Στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, με θέμα την παρουσία των γυναικών στις Θετικές Επιστήμες, συμμετείχε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στον χαιρετισμό της, επεσήμανε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω και να χαιρετίσω τη σημερινή σπουδαία σας ημερίδα για την παρουσία των γυναικών στις θετικές Επιστήμες που διοργανώνεται από κορυφαία επιστημονικά σωματεία στο χώρο των θετικών επιστημών και δικαίως τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ της ΠτΔ κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εχω τη μεγάλη χαρά και τιμή να είναι συντοπίτης μου και προσωπικός μου Φίλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας- Παραρτήματος Λάρισας και  επικεφαλής-συντονιστής της ομάδας συνεργασίας της ΕΜΕ με διεθνείς οργανισμούς -Ο.Ο.Σ.Α, Ευρωπαϊκή Μαθηματική Εταιρεία, Συμβούλιο της Ευρώπης, ευρωπαϊκοί θεσμοί-, ο Κώστας Καραμπάτσας, ένας άνθρωπος δυνατός στην επιστήμη και στη ζωή, με αρχές και αξίες, που αποτελούν παράδειγμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Αναφέρομαι σήμερα σε αυτόν,  γιατί είναι ένας καλλιεργημένος και διακεκριμένος επιστήμονας άνδρας,  που  πιστεύει στη δύναμη των γυναικών, στη δύναμη του μυαλού τους και στην μεγάλη προσφορά τους, σε ισότιμη βάση, στην επιστήμη και την κοινωνία, αποτελώντας έτσι «βατήρα» αισιοδοξίας και ελπίδας για όλα τα νέα παιδιά που βρίσκονται δίπλα του .

Είμαι σίγουρη ότι η σημερινή ημερίδα θα συμβάλει σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού για την παρουσία των γυναικών στους επιστημονικούς τομείς που αφορούν στις Θετικές Επιστήμες, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, σχετικά με την περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών σε αυτούς τους τομείς αλλά και στην εξέταση των λόγων που προκαλούν αυτό το φαινόμενο. Επιπλέον, θεωρώ πως μέσα από τις πολύτιμες απόψεις που θα ακούσουμε όλες και όλοι σήμερα, θα μπορέσουμε να επισημάνουμε τις καλές πρακτικές και, περαιτέρω, να προτείνουμε τις κατάλληλες ενέργειες για να θεραπεύσουμε αυτό το φαινόμενο στο άμεσο μέλλον.

Η αμφισβήτηση της ικανότητας των γυναικών να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες έχει μια μακρόχρονη ιστορία.

Σχετίζεται με λανθασμένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις, τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας. Ένα πρόβλημα επί σειρά ετών κοινωνιολογικό, στο έλεος αναχρονιστικών προτύπων και συντηρητικών αντιλήψεων κρατούσε τις κοινωνίες και εδώ και στον υπόλοιπο κόσμο καθηλωμένες σε αναχρονισμούς, έμφυλες διακρίσεις και τοξικά στερεότυπα.

Κι όμως! Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων άξιων γυναικών που κόντρα στις δυσκολίες χάραξαν καινούργιους δρόμους κι άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Από το μυαλό μου περνούν φευγαλέα αυτές οι μορφές…

Η Υπατία, η πρώτη γυναίκα μαθηματικός της αρχαιότητας, παγκόσμιο σύμβολο λόγω και του φρικτού θανάτου της από το φανατισμένο όχλο που την κατηγόρησε για παγανισμό.

Η Ιρανή μαθηματικός Maryam Mirzakhan που πρόλαβε τόσα πολλά στα μόλις 40 χρόνια που έζησε. Καθηγήτρια στο Stanford , τιμήθηκε με το περίφημο βραβείο FieldsMedal ,το ισότιμο Νόμπελ των Μαθηματικών. Έφυγε από τη ζωή το 2017 και από την επόμενη χρονιά η 12η Μαΐου , η ημερομηνία που γεννήθηκε καθιερώθηκε διεθνώς ως η ημέρα της γυναίκας μαθηματικού.

Η Goble Johnson , που οι υπολογισμοί της σχετικά με τους μηχανισμούς τροχιάς της NASA , της χάρισαν το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας δια χειρός Προέδρου Ομπάμα το 2015.

Η Stevens Nettie που ανακάλυψε τα χρωμοσώματα που καθορίζουν το ανθρώπινο φύλο.

Η Rosalind Franklin που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA.

H Μαρί Κιουρί στη Ραδιοχημεία, η Δρ. Κάντλον στην Πενσιλβάνια με τις νευροαπεικονιστικές έρευνές της με μαγνητικές (MRI)  σε αγόρια και κορίτσια που κατέρριψε όλους τους μύθους φυλετικής διαφορετικότητας.

Ας μην επεκταθώ άλλο. Είμαι βέβαιη ότι άλλοι, πολύ ειδικότεροι εμού , θα αναφερθούν, με περισσότερη ακρίβεια.

Θα ήταν, τέλος, παράλειψή μου να μη θυμηθώ ότι στη χώρα μας, η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με το νόμο 1286/82, έκανε δυνατή την πρόσβαση σε όλες τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για τα δύο φύλα.

Με την ευχή η σημερινή συζήτηση να οδηγήσει σε αξιόλογα συμπεράσματα και συγκεκριμένες λύσεις σχετικά με την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο χώρο των Θετικών Επιστημών, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους οργανωτές και στην ΠτΔ που αγκάλιασε το σημαντικό αυτό εγχείρημα, με το θεσμικό και επιστημονικό της κύρος.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση σας να συμμετάσχω κι εγώ σε μια συνομιλία που θέτει στο προσκήνιο των Θετικών Επιστημών τη Γυναίκα, όπως ακριβώς της αξίζει, και εύχομαι κάθε επιτυχία στη συνέχεια της εκδήλωσης» .

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω