Αρκετές εκατοντάδες Λίβυοι διαδήλωσαν στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα διαμαρτυρόμενοι για τις υποψηφιότητες, στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Στην πρωτεύουσα, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν λιβυκές σημαίες και βερβερικά λάβαρα, καθώς και πλακάτ, στα αραβικά και τα αγγλικά, όπου χαρακτήριζαν τους δύο υποψηφίους «εγκληματίες πολέμου». Ορισμένοι ποδοπάτησαν φωτογραφίες του Χάφταρ και του γιου του Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια παρόμοια συγκέντρωση «πολλών εκατοντάδων» διαδηλωτών έγινε και στη Μιζουράτα, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Libya Febrayer. «Ναι στις εκλογές, όχι στους εγκληματίες», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Ο Χάφταρ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την Τρίτη, δύο ημέρες μετά τον Σαι αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στην Τρίπολη, ένας διαδηλωτής φώναξε στα αγγλικά: «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια».

«Όχι στους νόμους του Αγκίλα» (Σάλεχ, του προέδρου του Κοινοβουλίου) και «Όχι σε εκλογές χωρίς Σύνταγμα» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν.

Ο Χάλεντ ελ Μέχρι, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE, σ.σ. όργανο αντίστοιχο της Γερουσίας) ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές αυτές. «Δεν θα συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία. Ούτε ως ψηφοφόρος, ούτε ως υποψήφιος», ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ελ Μέχρι είναι μεταξύ εκείνων που απορρίπτουν τον εκλογικό νόμο, ο οποίος επικυρώθηκε τον Σεπτέμβριο από τον Σάλεχ, χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι είναι γραμμένος «στα μέτρα» του Χάφταρ.

Ο πρόεδρος του HCE είπε επίσης ότι θέλει να υποβάλει μια πρόταση για να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Ο «οδικός χάρτης» που καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις αρχές του έτους για να βγει η Λιβύη από την κρίση προέβλεπε ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στις 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο τον Οκτώβριο το κοινοβούλιο αποφάσισε να γίνουν οι προεδρικές την καθορισμένη ημερομηνία και οι βουλευτικές έναν μήνα αργότερα.

Περισσότερα Εδω