Με συγχαρητήρια δήλωσή της, η Γραμμ. της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Βουλευτής και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέρεται στην τελευταία επιτυχία του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας, που τιμήθηκε με δύο ακόμη βραβεία, στο μεγαλύτερο Διεθνές Συνέδριο κατά των Εξαρτήσεων στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και επισημαίνει τα εξής:

« Όταν το 2011 βρέθηκα στο τιμόνι του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ, εντεταλμένη του Περιφερειακού Συμβουλίου, εθελόντρια και άμισθη Πρόεδρός του μέχρι το 2019, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μένα ξεκινούσε.

Το Κέντρο Πρόληψης είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας με εταίρους την αυτοδιοίκηση και σημαντικούς τοπικούς παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Σ’ αυτό το χώρο, ήταν υποχρεωμένοι να συνυπάρξουν Άνθρωποι όλου του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού φάσματος, προερχόμενοι από διαφορετικά πεδία, με διαφορετικές εμπειρίες και σημαντικές επαγγελματικές και κοινωνικές αναφορές και να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή κατεύθυνση.

Ένιωσα από την πρώτη στιγμή, ότι μπορούμε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και όλες τις εμπειρίες, προκειμένου να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα.

Ανοίξαμε καταρχήν το Κέντρο σε όλους. Η Αυτοδιοίκηση προτάχθηκε ως κύρια σύμμαχος, συνοδοιπόρος και συνεργάτης.

Από την άλλη πλευρά, από τα ίδια τα παιδιά μου που ήταν έφηβοι, αντιλήφθηκα ότι οι ομιλίες στα σχολεία και η στείρα –υγειονομικού περιεχομένου προσέγγιση για τις εξαρτήσεις, δεν είχαν καμία απολύτως τύχη, διότι απλώς τα ίδια τα παιδιά δεν άκουγαν πια, δεν λειτουργούσαν με τον τρόπο αυτό.

Νιώθοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε, κατέθεσα στο δημόσιο διάλογο την πρότασή μου για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, μέσα από την Τέχνη, τη μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη δημιουργική γραφή και πολλά ακόμη. Κτήριο δεν υπήρχε, λεφτά δεν υπήρχαν, πολλές αντιρρήσεις όμως υπήρχαν, όλων εκείνων που ούτε ήθελαν, ούτε μπορούσαν…

Παρόλα αυτά, ένα υπέροχο κτήριο βρήκαμε- το νεοκλασικό της Μανωλάκη, ένα εμπνευσμένο διοικητικό συμβούλιο προώθησε όλο το σχέδιο και μαζί με τα στελέχη του Κέντρου, δημιουργήσαμε το Εργαστήρι Ζωής, που είχα μάλιστα την τύχη να «βαφτίσω», επιλέγοντας τη «ζωή», ως κεντροβαρές στοιχείο του.

Μετά από κοινούς κόπους χρόνων, πολλών Ανθρώπων και με την απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη που πίστεψε σ’αυτό από την πρώτη στιγμή, το 2018 επέμεινα ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε σε διεθνές επίπεδο την αναγνώριση μιας πρότυπης καλής πρακτικής στην πρόληψη. Δικαιωθήκαμε με τη μεγάλη διάκριση του Βραβείου Πρόληψης Pompidou 2018 , σε διεθνές επίπεδο, που έβαλε πλέον το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και του έδωσε τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, το ίδιο βίντεο του 2018, δημιουργίας του άριστου Λαρισαίου σκηνοθέτη μας Κώστα Λαμπρούλη, σαρώνει και πάλι τα διεθνή βραβεία και μάλιστα στο ύψιστο επίπεδο, ανάμεσα σε 88 χώρες.

Τί απομένει πια να πω;

Ότι νιώθω συγκίνηση σαν μαμά που το παιδί, δεν προχώρησε απλώς στη ζωή, αλλά διαπρέπει, ξεχωρίζει , διακρίνεται, βραβεύεται, τιμά την πόλη και τη χώρα;

Ότι νιώθω ευτυχία και δικαίωση που εκατοντάδες Άνθρωποι της πόλης μου, κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν μέσα από την Τέχνη ζητήματα ανάπτυξης, αυτοεκτίμησης, απεξάρτησης;

Ότι αυτή η εμπειρία με άλλαξε, με σφράγισε και με καθόρισε ως Άνθρωπο;

Ναι, όλα αυτά μαζί.

Μοιράζομαι δημόσια, με την ευκαιρία της νέας Βράβευσης του Κέντρου μας, την εμπειρία μου, ότι όταν όλοι μαζί ΘΕΛΟΥΜΕ, τότε όλοι μαζί ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Αυτή η εμπειρία με έκανε να πιστεύω στις συμπράξεις, τις συνέργειες και στις συναινέσεις, γιατί το Εργαστήρι Ζωής, ένωσε διαφορετικούς χώρους και σύνολα και ήταν ένα πολιτικό πείραμα που πέτυχε. Απέδειξε ότι οι αγώνες για αλλαγή, για πρόοδο, για δημιουργία δεν είναι μάταιοι, ακόμη κι όταν πολλοί σου λένε δήθεν ότι ..είναι.

Είμαι συγκινημένη και Περήφανη για τον Πρόεδρο, όλα τα ΔΣ και τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, για τους εμπνευσμένους εκπαιδευτές του Εργαστηρίου Ζωής , αλλά και για όλη την πόλη μου, την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς μας, τα σχολεία μας, τους γονείς και τα παιδιά που αγκάλιασαν το όραμά μου, το έκαναν δικό τους και το κουβάλησαν μέχρι την κορυφή.

Τώρα απολαμβάνουμε όλοι, όλη την ομορφιά του κόσμου που απλώνεται μπροστά μας και μας καλεί σε νέους αγώνες, για περισσότερα, μεγαλύτερα και καλύτερα…

Είμαστε έτοιμοι και κυρίως, είμαστε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ…»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω