Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που έχει μεγαλώσει στη Λάρισα να γίνει «πολίτης του κόσμου»; Είναι πράγματι λύση ανάγκης η φυγή στο εξωτερικό ή συνειδητή επιλογή; H επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, είναι συνώνυμη της επιτυχίας ή πρόκειται απλώς για μια ουτοπία, την οποία αγαπάμε να πιστεύουμε;  Είναι τελικά, η αντιμετώπιση του θέματος «ζωή στο εξωτερικό», θέμα οπτικής; Πρόκειται δηλαδή, για το «γνωστό ποτήρι με νερό», που κάποιοι το βλέπουν μισοάδειο και κάποιοι μισογεμάτο; Λαρισαίοι, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και με επαγγελματικές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, εξομολογούνται την εμπειρία τους.

Μαρία Πιάνα  http://mariapiana.store/

Οδοντίατρος, Λέκτορας, Υπεύθυνη του «Centre for Teaching and Innovation» στο «Queen Mary» Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και σχεδιάστρια κοσμημάτων. Το 1998 άφησε τη Λάρισα και μετακόμισε στο Λονδίνο για να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην οδοντιατρική, στο Λονδίνο, και τελικά η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας την κράτησε για 24 χρόνια. Αν και η κύρια επαγγελματική της δραστηριότητα είναι η οδοντιατρική, η μεγάλη της αγάπη για τα κοσμήματα την οδήγησε σε μια πρόσθετη απασχόληση για τουλάχιστον μια οκταετία… Όπως εξομολογείται η ίδια, η ζωή σε μια πόλη, όπως είναι το Λονδίνο, χωρίς «φραγμούς» σε επίπεδο τουλάχιστον επαγγελματικό, βοήθησε να συνδυάσει με επιτυχία το επάγγελμά της, με τη μεγάλη της αγάπη: Τα κοσμήματα.

«Κατά τη διάρκεια ενός μεταπτυχιακού που έκανα στο «London College of Fashion», σε σχέση με τον σχεδιασμό κοσμημάτων, γνώρισα μια κοπέλα από την ομάδα των μεταπτυχιακών, η οποία μου σύστησε «το πρόσωπο κλειδί» για να εισέλθω στον κόσμο των celebrities, της μόδας, και των επιδείξεων…Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, όσον αφορά τα κοσμήματα. Στον συγκεκριμένο χώρο, που είναι ένας δύσκολος χώρος, θα έλεγα ότι ιδιαίτερη σημασία είναι η δικτύωση με τα κατάλληλα πρόσωπα… Στο Λονδίνο, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να γνωρίσεις αυτά τα πρόσωπα, σε σχέση πάντα με την Ελλάδα…»

Σχεδιαστικά τα κοσμήματά της έχουν έντονη επιρροή από τον «Philippe Starck», την «Metropolis» του Fritz Lang και την «Bauhaus» αρχιτεκτονική. Beyonce, Rita Ora, Joan Smalls, Nicole Scherzinger, Will.i.am..Είναι μερικοί μόνο από τους «celebrities» που έχουν επιλέξει κατά καιρούς, να φορέσουν τα κοσμήματα της Μαρίας..

Ήταν συνειδητή επιλογή «η ζωή, μόνιμα στο Λονδίνο»;

«Απόλυτα συνειδητή επιλογή.. Έφυγα μην γνωρίζοντας αν θα ξαναγυρίσω στην Ελλάδα…Στην πορεία ανακάλυψα ότι το εργασιακό στυλ στο Λονδίνο, στον τομέα της οδοντιατρικής μου ταιριάζει πολύ… Φυσικά με βοήθησε πολύ να δικτυωθώ και στο θέμα της απήχησης των κοσμημάτων που σχεδίαζα… Όταν έγινε αυτό, η συνέχεια ήταν εύκολη υπόθεση…»

Σκέψεις για επιστροφή κάποια στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν;

«Πλέον ναι…Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει με αρκετούς Έλληνες που ζουν χρόνια στο εξωτερικό…Όμως μια ενδεχόμενη επιστροφή μου στην Ελλάδα, θα σήμαινε ότι εργασιακά κρατάω τις επαφές μου και τους συνδέσμους μου από Λονδίνο, για να μπορώ να δουλεύω μεν από Ελλάδα αλλά διασυνοριακά…Ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με τα κοσμήματα που σχεδιάζω..»

Φωτογραφίες από τα κοσμήματα της Μαρίας Πιάνα:

Νικόλας Νέστορας Μπότης

Στα 19 του χρόνια είναι μαθητής του σχολείου «Ίντερ College», και τερματοφύλακας στην Κ-19 της Ίντερ. Πέρυσι αγωνίστηκε στην ομάδα της Ιταλίας, στην «Primavera»,  ως βασικός σε δώδεκα παιχνίδια, αν και μικρότερος σε ηλικία, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2025.  Είναι μια ιδιαίτερη κατάκτηση για τον ίδιο, αν σκεφτεί κανείς ότι από τα πέντε του χρόνια, όταν ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Ακαδημία ποδοσφαίρου «Γ. Πλίτση» της Λάρισας, μέχρι την τελευταία του ελληνική ομάδα, τον ΠΑΟΚ, η μεταγραφή σε μια ομάδα σαν την Ίντερ της Ιταλίας, θα φάνταζε σε οποιοδήποτε νέο παιδί, ως όνειρο. Στην περίπτωση του Νίκου Μπότη, αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα, και όπως φαίνεται από τις ήδη πολλές του συμμετοχές στην ομάδα και από τις επιδόσεις του, το αθλητικό του -διεθνές- μέλλον προδιαγράφεται εντυπωσιακό.

Μόνιμος πλέον κάτοικος Ιταλίας; Ρωτήσαμε τον κ. Δημήτρη Μπότη, τον πατέρα του νεαρού τερματοφύλακα.

«Ναι, από το 2020. Μέχρι να ενηλικιωθεί έμενε στη «Βίλα Κλέριτς», στην οποία διαμένουν όλοι οι παίκτες της ομάδας εφήβων της Ίντερ, μέχρι την ενηλικίωσή τους. Από τα 18, μένει μόνος του, σε δικό του σπίτι…Είναι κάτι που αγαπάει πολύ, και φυσικά ως οικογένεια, τον στηρίζουμε στη συνέχεια των προσπαθειών του…»

Φωτογραφίες του Νίκου Μπότη – Ίντερ

Μαργαρίτα Τσουκαρέλα https://www.margarita-tsoukarelas.com/de/startseite/

Με μητέρα παιδαγωγό θεάτρου και πατέρα μουσικό-τραγουδιστή, καθημερινά λάμβανε καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Εύλογα προκύπτει το γεγονός ότι μεγαλώνοντας, ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με το θέατρο και τη μουσική. Αγάπησε ιδιαίτερα το μιούζικαλ, τη gospel, τη jazz, το swing, τη soul και την κινηματογραφική μουσική, στα οποία είναι αφοσιωμένη μέχρι σήμερα. Από νωρίς συμμετείχε σε όλες τις παραστάσεις που διοργάνωνε η μητέρα της στο θεατρικό εργαστήρι στη Λάρισα, ενώ το ταλέντο της δεν άργησε να φανεί.  Στην ηλικία των 12 ετών, ηχογράφησε για το γνωστό μαέστρο Σπύρο Λάμπρου, ένα από τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια του άλμπουμ του. Η γνωριμία της με τον Τζον Μοδινό και τον Γιώργο Κατσαρό ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της, καθώς και οι δύο την προέτρεψαν να ασχοληθεί με το λυρικό τραγούδι, όπως και έκανε.

Στα 18 της χρόνια μεταβαίνει στην Πολωνία για να σπουδάσει κλασικό τραγούδι και θέατρο στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Wroclaw Πολωνίας «Akademia Muzyczna Karola Lipinskiego we Wrocławiu», στον τομέα του «Opera performance & Vocal Pedagogy» (Bachelor & Master) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Λειψίας, της Γερμανίας, «Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy». Έχει συνεργαστεί με γνωστούς  σολίστ της παγκόσμιας λυρικής σκηνής και έχει εμφανιστεί σε διάφορα είδη μουσικοθεατρικών παραγωγών σε Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ολλανδία.

Ως σοπράνο της λυρικής σκηνής και ως «musical performer», δημιούργησε πρόσφατα τη δική της Σχολή Φωνητικής και Τραγουδιού «VOCAL STUDIO MARGARITA TSOUKARELAS» στην οποία παραδίδει μαθήματα φωνητικής και ερμηνείας, σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε είδος μουσικής. Η ζωή της σήμερα και η μουσική της καριέρα εξελίσσονται μεταξύ Ελλάδας, Πολωνίας και Γερμανίας.

Όπως ομολογεί η ίδια, η μετάβαση στο εξωτερικό για να ακολουθήσει το όνειρό της, ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή, με δεδομένο ότι, το συγκεκριμένο είδος μουσικής καριέρας στην Ελλάδα δεν ανθεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, η επιστροφή της στην Ελλάδα, είναι κάτι που την απασχολεί συχνά, και υπάρχει πάντα ως όνειρο στον μακρινό της ορίζοντα.

Φωτογραφίες από τη Μαργαρίτα Τσουκαρέλα

Ακούστε τη Μαργαρίτα Τσουκαρέλα:

Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω