβέρνηση, τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση αναζητώντας την επανεκκίνηση.

Η ατζέντα της επικαιρότητας είναι στραμμένη στα αγροτικά μπλόκα και νομοτελειακά ο βηματισμός που διακαώς αναζητεί το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, περνά από τη Λάρισα, την «καρδιά» της αγροτιάς.

Ο Λαρισαίος βουλευτής και τομεάχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, μιλά στο onlarissa.gr για το τι πραγματικά συμβαίνει στον πρωτογενή τομέα και ποια είναι η πρότασή του γι’ αυτόν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Αυτή την περίοδο βλέπουμε κυριολεκτικά να βρίσκεται στο πόδι ο πρωτογενής τομέας σχεδόν στη μισή Ευρώπη. Γιατί αυτό;

Είναι προφανές πως η πολιτική που ασκήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια τόσο σε Ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο έχει αποτύχει παταγωδώς. Ο προσανατολισμός των Βρυξελλών σε συνάρτηση με την άγνοια και την ανικανότητα σε κάποιες περιπτώσεις, μας οδήγησε σήμερα στο να έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους οι αγρότες. Βλέπουμε στην πράξη τις παρενέργειες ενός εκρηκτικού μείγματος όπου τα καρτέλ, το αθέμιτο κέρδος, η πολιτική διαπλοκή και η πολιτική ανικανότητα έχουν πλήξει τα θεμέλια της παραγωγικής διαδικασίας, τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέλω να καλέσω τον πρωθυπουργό για μία ακόμη φορά έστω και στο «και πέντε» να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ζητήσει την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες. Αυτές οι τροποποιήσεις που έκανε πριν από τρεις μήνες δε θεραπεύουν τις αδικίες στις επιδοτήσεις. Το γεγονός ότι οι αγρότες πουλάνε κάτω από το κόστος παραγωγής είναι ανεπίτρεπτο και δεν υπάρχει άλλος παραγωγικός κλάδος που να πουλά κάτω από το κόστος, εκεί μπορεί να γίνει θεσμική παρέμβαση.

Η κυβέρνηση λέει πως οι όποιες παραχωρήσεις μπορούσαν να γίνουν έγιναν στα όρια της αντοχής των κρατικών ταμείων. Εσείς τι λέτε;

Εμείς λέμε ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Όπως για παράδειγμα το να δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, όπως κάνει σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Εξήγησα πρόσφατα με τοποθέτησή μου ότι είναι απολύτως εφικτό. Δεδομένου ότι υπάρχει ήδη η διασύνδεση μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΑΔΕ και Μητρώου Αγροτών, είναι εφικτή η εφαρμογή του μέτρου σε συμφωνία με τη δήλωση ΟΣΔΕ, ώστε ο κάθε παραγωγός θα γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται κάθε έτος ώστε να μπορεί να την αγοράζει με κάρτα όποτε χρειαστεί. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει μάθει να λειτουργεί μόνον υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και των κινητοποιήσεων. Γι’ αυτό και τώρα ξαφνικά θυμήθηκε τους αγρότες που μέχρι πρότινος ο υπουργός του κ. Αυγενάκης χαρακτήριζε ως κομματικά υποκινούμενους. Γιατί βλέπει πως αυτό που συμβαίνει σε όλη τη χώρα με τα μπλόκα, υποκινείται μόνον από αγανάκτηση και από ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη. Και γι’ αυτό οι αγρότες έχουν στο πλευρό τους την πλειοψηφία της κοινωνίας. Λύσεις υπάρχουν για τους αγρότες, αρκεί κάποιος να θέλει να τις εφαρμόσει.

Θεωρούμε πολύ κρίσιμο το να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής που έχει προκαλέσει έμφραγμα σε χιλιάδες οικογένειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους υπόλοιπους, αν απλά σκεφθεί κανείς τι συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι προτείνει για όλα αυτά;

Θεωρούμε πολύ κρίσιμο το να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής που έχει προκαλέσει έμφραγμα σε χιλιάδες οικογένειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους υπόλοιπους, αν απλά σκεφθεί κανείς τι συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Γι’ αυτό και προτείνουμε άμεσα έξι μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης τα οποία και είναι:

  1. Θεσμοθέτηση μη καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε όλους τους παραγωγούς.
  2. Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής Πλαφόν.
  3. Ενίσχυση αγοράς ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση ακρίβειας.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια.
  5. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή.
  6. Χρηματοδότηση – Ρευστότητα με χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ.

Αυτά βέβαια αποτελούν ένα μόνον κομμάτι του συνόλου της αγροτικής μας ατζέντας, την οποία συνδιαμορφώνουμε δυναμικά όλο αυτό το διάστημα, συζητώντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η προσδοκία για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα ποια είναι;

Αλλοίμονο αν ο προγραμματικός μας λόγος δεν πηγάζει από την ίδια την κοινωνία. Τότε θα είναι μόνον ένα κενό γράμμα. Γι’ αυτό θεωρώ πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι απολύτως αυτονόητες, αν θέλεις να πορεύεσαι ως πολιτική οντότητα στη σωστή κατεύθυνση, δίπλα στην κοινωνία, με πυξίδα τις πραγματικές της ανάγκες. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να συμβεί αυτό, από το να πας εσύ στον πολίτη, να συζητήσεις μαζί του, να τον ακούσεις, να ανταλλάξεις απόψεις, να ζυμωθεί μία νέα, επικαιροποιημένη πρόταση που θα απαντά στις πραγματικές προκλήσεις και θα δίνει λύσεις στα ουσιώδη ζητήματα. Θέλω να πιστεύω πως το αναπτυξιακό μας συνέδριο θα πετύχει αυτό τον στόχο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Ράιδε.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω