Στη Βεγγάζη έφθασε, από την Τρίπολη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη συγκεκριμένη πόλη.

Στο αεροδρόμιο, τον Κ. Φραγκογιάννη, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελλάδας-Λιβύης και τον αντιπρόεδρο της, Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Κατρούγκαλο, αντίστοιχα, υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Λιβύης και πρόεδρος της λιβυκής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Λιβύης, Γιούσεφ Ελ Αγούρι.

«Είναι τιμή μας να ανοίγουμε το πρώτο προξενείο ξένης χώρα στη Βεγγάζη και ελπίζω ότι θα έχουμε παραγωγικές συναντήσεις» δήλωσε κατά την άφιξή του ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Όπως είπε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Βεγγάζη, Πιέρρος Τζανετάκος, σταδιακά αλλά συστηματικά βήματα πραγματοποιεί η ελληνική διπλωματία για να ενισχύσει την παρουσία της όχι μόνο στα εδάφη της μετεμφυλιακής Λιβύης αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι μετά την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη σήμερα έγιναν τα εγκαίνια της ανασύστασης του ελληνικού γενικού προξενείου της Βεγγάζης.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα διεθνώς που ανοίγει διπλωματική αρχή στην ανατολική Λιβύη μετά τον εμφύλιο. Όπως τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης η Αθήνα στήριξε εξαρχής τη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης με στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά και την οριστική αποχώρηση από τη χώρα τόσο των ξένων στρατευμάτων όσο και των μισθοφορικών δυνάμεων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος.

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή στη Βεγγάζη: Πιέρρος Τζανετάκος

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω