Λίγες ώρες πριν το πολύ μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (19:30 ΕΡΤ3, ERTFLIX) ο coach Γιώργος Λιμνιάτης μίλησε στο ertnews.gr και τον Γιάννη Κάρμα για το σπουδαίο ντέρμπι.

Ο έμπειρος τεχνικός, ανέλυσε την μέχρι τώρα πορεία των δύο ομάδων τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα, τόνισε τα «κλειδιά» που θα κρίνουν το ματς, ενώ στο τέλος έκανε και ένα σχόλιο για τον μέχρι πρότινος παίκτη του στην ΑΕΚ, Νταρίλ Μέικον.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Μιλώντας για τα παιχνίδια Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, αυτά τα ματς ανεξαρτήτου κατάστασης, εικόνας και φόρμας που βρίσκονται οι ομάδες αποτελούν μεγάλα ντέρμπι. Η αίσθηση που υπάρχει σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με την εικόνα των ομάδων, είναι πως ο Ολυμπιακός εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει το παιχνίδι. Για μένα η κατάσταση που δείχνουν αυτές οι ομάδες, δεν παίζει κανένα ρόλο. Έχω βιώσει τέτοια παιχνίδια, μου έχει συμβεί προσωπικά. Επαναλαμβάνω και επιμένω πως δεν παίζει κανένα ρόλο η αγωνιστική κατάσταση σε ένα ντέρμπι αλλά η θέληση και η μέρα που θα βρεθούν οι δύο ομάδες» και συνέχισε «Από την μία ο Ολυμπιακός, λόγω της εικόνα του θα έχει πίεση για το αποτέλεσμα. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός θα μπει στο παιχνίδι χωρίς να έχει να χάσει κάτι, αλλά μόνο να κερδίσει. Θα έχει κίνητρο. Σε περίπτωση ενδεχόμενης νίκης του, όλα σβήνονται ενώ θα δημιουργήσει και προβλήματα στον αντίπαλό του».

Για την προσέγγιση που θα έχουν οι ομάδες:

Για τον Ολυμπιακό:

«Πολύ σημαντικό θα είναι ο τρόπος που θα προσεγγίσουν το παιχνίδι οι δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός, είναι μία ομάδα που παίζει εξαιρετικά. Ταυτίζεται με την φιλοσοφία του προπονητή της. Επιθετικά, μοιράζει μπάλα, έχει πολλές έξτρα πάσες πριν εκτελέσει και ψάχνει πάντα την καλύτερη επιλογή. Στο ΣΕΦ, είναι ιδιαίτερα καλός και έχει μεγάλο αριθμό ασίστ (δημιουργίας δηλαδή). Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα για σήμερα, σε σχέση με αυτά που κάνει φέτος. Στην έδρα του προσπαθεί να ανοίξει ρυθμό και βγάζει μεγάλη ενέργεια λόγω του κόσμου. Στην άμυνα, υπάρχει συνέπεια και από εκεί βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση και θέλουν να τρέξουν το γήπεδο. Ο Ολυμπιακός έχει πολλούς εκφραστές στην επίθεση του και γι’ αυτό είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Υπάρχει χημεία στην ομάδα, φαίνονται όλοι ευτυχισμένοι και έχουν αποδεχτεί τον ρόλο τους.

Σλούκας, Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ έχουν σημαντικό μερίδιο -πάντα μέσα από την σωστή ομαδική λειτουργία- στον τρόπο που θα επιτεθεί ο Ολυμπιακός. Αυτή η ομαδική λειτουργία φαίνεται μιας και οι Λαρετζάκης, Μακίσικ, Γουόκαπ έχουν αναδειχθεί στην επίθεση, μέσω αυτής της εικόνας, της ομαδικής. Ο Φολ έχει μεγάλη επιρροή στην εικόνα της ομάδας, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα.

Ένα άλλο θέμα για τον Ολυμπιακό, είναι να βρει λύση στα «dive» του Παπαγιάννη, με τον Έλληνα σέντερ να έχει την έφεση εκτός από το να τελειώνει τις φάσεις, να ανοίγει χώρους και να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του».

Για τον Παναθηναϊκό και την απουσία playmaker:

«Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει διαφορετική προσέγγιση. Υπάρχουν κομμάτια μέσα στο παιχνίδι, που για κάποια λεπτά χάνει την συγκέντρωση του στο αμυντικό κομμάτι. Έχει παιδιά που μπορούν να «ματσάρουν» τον Ολυμπιακό. Στην επίθεση το πλάνο του Παναθηναϊκού αφορά τον Μέικον σε καταστάσεις «pick and roll» ή «isolation». Υπάρχουν βέβαια και οι Νέντοβιτς – Παπαπέτρου. Ο Ιωάννης, είδαμε πως στα τελευταία παιχνίδια, θέλει να παίξει πιο post παιχνίδι.

