Eπανέρχεται με ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη και  Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη,σε σχέση με τις κυβερνητικές ‘’υποσχέσεις’’ για την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των νεφροπαθών, που εξακολουθούν να μην υλοποιούνται, αποδεικνύοντας το πραγματικό κοινωνικό ‘’πρόσωπο’’ της κυβέρνησης της ΝΔ, έναντι των ευάλωτων πολιτών και των αναπήρων.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Όπως καλά γνωρίζουν οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση μετακινούνται κάθε δεύτερη ημέρα από τον τόπο κατοικίας τους από και προς τις κατά τόπους μονάδες τεχνητού νεφρού,συνήθως με ΤΑΞΙ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες για την υγεία τους αιμοκαθάρσεις, με τις μετακινήσεις να φτάνουν τις περίπου 26 / μήνα, ενώ ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από τον Ιούνιο του 2022, τα κόμιστρα των ΤΑΞΙ αναπροσαρμόστηκαν σημειώνοντας άνοδο κατά 30%, χωρίς όμως να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και θαλασσαιμικών, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων του 2013, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ασθενείς να «αφαιμάζονται» και οικονομικά.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος της ανόδου των κομίστρων των ΤΑΞΙ για τους νεφροπαθείς που τελούν σε αιμοκάθαρση έρχεται να προστεθεί, επιβαρύνοντάς τους δυσβάσταχτα, ‘’παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών’’, όπως σημειώνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λάρισας ‘’Ο Άγιος Αχίλλειος’’, σε πρόσφατη επιστολή του με ημερομηνία 23/5/2024.

Επιπροσθέτως, στην επιστολή σημειώνεται πως ο Σύλλογος, τα τελευταία δύο χρόνια, ‘’έστειλε επιστολές προς κάθε αρμόδιο, που έθεταν το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε, όπως δε χαρακτηριστικά τονίζουν «…ζητήσαμε, μαζί με τους άλλους συλλόγους αλλά και την ομοσπονδία μας, την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων κατά 30% αντίστοιχο της αύξησης των κομίστρων ΤΑΞΙ’’, ενώ ‘’για την αποζημίωση εντός Λάρισας, ζητήσαμε το ποσό της αύξησης να εξισωθεί με την αποζημίωση της Πάτρας και του Ηρακλείου, μιας και η Λάρισα είναι πόλη με μεγάλες αποστάσεις και το ποσό ούτως ή άλλως δεν αρκούσε» .

Όπως, ωστόσο, οι νεφροπαθείς της Λάρισας καταγγέλλουν, παρά τις θετικές εισηγήσεις τριών διαδοχικών υπουργών Υγείας (κ.κ. Α. Πλεύρης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Α. Γεωργιάδης), αλλά και του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Σ. Παπασταύρου προς το υπουργείο Οικονομικών για το ανωτέρω ζήτημα,η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απορρίπτει τις σχετικές προτάσεις, με την αιτιολογία πως ‘’δεν μπορεί να καλυφθεί δημοσιονομικά ένα κόστος της τάξης των 13 εκατομμύριων ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων και των θαλασσαιμικών ασθενών’’».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη φέρνει τους συναρμόδιου υπουργούς προ των ευθυνών τους και τους ρωτά:

«-Αν σκοπεύουν να ‘’συντονιστούν’’ μεταξύ τους στο πλαίσιο του περίφημου ‘’Επιτελικού Κράτους’’ της ΝΔ και να αναπροσαρμόσουν με δίκαιο τρόπο και ευαισθησία, τα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και των θαλασσαιμικών ασθενών, με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ;

-Αν, τελικά, σκοπεύουν να ικανοποιήσουν το ανωτέρω δίκαιο αίτημα των νεφροπαθών, με ποιο χρονοδιάγραμμα αυτό θα συμβεί;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω