ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Ο Γενικός Εισαγγελέας της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Σεργκέι Γκορένκο υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια των ερευνών των αρχών της Λευκορωσίας για τον ιδρυτή του καναλιού Nexta Telegram Ρομάν Προτάσεβιτς βρέθηκαν αποδειχτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία είχε πάρει μέρος στις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς.

“Οι ομολογίες του Ρομάν Προτάσεβιτς μας επέτρεψαν να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στη διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης που κινήθηκε από το εποπτικό μας τμήμα. Οι πληροφορίες που συλλέξαμε από κοινού με τους συναδέλφους της Λευκορωσίας, θα χρησιμεύσουν ως βάση για την υποβολή παραπομπής του Προτάσεβιτς σε διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανάμεσα του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως αποκάλυψε ο Γκορένκο, τα στοιχεία φανερώνουν ότι ο δημοσιογράφος συμμετείχε στις επιχειρήσεις της εθνικιστικής φιλο-ουκρανικής ομάδας “Αζόφ”.

Επιπλέον, ο Προτάσεβιτς συμμετείχε και στις «βάναυσες δολοφονίες αμάχων» στο Ντονμπάς το 2014-2015 καθώς και σε «χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων πολέμου».

Περισσότερα Εδω