Οι στόχοι του Παναθηναϊκού στην επίθεση είναι ευδιάκριτοι, με το ατομικό στοιχείο να κυριαρχεί. Από την άλλη, στον Ολυμπιακό υπάρχει πιο πολύ ομαδικότητα, γι’ αυτό τονίζω το ατομικό στοιχείο στον Παναθηναϊκό.

Μεγάλο μείον για τον Παναθηναϊκό είναι πως δεν έχει βρει τον άνθρωπο στο «1» που θα του κάνει την δουλειά. Αυτό του στοιχίζει πολύ. Όπως και ότι ο Νέντοβιτς δεν έχει ρυθμό λόγω των τραυματισμών. Έτσι γίνεται πιο προβλέψιμος.

Για τα «κλειδιά» του αγώνα:

Τα «κλειδιά» του αγώνα, ξέχωρα από τα τετριμμένα δηλαδή τα ριμπάουντ, τα λάθη ο ρυθμός που είναι πολύ σημαντικά για την εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού παιχνιδιού είναι ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να διατηρήσει την φιλοσοφία που τον οδηγεί για να έχει εξαιρετική εικόνα μέχρι τώρα. Στον coach Μπαρτζώκα αρέσει να παίζει με αλλαγές στα screen. Ο Φολ, έχει ανταπεξέλθει εξαιρετικά σε αυτό μέχρι στιγμής. Οι ψηλοί του Ολυμπιακού θα πρέπει να είναι έτοιμοι και συγκεντρωμένοι για να μαρκάρουν στο ένας εναντίον ενός παίκτες σαν τον Μέικον ή τον Νέντοβιτς που έχουν μεγάλη ικανότητα στο 1vs1.

Για την αμυντική προσέγγιση τον ομάδων:

«Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να πιέσει τα αντίπαλα γκαρντ, για να τους χαλάσει το μυαλό και να τους φθείρει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πάρουν κάποιες σωστές αποφάσεις.

Ο Παναθηναϊκός στην αμυντική του προσέγγιση θα πρέπει να «χαλάσει» την λειτουργία του Ολυμπιακού. Να πιέσει στην κυκλοφορία της μπάλα, για να δυσκολέψει τον αντίπαλο του να μεταφέρει την μπάλα από την μία πλευρά του παρκέ στην άλλη ώστε να μην μπορέσει να βρει ρυθμό επιθετικά. Επίσης, για το «τριφύλλι» είναι σημαντικό να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ. Σε «κλειστά» παιχνίδια φέτος του έχει στοιχίσει αυτό το… ριμπάουντ που λέμε. Και στο ΣΕΦ, είναι «υποχρεωμένος» να ελέγξει τα ριμπάουντ και τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Οι αριθμοί όσον αφορά την στατιστική απεικόνιση του παιχνιδιού σε άμυνα και επίθεση είναι υπέρ του Ολυμπιακού. Παρόλο που δεν λένε πάντα την αλήθεια. Στο κομμάτι της παραγωγικότητας και της δημιουργίας».

Για τον μέχρι πρότινος παίκτη του στην ΑΕΚ, Νταρίλ Μείκον:

«Όσον αφορά τον Μέικον, για μένα δεν αποτελεί έκπληξη που είναι ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού. Πολλοί πίστευαν, το ότι επειδή αλλάζει επίπεδο, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Όσον αφορά το επιθετικό του ταλέντο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχει μεγάλο πλουραλισμό στην επίθεση. Έχει αυτοπεποίθηση και πιστεύει στον εαυτό του. Στην ΑΕΚ, ήθελε να μάθει και να ακούσει πράγματα. Επιζητούσε τα ατομικά του βίντεο για να βλέπει την εικόνα του. Έχει όλα τα στοιχεία να βρίσκεται και να κυριαρχεί σε αυτό το επίπεδο. Ταλέντο, πνευματική προσέγγιση, αυτοπεποίθηση και επιθυμία του να γίνεται καλύτερος είναι όλα τα στοιχεία που αποτελούν εχέγγυο για την συνέχεια. Αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο και στο μέλλον θα κάνει ακόμα καλύτερα πράγματα. Στο αμυντικό κομμάτι, έχει αδυναμίες αλλά εγωισμό. Το κορμί του πρέπει να βελτιωθεί για να παρουσιαστεί καλύτερος. Ο Ντάριλ, δεν θέλει να «κλέψει» στην άμυνα. Πολλές φορές ήθελε να μαρκάρει καλούς παίκτες. Ο τρόπος που θέλει να αμυνθεί είναι ο σωστός».

 

Περισσότερα Εδω